ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

ΕΛΣΗ ΤΣΟΥΚΑΡΑΚΗΚατηγορία : Λογοτεχνία
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 29/10/2010
Σελίδες : 416
Ηλικία : 18+
Χιλιάδα Κυκλ.: 5η
Ανατύπωση : 4η
ISBN:978-960-453-827-0
ISBN Ebook: 978-960-496-058-3
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΑΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB

Λίγα λόγια

Γνωρίζονταν από μαθήτριες.Μαζί στις πρώτες εφηβικές αναζητήσεις του νου και της καρδιάς, μαζί στα πρώτα χτυποκάρδια. Κι ύστερα τράβηξαν η καθεμιά το δρόμο της, ζώντας πότε τη μαγεία και τ’ όνειρο, και πότε τον εφιάλτη. Προσπάθησαν κάποτε πάλι μαζί ν’ ανασυγκροτήσουν τη ζωή τους. Η μια, διαλυμένη στην ψυχή απ’ την κακοποίηση του κορμιού της και την προδοσία του μεγάλου έρωτα· η άλλη, χτυπημένη στο σώμα από ύπουλη αρρώστια. Πάλεψαν με τη φθορά που φέρνει ο χρόνος, με τους δαίμονες του παρελθόντος και των αναμνήσεων, το φόβο για τα άγνωστα μελλούμενα!
Ένα λοφάκι τη φορά. Το βουνό φάνταζε ακόμη στα μάτια μας πελώριο! Δεν κάναμε κάτι σημαντικό, ανατρεπτικό ή εντυπωσιακό. Προσπαθούσαμε να πιαστούμε από μικρές χαρές ώστε να ξορκίσουμε το φόβο και την ανασφάλειά μας. Δε γράφαμε καμιά Ιστορία. Δε γεννηθήκαμε εμείς να κατακτήσουμε τις ψηλότερες βουνοκορφές. Αφήσαμε τα Ιμαλάια για άλλους!
Μια ιστορία για τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής και της φιλίας και για τις δεύτερες ευκαιρίες στη ζωή.

περισσότερα

Δείτε video για το βιβλίο

Δημοσιεύματα & συνεντεύξεις

22 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo γιωργος


                      25/02/2018

  Ένα βιβλίο προσγειωμένο με χρήσιμα μηνύματα ψυχολογίας.Η φιλία μεταξύ της Στέλλας και της ηρωίδας σε καθηλώνει, γιατί απλά ήταν πραγματική.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΒΗΘΛΕΕΜ ΔΑΛΑΚΗ


                      29/12/2017

  ME ΚΟΥΡΑΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΕΛΕΝΗ ΤΑΚΟΥΡΙΔΟΥ


                     

  Με κούρασε αρκετά, δεν σε ταξιδεύει!!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo elena


                     

  Όμορφη ιστορία καθημερινή, η φιλία που για όσους έχουν την τύχη να την βιώνουν δυνατή, η αδυναμία του εθελοτυφλισμού και τόσα άλλα!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Μαριαλένα Κ.


                     

  Με συνεπήρε από την αρχή έως το τέλος!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo lisa karahalios


                     

  Πολύ κουραστικό, δεν σε τραβάει να σε ξεκουράσει, λυπάμαι.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΕΛΛΗ Δ.


                     

  Δεν είναι το μυθιστόρημα που θα σε ταξιδέψει, που θα σε χαλαρώσει, που θα παρασύρει τα συναισθήματα σου, που θα πυρπολήσει τα όνειρά σου ή που θα εμπλουτίσει τις ιστορικές σου γνώσεις. Είναι όμως το μυθιστόρημα που θα σε κάνει να κοιτάξεις κατάματα αλήθειες όπου εθελοτυφλούμε. Πως δεν μπορεί κανείς να μας σώσει παρά μόνο εμείς οι ίδιοι, πως ο έρωτας πρέπει να συνοδεύεται και από αντικειμενικές προϋποθέσεις για να κτίσεις στα θεμέλια του μια οικογένεια, πως μόνο αναλαμβάνοντας την ευθύνη του εαυτού μας μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή αληθινή. Ξετυλίγεται όλη η φρίκη της ενδοοικογενειακής βίας που την εκτρέφουν η εξάρτηση, η αυτό απαξίωση, η ευθυνοφοβία και η ψευδαίσθηση ότι θα αλλάξουμε τον άλλον... Από την άλλη προβάλλει η μάστιγα της εποχής στην πιο σκληρή της μορφή - τον ακρωτηριασμό της θηλυκότητας (καρκίνος του μαστού) και αναδύεται ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι πως θα μπορούσαν οι σελίδες του βιβλίου να σταθούν πιο αναλυτικά και πιο διεισδυτικά στην διαδρομή της ΣΤΕΛΑΣ... Ένα βιβλίο προσγειωμένο με χρήσιμα μηνύματα ψυχολογίας παρά μυθιστόρημα. Ένας καλός σύντροφος όταν έχεις αποφασίσει να αναμετρηθείς με τις αλήθειες σου.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΒΑΣΩ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ


                     

  Νομίζω ότι ο χρόνος έχει ήδη αποφασίσει ότι εσείς αξίζετε μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά και την βιβλιοθήκη μας! Με αυτό το βιβλίο υμνείτε την αληθινή φιλία και καταδικάζετε στην ενδοοικογενειακή βία. Νομίζω ότι δώσατε κουράγιο σε πολλές κακοποιημένες γυναίκες Με αυτό το βιβλίο, καθώς επίσης κουράγιο σε πολλές κακοποιημένες γυναίκες με αυτό το βιβλίο, καθώς επίσης κουράγιο σε όσες πάσχουν από την επάρατη νόσο… Μπράβο σας!! Δεν με απογοητεύσατε καθόλου!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Ιζαμπέλλα


                     

  Ένα βιβλίο καλό αλλά πιστεύω λίγο συνηθισμένο και ξαναδιαβασμένο ,για εμένα, που διαβάζω πολύ ,βέβαια μου άρεσε γιατί πέρναγε πολλά μηνύματα για την φιλία ,που κ για εμένα παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή μου ,και επίσης για τον καρκίνο που όλοι μας πλέον έχουμε ένα άτομο που πάσχει από αυτήν την αρρώστια...στο περιβάλλον μας..και δείχνει τρόπους για να βγουν δυνατοί οι άνθρωποι που παλεύουν με αυτήν την αρρώστια....

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΜΑΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ


                     

  Σας συγχαίρω γι΄αυτό το υπέροχο βιβλίο. Μάθημα ψυχής για όλες τις γυναίκες ότι αξίζουν σεβασμό. Όλες θέλουμε ένα στήριγμα στη ζωή και είναι σημαντικό να έχουμε ένα φίλο για όλες τις στιγμές της ζωής μας είτε αυτές είναι χαράς ή λύπης. Μπράβο για το υπέροχο ταξίδι που μας προσφέρατε.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo δώρα


                     

  Εμένα δεν με ενθουσίασε και πολύ.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΗΡΩ


                     

  Ένα ωραίο βιβλίο για τη φιλία χωρίς ανταλλάγματα. Ένα ανατρεπτικό βιβλίο, μέχρι το τέλος σε κρατάει σε ενδιαφέρον.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ευη ψαλτακη


                     

  Τέλειο, υπέροχο, ανατρεπτικό, μοναδικό. Τί άλλο να πω... έχω περάσει κι εγώ τον καρκίνο και είμαι προσωρινά νικήτρια. Να ΄σαι καλά να γράφεις πάντα και να μας δίνεις δύναμη.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΣΤΕΛΛΑ ΠΕΡΙΑΛΗ


                     

  Κατά πρώτον ήταν ένα πολύ καλά γραμμένο βιβλίο που δεν κουράζει τον αναγνώστη. Κατά δεύτερον είναι ένα βιβλίο που προσφέρει αληθινά συναισθήαμτα και δυνατές σχέσεις όπως αυτή της φιλίας (χωρίς ανταλλάγματα) που κατά τη γνώμη μου είναι υπέρτατο αγαθό. Η φιλία μεταξύ της Στέλλας και της ηρωίδας σε καθηλώνει, γιατί απλά ήταν πραγματική.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Έμμυ Χατζηγιάννη


                     

  Ύμνο στην ανθρώπινη ψυχή και τις δυνατότητές της θα χαρακτήριζα αυτό το βιβλίο. Η πραγματική φιλία, ο έρωτας, τα ψυχικά και σωματικά τραύματα, η φωνή της λογικής, η δύναμη της αναδόμησης από το μηδέν, μαζί με την αστείρευτη δύναμη που κρύβουμε μέσα μας όταν μας χτυπά την πόρτα το απρόβλεπτο, όπως μια αρρώστια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του βιβλίου, που αφορούν και τα δύο φύλα. Είτε άνδρας, είτε γυναίκα, είναι απλά μια ανθρώπινη ψυχή με ανάγκη να ερωτευθεί, να αγαπηθεί, να δημιουργήσει, να προσφέρει. Όμως, ταυτόχρονα θα ρισκάρει να πληγωθεί, να ματώσει, να πικραθεί αλλά τουλάχιστον θα έχει ερωτευτεί, θα έχει ανθίσει με όποιο κι’ αν είναι το τίμημα. Όλοι οφείλουμε να κατανοήσουμε μια πράξη, να συγχωρήσουμε, να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να θέσουμε τα όρια της αυτοεκτίμησής μας, έτσι ώστε όχι μόνον να περιορίσουμε τον χώρο που αφήνουμε στους άλλους, αλλά να μπορέσουμε να ξανασηκωθούμε και να παλέψουμε.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Αθηνά


                     

  Από τα λίγα μυθιστορήματα που δίνουν αληθινά μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας, χωρίς να υπερβάλλει ή να προβάλει το «ιδανικό». Επίσης, από τις ελάχιστες φορές που έχω ζηλέψει μια φιλία. Είμαι σίγουρη ότι ο χρόνος θα αποφασίσει να μας επιβάλλει την «ποινή» των φανατικών αναγνωστών της κυρίας Τουκαράκη!!!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Αγάπη Συροπουλου


                     

  Η Έλση Τσουκαράκη μας εκπλήσσει για μια ακόμη φορά με το νέο της μυθιστόρημα «ΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ», το οποίο- εκτός απο ύμνος στην αληθινή φιλία - είναι μια ιστορία/μάθημα ζωής, θυμίζοντας στους αναγνώστες της ότι, εκτός απο την Αγάπη, η Αυτονομία- Αυτοεκτίμηση- Αυτοπροστασία, είναι βασικά συστατικά στοιχεία για την ισορροπημένη συμπόρευση δύο ανθρώπων στο δύσκολο μονοπάτι της ζωής.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo νασια


                     

  Για ακόμα μια φορά ξενύχτησα διαβάζοντας το βιβλίο σου Έλση. Την πρώτη φορά με την Ποινή και τώρα με το Ας Αποφασίσει ο Χρόνος μου ήταν δύσκολο να κλείσω το βιβλίο και να κοιμηθώ. Σκεφτόμουνα τη Μελίνα, τη Στέλλα και την ηρωίδα της ιστορίας, την αλήθεια στα βιώματά της και το χείμαρο των συναισθημάτων που με κατέκλυσαν από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα. Κατάθεση ψυχής, πραγματικά. Παραμένω πιστή αναγνώστρια των βιβλίων σου Έλση, καλή επιτυχία.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΜΑΡΙΑ ΧΑΝΤΗ


                     

  Δεν έχω διαβάσει ωραιότερο βιβλίο!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΒΑΣΩ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ


                     

  Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!! Κι εσείς κάνατε την καλύτερη αρχή με την ΠΟΙΝΗ... Η επιτυχία σας είναι δεδομένη, γιατί μιλάτε κατευθείαν στην καρδιά!! Θα περιμένω με αγωνία! Ας αποφασίσει ο χρόνος λοιπόν...

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις προγραμματισμένες για το μέλλον.

Παλαιότερες εκδηλώσεις
ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα