Αρχική Σελίδα > ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

ΠΕΡΣΑ ΚΟΥΜΟΥΤΣΗ(20 γνώμες)

Κατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Αισθηματικό
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 09/10/2006
Σελίδες : 288
Ηλικία : 18+
Χιλιάδα Κυκλ.: 6η
Ανατύπωση : 4η
Ημ. Tελ. Ανατ.: 07/2016
ISBN: 978-960-453-053-3
ISBN Ebook: 978-960-453-929-1
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB
Εικονογράφος : ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Προτείνετέ το σε ένα φίλο σας

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο αυτό εξιστορεί μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης μεταξύ μιας νεαρής Ελληνίδας και ενός γοητευτικού Αιγύπτιου στρατιωτικού. Η σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου και τα κοινωνικά κατεστημένα, όμως, θα σταθούν εμπόδιο στο σφοδρό τους έρωτα και το φλογερό τους πάθος…


Η βραβευμένη για το μεταφραστικό της έργο με το βραβείο Κ. Π. Καβάφη Πέρσα Κουμούτση κάνει το συγγραφικό της ντεμπούτο με μια συγκλονιστική ιστορία εποχής.

περισσότερα

20 γνώμες αναγνωστών και κριτικών βιβλίων

 • photo Κλαίρη Μακιού


  Ένα βιβλίο με άρωμα ανατολής, που σε ταξιδεύει σε άλλες εποχές, εξαιρετικό!

 • photo petroula


  Μυρωδιά από άλλες εποχές ρομαντικές και αξέχαστες η γραφή της αλλά και η μετάφραση της εκπέμπει ζεστασιά τίποτα το επιτηδευμένο φυσική! Το βιβλίο τελειώνει χωρίς να το καταλάβεις και λυπάσαι!

 • photo Μπάμπης Δερμιτζάκης


  Η Πέρσα βαφτίζει το βιβλίο της από το χώρο όπου λαμβάνει χώρα η μυθοπλασία της: Δυτικά του Νείλου, κάπου στο Κάιρο. Δεν πρέπει να εκπλαγεί ο έλληνας αναγνώστης βλέποντας ένα μυθιστόρημα μιας ελληνίδας να έχει υπόθεση που διαδραματίζεται σε άλλη χώρα. Η υπόθεση του έργου τοποθετείται στο 1952, τη χρονιά που συνέβησαν κοσμοϊστορικά γεγονότα για την Αίγυπτο. Αποτυχημένη εξέγερση του αιγυπτιακού λαού ενάντια στην αγγλοκρατία, που κατέληξε όμως στην εκθρόνιση του βασιλιά και στην ανάληψη της εξουσίας από τον Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ. Στο τέλος του βιβλίου της η ιστορία εκτείνεται σε δυο ακόμη χρόνους: το 1956, τη χρονιά της εθνικοποίησης της διώρυγας του Σουέζ και τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο, και σε ένα πρόσφατο χρόνο, που μένει απροσδιόριστος χρονολογικά. Η αφηγηματική άνεση είναι εκπληκτική. Οι ερωτικές σκηνές είναι ασύλληπτης ομορφιάς.

 • photo Σοφία


  Καταπληκτικό βιβλίο! Διαβάζεται απνευστί, αφήνοντας μια γλυκόπικρη αίσθηση.

 • photo elena


  Γλυκό, άκρως ατμοσφαιρικό, ευχάριστο που ενώ εξιστορούσε πολύ σημαντικά κεφάλαια της ιστορίας δεν κούραζε. Το τελείωσα σχεδόν σε μια μέρα!!!

 • photo Βασίλης Πουλημενάκος


  Δυτικά του Νείλου κρύβονται ανεξίτηλα και ανεκπλήρωτα τα πάθη, οι αναμνήσεις αλλά και οι ελπίδες της Αλεξάνδρας της ηρωίδας της Πέρσας Κουμούτση από το ομώνυμο βιβλίο της. Δυτικά του Νείλου ψάχνοντας ανακαλύπτεις και τη δική σου ψυχή. Την ατίθαση, την απρόβλεπτη, την ξεχασμένη. Στο βιβλίο περιγράφεται επιπλέον και η ιστορική πραγματικότητα κάπου στο 1952 στο Κάιρο της Αιγύπτου κάτω από το πρίσμα της όσο το δυνατόν αντικειμενικής κρίσης . Η ελληνική παροικία, τα επαγγέλματα, οι σχέσεις με τους ντόπιους, οι συμπεριφορές, τα βιώματα μιας δύσκολης εποχής. Θα έβρισκε κανείς παρόμοιες ιστορίες λίγα χρόνια μετά, στην εποχή του 1955 στην Κωνσταντινούπολη. Η Πέρσα Κουμούτση που γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αίγυπτο, μιλάει μέσα από τα χείλη της Αλεξάνδρας για τον τόπο αυτό και τους ανθρώπους του, με φιλικότητα και κατανόηση για κάθε τι που συμβαίνει, χωρίς όμως να χάνει στο ελάχιστο την ελληνική της περηφάνια και το δυναμισμό του χαρακτήρα της. Παρουσιάζει ένα σεμνό και συναισθηματικό χαρακτήρα σε μια κοριτσίστικη ψυχή, που γίνεται ανεμοστρόβιλος όταν ερωτεύεται. Και μάλιστα όταν το νου της έχει πάρει ένας Αιγύπτιος αξιωματικός με τις ιδέες και το εθνικό του φρόνημα αναπτυγμένα υπέρμετρα. Ο έρωτας δεν γνωρίζει που χτυπά. Δεν έχει σύνορα. Το μυθιστόρημα δεν ακολουθεί τη γνωστή συνταγή των παράλληλων ιστοριών που κάπου συναντώνται. Αρχίζει και τελειώνει με την πρωταγωνίστρια πανταχού παρούσα σε κάθε σκηνή εκτός από όπου δεν θα μπορούσε να παρευρίσκεται εκ των πραγμάτων. Εισπράττει και καταθέτει μερικές φορές μόνο τη σιωπή και την αύρα της παρουσίας της. Μπορεί να χαρακτηριστεί αφηγηματικό. Ένα βιβλίο σαν ανάγκη. Σα να ήθελε να καταθέσει, να περιγράψει όσα δεν πρόλαβε να ζήσει. Να ζήσει τώρα μέσα από τις λέξεις όσα δεν πρόλαβε τότε να πει. Τρυφερά ευαίσθητο αλλά και σκληρά αληθινό. Σαν τις δυο πλευρές του φεγγαριού. Τις όχθες του Νείλου.

 • photo ΧΡΥΣΑ


  Είναι πολύ ωραίο βιβλίο που θέλεις να το τελειώσεις σε μια μέρα! Εξαιρετικό ταξίδι…

 • photo ΒΑΣΩ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ


  Πολλή καλή η προσπάθεια της συγγραφέως να μας μεταφέρει τον έρωτα δύο νέων την εποχή της επανάστασης που σημάδεψε την ιστορία της Αιγύπτου και συνέβαλε στο τέλος εποχής της Ελληνικής Παροικίας της Αιγύπτου!!

 • photo Σμαραγδή Μητροπούλου


  Ένα υπέροχο ταξίδι σε μια χώρα που αγάπησα πολύ. "Η αγάπη δεν έχει εθνικότητα, δεν έχει θρησκεία, δεν έχει διαβατήριο όταν σου χτυπήσει την πόρτα να' σαι έτοιμος, θα σε απογειώσει σε γαλάζιους ουρανούς... θα σε ταΐσει μέλι μαζί και φαρμάκι, φαρμάκι και μέλι η αγάπη."

 • photo Γεωργία Κωστοπούλου


  Ένα ταξίδι του έρωτα στις ταραγμένες εποχές που σημάδεψαν την πορεία της Αιγύπτου αλλά και δύο ερωτευμένων νέων!!!

 • photo ΝΤΖΑΘΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ


  Ένα σαγηνευτικό ταξίδι στην Αίγυπτο της δεκαετίας του ’50 μέσα από τα μάτια και τη ζωή δύο νέων ανθρώπων που τους χώριζαν πολλά, αλλά τόλμησαν να κοιταχτούν στα μάτια και να αγαπηθούν.

 • photo Αθηνά


  Μια ερωτική ιστορία με φόντο το Νείλο...Ένας έρωτας ανάμεσα σε μια Ελληνίδα & εναν Αιγύπτιο ανώτατο αξιωματικό, που είναι καταδικασμένος να μην επιβιώσει λόγω των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών...Δε λείπει το ρομαντικό στοιχείο, ούτε ο ρεαλισμός...

 • photo Μαρία Καρκαντζίνου


  Ένα βιβλίο που με μετέφερε νοητά στην Αίγυπτο βλέποντας διάφορες εικόνες αυτού του πανέμορφου τόπου. Η ιστορία του έρωτα της Ελληνίδας Αλεξάνδρας με τον Αιγύπτιο Άντελ με συγκλόνισε και έζησα μέσα απ’ αυτούς έναν πραγματικό έρωτα που μου θυμίζει παλιές εποχές. Τότε που οι ερωτευμένοι δεν καταλάβαιναν τίποτα και έκαναν τα πάντα για τον ερωτά τους. Τα θερμά μου συγχαρητήρια στην συγγραφέα και περιμένω εναγωνίως το επόμενο βιβλίο της

 • photo Φεβρωνία Τσερκέζογλου


  Πολύ καλό! Μια ιστορία αγάπης με φόντο ταραγμένες εποχές.

 • photo Ελένη Γκίκα, ΕΘΝΟΣ


  Ήταν η νεαρή μεταφράστρια που μας γνώρισε το Κοράνι και τον Μαχφούζ, είναι εκείνη που μας γνωρίζει την Αλεξάνδρεια. Αναπνέοντας και ισορροπώντας για πολλά χρόνια ανάμεσα σε δύο πατρίδες, κατόρθωσε αυτήν ακριβώς τη «συνεχή προσπάθεια εθνικής ταυτότητας» να την κάνει λογοτεχνία εξαιρετική.

 • photo Αθηνά


  Πολύ ρομαντικό, αλλά ταυτόχρονα αληθινό και με ωραίες εικόνες.

 • photo Δεληκάρη Σοφία


  Ένα καταπληκτικό βιβλίο! Το συνιστώ ανεπιφύλακτα!

 • photo Δήμου Κάρολος


  Μια ζωντανή διήγηση που σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Συγχαρητήρια στην κυρία Κουμούτση!

 • photo Δήμητρα Καμητσιου


  Απλά εκπληκτικό! Γεμάτο μαγευτικά τοπία και περιγραφές. Συνιστάται ανεπιφύλακτα!

 • photo Γρίβας Περικλής


  Την κυρία Κουμούτση πέρα από το μεταφραστικό της έργο,την γνώρισα μέσω του "Τα χρόνια της νεότητος του..." και "Αλεξάνδρεια..." Από την Εμπειρία Εκδοτική. Και στα δύο ανωτέρω βιβλία της κατέφερε να μεταφέρει τον αναγνώστη στο υπέροχο κλίμα της Αλεξάνδρειας με τα κρυφά πάθη να βασανίζουν ήρωες και αναγνώστες με ένα γλυκό μαρτύριο. Και αν στα δύο προαναφερθέντα βιβλία της ήταν άριστη, εδώ μεγαλουργεί. Καλή πορεία εύχομαι στην κυρία Κουμουτση και να είναι πάντα καλά.

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας για το βιβλίο

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το βιβλίο

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις προγραμματισμένες για το μέλλον.

Παλαιότερες εκδηλώσεις
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα