ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΕΥΧΟΣ Νο 94Κατηγορία : Περιοδικά
Ημ. Έκδοσης : 23/07/2009
Σελίδες : 0
ISBN:
Σχήμα: 0 x 0 cm

Διαβάστε το περιοδικό

Ξεφυλλίστε Δωρεάν

Download

Προσθήκη στη βιβλιοθήκη μου

Λίγα λόγια

Όρια και ορισμοί του παιδικού βιβλίου

Σχετικά με το τι εννοούμε λέγοντας παιδικό βιβλίο ή παιδική/νεανική λογοτεχνία, οι συζητήσεις στην πατρίδα μας κρατούν εδώ και πενήντα με εξήντα χρόνια, αν λάβουμε υπόψη μας ότι, ουσιαστικά, το παιδικό βιβλίο άρχισε να αντιμετωπίζεται θεωρητικά-ερευνητικά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σημαντική επί του προκειμένου είναι η συμβολή της IBBY (Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, έτος ιδρύσεως το 1953), η οποία καθιέρωσε τα ανά διετία παγκόσμια διεθνή Συνέδρια, όπου συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, κριτικοί, κ.λπ. και όπου, κάθε φορά, προσεγγίζονται θέματα σχετικά με την παιδική/νεανική λογοτεχνία, το βιβλίο και το παιδί, κ.ά.     
 Κάτι ανάλογο –σε διαφορετικά μεγέθη, βέβαια– γίνεται και στην Ελλάδα με τα τακτικά Σεμινάρια (Συνέδρια) του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου-Εθνικού Τμήματος της IBBY, από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 έως σήμερα. Τα θέματα που εξετάζονται στα Συνέδρια αυτά είναι θεματολογικού και εννοιολογικού χαρακτήρα, όπως το παιδικό βιβλίο ως μέσο τέχνης ή αγωγής, η φιλαναγνωσία, η ποίηση και το μικρό παιδί, τα κοινωνικά προβλήματα στο παιδικό βιβλίο, η γλώσσα, η μετάφραση, η παιδική λογοτεχνία και η εκπαίδευση, η Ιστορία, η εικονογράφηση και το κείμενο, οι μικρές ιστορίες, το παραμύθι, και πολλά άλλα. Όσοι ενδιαφέρονται για τα πρακτικά αυτών των Σεμιναρίων, μπορούν να απευθύνονται στον Κύκλο ή στην ιστοσελίδα του.
Με τα προηγούμενα θέλω να τονίσω, ότι τόσα χρόνια έρχονται και επανέρχονται τα ίδια σχεδόν ερωτήματα περί όρων, ορίων και ορισμών του παιδικού/νεανικού βιβλίου. ΄Ετσι, στο παρόν τεύχος των Διαδρομών ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να εκτιμήσει ανάλογα τις απόψεις που διατυπώνονται, λ.χ., για το εικονογραφημένο λογοτεχνικό βιβλίο στη σχολική τάξη, για το βιβλίο-αντικείμενο, ή για την ποίηση στον κόσμο του μικρού παιδιού, κ.λπ. Όπως συμβαίνει σε κάθε τεύχος, έτσι και στο παρόν ο αναγνώστης έχει στη διάθεσή του διάφορα Νέα και ποικίλες πληροφορίες, όπως για τα Βραβεία του Κύκλου 2009, για την έκθεση Παιδικού βιβλίου στο Παρίσι, την καθιερωμένη Συνέντευξη, κ.ά.
Μαζί με τις ευχές για ένα δροσερό καλοκαίρι ευχόμαστε σε όλους τους αναγνώστες μας καλό διάβασμα!

περισσότερα

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα