ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΕΥΧΟΣ Νο 95Κατηγορία : Περιοδικά
Ημ. Έκδοσης : 04/11/2009
Σελίδες : 0
ISBN:
Σχήμα: 0 x 0 cm

Διαβάστε το περιοδικό

Ξεφυλλίστε Δωρεάν

Download

Προσθήκη στη βιβλιοθήκη μου

Λίγα λόγια

Ελεύθερα αναγνώσματα στο Σχολείο


Τα εξωσχολικά παιδικά-νεανικά βιβλία είναι από τη φύση τους παρα(συμ)πληρωματικά στο έργο του σχολείου. Προσφέρουν μόρφωση, αγωγή και αναγνωστική απόλαυση μέσα στα πλαίσια της ελεύθερης επιλογής και προσωπικής προτίμησης. Το εξωσχολικό, λοιπόν, ανάγνωσμα δεν θεωρείται ανταγωνιστικό προς το σχολικό, το οποίο υπηρετεί διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Όμως πάντοτε επανέρχεται στις συζητήσεις των εκπαιδευτικών και των γονιών το δίλημμα: να απαγορεύεται ή μπορεί (και πρέπει) να κυκλοφορεί ελεύθερα στο σχολείο το εξωσχολικό έντυπο; Κι ακόμη, επί του προκειμένου: ποιος είναι ο ρόλος του δασκάλου και ποιος ο ρόλος του Υπουργείου Παιδείας; Αν και σε άλλα κράτη της Ε.Ε., όπως Γαλλία, Γερμανία, Κύπρος, κ.λπ., το θέμα αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, στην Ελλάδα εξακολουθεί να μας απασχολεί ακόμη. Υπάρχουν, βέβαια, πολλές αιτίες. Μια βασική, όμως, αιτία που αποφεύγεται η εισαγωγή στο σχολείο ενός ελεύθερου παιδικού αναγνώσματος είναι κάποιες ατυχείς, τουλάχιστον, ενέργειες και έντονες διαμαρτυρίες γονέων για την επιλογή των βιβλίων που προτείνονται. Κατά το παρελθόν είχε μάλιστα συνταχθεί και λίστα με παιδικά-νεανικά βιβλία, για να «διευκολύνει» τους εκπαιδευτικούς. Δεν απέδωσε. Μένει να τολμήσουν οι ίδιοι οι δάσκαλοι και να φέρουν το εξωσχολικό βιβλίο (λογοτεχνικό, γνώσεων, κ.λπ.) μέσα στην τάξη, να το προσεγγίσουν μαζί με τους μαθητές τους λογοτεχνικά, γλωσσικά, ιστορικά, λαογραφικά, εικαστικά, κ.λπ. Είναι πράξη ελπιδοφόρα για την εκπαίδευσή μας.
Μια παραδειγματική δράση ξεκίνησε πέρυσι από τη «Σύμπραξη Δημοτικών Σχολείων Βόλου και Εκπαιδευτικών», μια άτυπη αλλά υπεύθυνη συνεργασία, με τη στήριξη του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αν κρίνουμε από την αποδοχή που έτυχε από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, αυτό που ξεκίνησε ως στοίχημα φαίνεται ότι είναι πρωτοβουλία με πολλές προοπτικές. Συνεχίζεται και φέτος.
Οι Διαδρομές χαιρετίζουν την προσπάθεια αυτή και εύχονται να πολλαπλασιασθούν τέτοιες πρωτοβουλίες, γιατί ωφελούν το βιβλίο, την εκπαίδευση και τα παιδιά μας.

περισσότερα

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα