Αρχική Σελίδα > ΟΙ ΜΑΝΕΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ

ΟΙ ΜΑΝΕΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΑΓΚΑΛΙΑΣ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ(67 γνώμες)

Κατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Ανθρώπινες σχέσεις,Ιστορικό Μυθιστόρημα
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 29/10/2010
Σελίδες : 496
Ηλικία : 18+
Χιλιάδα Κυκλ.: 29η
Ανατύπωση : 14η
ISBN:978-960-453-831-7
ISBN Ebook: 978-960-496-174-0
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB

Λίγα λόγια

Γυναίκες του Εμφυλίου…Ψυχές που καρτεράνε τρεμοσβήνοντας…

Σαν την ψυχή της Μέλπως που συλλογιέται τη Φανούλα της, δεκαεξάχρονο κορίτσι, στον αγώνα με το τουφέκι. Παιδί την πήρε η ανάγκη μακριά, γυναίκα θα τη γυρίσει πίσω η ζωή. Αν υπάρχει ακόμη ζωή, συλλογιέται βαριά. Σαν της Αγγέλας την ψυχή, γονατισμένη μυστικά κάτω απ’ το εικονοστάσι. «Φέρ’ τους πίσω, Παναγιά μου», ψιθυρίζει τρέμοντας, «φέρε το γιο μου και φέρε και τον άντρα μου, κουράστηκα, Παναγία μου, λύγισα μονάχη να παλεύω». Και σαν την ψυχή της Αριάδνης, βουβή, χαμένη ανάμεσα στον πάνω και στον κάτω κόσμο. Ο άντρας της, ίσως κι η κόρη της, η Κατερινούλα της, στον κάτω κόσμο πια να βρίσκονται. Εκεί… εκεί μαζί τους είναι η θέση μου, συλλογιέται θλιμμένα. Εκεί και πουθενά αλλού.
Μετά τις ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΛΗΣΜΟΝΙΑΣ, οι τρεις ηρωίδες αυτού του βιβλίου, μορφές και μοίρες του λαού μας, βορά σ’ έναν απάνθρωπο εμφύλιο σπαραγμό.

περισσότερα

Δείτε video για το βιβλίο

Δείτε επίσης!

Βιβλία της σειράς "Στα Χρόνια του Εμφυλίου"

67 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo truebloodsooric


                      01/09/2018

  Διαβάζεται εύκολα, συγκινεί η σχέση μάνας-παιδιού, σε συγκλονίζουν όπως περιγράφονται, όσες φορές και αν τα έχεις ξαναδιαβάσει ή ακούσει, οι ωμότητες και ο βαθμός της βίας που κρύβει μέσα του ο άνθρωπος.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ


                      30/12/2017

  Είναι το δεύτερο βιβλίο της σχετικής σειράς που πραγματεύεται ο συγγραφέας για τον εμφύλιο.Σου δημιουργεί πολύ δυνατά συναισθήματα και σε προδιαθέτει να συνεχίσεις το διάβασμα με αμείωτο ενδιαφέρον.Ανεξάρτητα της πολιτικής θέσης που έχομε, σε κάνει να προβληματιστείς και να δεις και την "άλλη" πλευρά πώς βίωσε αυτή την τραγωδία που πέρασε ο λαός μας.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Πασχαλιά Τσιάγκα


                      29/08/2017

  Υπέροχο βιβλίο! Το έκαναν δώρο στο θείο μου και το έχουμε διαβάσει όλη η οικογένεια! Εγώ το έχω διαβάσει 2 φορές και τώρα είναι η τρίτη. Με όσα γράφει μου θυμίζει όλα εκείνα που μου περιέγραφε ο παππούς μου που ήταν αντάρτης Κομμουνιστής τότε! Σήμερα είναι 92 ετών και παρά την γεροντική άνοια που έχει εκείνα τα δύσκολα χρόνια τα θυμάται και μας τα εξιστορεί ακόμη! Υπόσχομαι να διαβάσω και τα υπόλοιπα βιβλία του ίδιου συγγραφέα!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Μπέττυ


                     

  Ενα βιβλίο που σε ταξιδεύει στα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Despina Voyatzaki


                     

  Ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας που για πολλούς είναι άγνωστη (δυστυχώς) αυτή η τετραλογία, σε ταξιδεύει σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Οι αποφάσεις των ¨ισχυρών¨ και οι επιπτώσεις αυτών στον λαό, στην οικογένεια, στους άντρες, στις γυναίκες... στο μέλλον του κόσμου - στα παιδιά! η ωραιότερη ιστορική - μυθοπλαστική τετραλογία που έχω ποτέ διαβάσει!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo EJ


                     

  Εξαιρετικό βιβλίο, υπέροχη η αναλυτική γραφή!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ANAΣΤΑΣΙΑ ΠΛΕΥΡΙΤΑΚΗ


                     

  Έμαθα πράγματα που αγνοούσα σχετικά με τον εμφύλιο κυρίως. Πραγματικά εξαιρετικά και τα τέσσερα βιβλία.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Διαμάντη Βασιλική


                     

  Η ιστορία συνεχίζεται. Η Αριάδνη ψάχνει απεγνωσμένα την Κατερινούλα της. Η Αγγέλα προσπαθεί να βρει τον άντρα της και τα δύο της παιδιά που έφυγαν στο αντάρτικο, Λιάκο και Γιάννα. Η Μέλπω αναρωτιέται αν ζει και πως η Φανούλα της στα βουνά. Μετά τα Δεκεμβριανά, η λαίλαπα του εμφυλίου πολέμου ξαναχτυπά με πιο σκληρές μάχες, πιο μεγάλο χρονικό διάστημα, τρία χρόνια διαρκεί η τρίτη φάση του. Το δεύτερο βιβλίο της τετραλογίας θα το χαρακτήριζα ως πιο ιστορικό, αφού τα γεγονότα αναλύονται με μεγαλύτερη επέκταση και σαφήνεια. Επίσης είναι το ίδιο συγκινητικό, αντικειμενικό χωρίς φανφάρες και λεπτομερές. Ο συγγραφέας δεν πλατιάζει ούτε προκαλεί κοιλιά. Έτσι καταφέρνει να σε τοποθετήσει μέσα στα ιστορικά γεγονότα και να αποκομίσεις τις γνώσεις που χρειάζεσαι προκειμένου να δεις τις επιπτώσεις αυτών των πολέμων και της μη διαιώνισής τους από όλους τους Έλληνες. Όλη η τετραλογία είναι από τα βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη κανενός αναγνώστη και κανενός Έλληνα. Όλοι μας οφείλουμε να τα έχουμε για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι...!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΡΑΒΑΚΟΥ


                     

  Αριστούργημα όπως και το πρώτο μέρος!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo GeorgesK


                     

  Έχω να πω μόνο δυο λόγια. Συγχαρητήρια στο συγγραφέα.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo jama


                     

  Διαβάζοντας το πρώτο είναι αυτονόητο ότι θα πιάσεις στα χέρια σου το δεύτερο μέρος. Με τον ίδιο ενθουσιασμό συνεχίζει και σε αυτό. Το μόνο που με χάλασε είναι κάποιες επαναλήψεις(οι οποίες κατά την ταπεινή μου άποψη δε σε βοηθάνε σε κάτι. Για παράδειγμα στην σύνδεση με τα προηγούμενα).

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Βασιλική Ζηλιασκοπούλου


                     

  Εξίσου καλογραμμένο με το πρώτο βιβλίο, μόνο που σε τρία- τέσσερα σημεία είχε καθαρή καταγραφή ιστορικών γεγονότων και μου θύμισε το μάθημα της ιστορίας. Βέβαια αυτό ήταν μόνο για δύο το πολύ σελίδες κάθε φορά και δεν βλέπω κάποιον άλλο τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να μας δωθούν τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, οπότε δεν πειράζει.Κατά τα άλλα η ζωή συνεχίζεται, με τον πόνο και την αγωνία για την κάθε μια γυναίκα που τη ζωή της γνωρίζουμε στο βιβλίο, τα μικρά κορίτσια του πρώτου βιβλίου μεγαλώνουν μακριά από τις μάνες τους και κάποια από αυτά γίνονται γυναίκες, και κοινό σημείο σε κάθε ιστορία: ο πόνος του αποχωρισμού και η αγωνία για το αν τα αγαπημένα πρόσωπα βρίσκονται στη ζωή και είναι καλά και η χαρά από μια σύντομη συνάντηση ή από μια ένδειξη ζωής.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΥΛΕΟΥΝΗ


                     

  Συγκινήθηκα και έκλαψα πάρα πολύ με το συγκεκριμένο βιβλίο... αλλά δεν μετάνιωσα ούτε στιγμή που το πήρα! Πολύ καλό!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΕΦΗ


                     

  "Τι να σου στείλω , κόρη μου αυτού στα ξένα που είσαι; Να στείλω γράμμα χάνεται, δε βρίσκει το παιδί μου. Να μάθει όσα να του πει διψάει η καρδία μου. Τίνος ματάκια βλέπουν την, και τα δικά μου κλαίγουν; Τίνος τα χείλη της μιλούν και τα δικά μου τρέμουν; "

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Γιούλη


                     

  Είχα ακούσει από αφηγήσεις παππούδων για εκείνα τα χρόνια, αλλά πάντα ήμουν επιφυλακτική. Δεν μπορούσα να πιστεύσω ότι αδέρφια σκότωναν με τέτοιο τρόπο αδέρφια... έπεσε από τύχη το 1ο βιβλίο σας στα χέρια μου. Δεν έχω λόγια... συγκλονιστικό! Έχω ήδη παραγγείλει τα επόμενα δύο... συνεχίστε με τον ίδιο ζήλο το έργο σας.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo sofia xan


                     

  Μόλις το τελείωσα πολύ καλό αν έχεις παιδιά και μπεις στη θέση των ηρωίδων θα καταλάβεις πολλά.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo νανά


                     

  Η πιο καταπληκτική τετραλογία που διάβασα ποτέ. Συγχαρητήρια για το βάθος της έρευνας και το πλήθος των ιστορικών στοιχείων που μας μαθαίνουν άγνωστες πτυχές του εμφυλίου.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΛΑΣΚΑΡΙΔΟΥ Μ.


                     

  Άκουγα την μητέρα μου να μου εξιστορεί ανάλογες ιστορίες και δεν πίστευα ότι μπορεί να ζήσει κάποιος άνθρωπος τέτοιες φρικαλεότητες. Είναι από την Φωκίδα και μάλιστα από χωριό που πόνεσε και μάτωσε από τον εμφύλιο. Τα βιβλία του κου Παπαθεοδώρου με συγκλόνισαν πραγματικά και δεν μπορούσα να σταματήσω να διαβάζω. Έκλαψα, πόνεσα, οργίστηκα και αισθάνθηκα τυχερή που ζω το σήμερα τελικά.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΡΗΤΗ


                     

  Συγκλονιστικά και τα 3 προηγούμενα βιβλία. ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ολοκληρώνουν το αριστουργηματικό ταξίδι στο παρελθόν. Συγκινήθηκα, έκλαψα και έμαθα πολλά για τα αιματοβαμμένα εκείνα χρόνια. Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε πολύ!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΙΑΝΝΙΚΟΥ


                     

  Δεν υπάρχουν λόγια απλά συγκλονιστικό!!!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα