call
Τηλέφωνο παραγγελιών 800 11 64 64 64

Η Νόρα Πυλόρωφ στη Θεσσαλονίκη

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης
και οι Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ σας προσκαλούν
στην παρουσίαση του βιβλίου της Νόρας Πυλόρωφ,
στην αίθουσα «Ιτσχάκ Ράμπιν» του Κοινοτικού
Κέντρου της Κοινότητας (Βασ. Ηρακλείου 26, 8ος όροφος, Θεσσαλονίκη).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Τάσος Αγγελίδης-Γκέντζος, συγγραφέας
-φιλόλογος, η Μαρία Καβάλα, ιστορικός, επ. καθηγήτρια του Τμήματος
Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, και η Κατερίνα Δ. Σχοινά, φιλόλογος.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αντιπρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου
της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Λάζαρος Σεφιχά.
Βασ. Ηρακλείου 26, 8ος όροφος
Ταχυδρομικός κωδικός: 54624
Έναρξη
Τετάρτη 04/12/2019
19:00 μ.μ.
Είδος εκδήλωσης Εκδηλώσεις για ενήλικες
ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ
ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ
Πέντε επιβάτες στο κουπέ ενός τρένου σ’ ένα ταξίδι του χαμού. Και η έκτη επιβάτιδα, η πέτρα του σκανδάλου, το φιτίλι που βάζει φωτιά. Το ανοίκειο συντελείται εκεί μπροστά στα μάτια τους και θα τους σημαδέψει μια ολόκληρη ζωή.

«Το τελευταίο πράγμα που αποτύπωσαν τα μάτια μου σαν στιγμή απολιθωμένη, σαν πίνακας που δεν άλλαξε όλες τις δεκαετίες που πέρασαν, είναι τα πρόσωπά σας πίσω από το κλειστό τζάμι∙ απαθή, αμέτοχα, αδιάφορα. Ουρλιάζω και δεν ακούω τη φωνή μου. Ούτε κι εσείς. Αλλά εσείς βλέπετε. Κι εγώ βλέπω εσάς να παρακολουθείτε το ανόσιο δράμα που παίζεται πάνω στα στραπατσαρισμένα ηλιοτρόπια. Το σφραγίσατε το τζάμι, αγαπητοί μου τοτινοί συνταξιδιώτες. Το σφράγισε η αδιαφορία σας.
»Από τότε ζείτε μ’ αυτή την εικόνα. Τη φέρνατε καμιά φορά στο μυαλό σας; Ή την απωθήσατε; Όμως το ασυνείδητο, κυρίες και κύριοι, δεν έχει χρόνους, ενεστώτα, παρατατικό, μέλλοντα. Έχει μόνο εικόνες. Και ενοχές. Που φυτρώνουν ξανά και ξανά, όσο κι αν τις ξεριζώνουμε. Κάθονται εκεί υπομονετικά και περιμένουν την ώρα τους…»

Οι ζωές των έξι ηρώων χαρτογραφούνται από μοναξιά και έρωτες, από επαγγελματικά αδιέξοδα και οικογενειακά μυστικά. Με ρυθμό που όλο και επιταχύνεται, απογυμνώνονται και οδηγούνται στην τελική δραματική σύγκρουση, όπου το μαχαίρι χώνεται βαθιά κι ο καθένας θα πληρώσει για το μερτικό του στο φταίξιμο.

Ένα μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη σε εποχές ταραγμένες, από τις εκτοπίσεις των Εβραίων και το Άουσβιτς μέχρι τη θαμπή, κουρασμένη Ελλάδα του σήμερα.
Η ΝΟΡΑ ΠΥΛΟΡΩΦ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Διερμηνέων-Μεταφραστών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά και οικονομία. Εργάστηκε ως καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Goethe, κυρίως σε τάξεις ανώτατης βαθμίδας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη διδασκαλία της μετάφρασης. Έχει μεταφράσει από τα γερμανικά δύο μυθιστορήματα, μία ποιητική συλλογή, μία ανθολογία Γερμανών ποιητών και έναν τόμο διηγημάτων. Υπήρξε βασική μεταφράστρια του λογοτεχνικού περιοδικού Αusblicke (1970-1979). Επίσης συνεργάζεται με το λογοτεχνικό περιοδικό Εντευκτήριο.
Η Νόρα Πυλόρωφ στη Θεσσαλονίκη
Copyright © 2019 Psichogios Publications. Designed & developed by Netsteps