Αρχική Σελίδα > ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ

ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ(21 γνώμες)

Κατηγορία : Γενικών γνώσεων
Θεματική κατηγορία : Ψυχολογία
Σειρά : Γενικών γνώσεων
Ημ. Έκδοσης : 24/09/2010
Σελίδες : 320
Ηλικία : 18+
Χιλιάδα Κυκλ.: 38η
Ανατύπωση : 13η
ISBN:978-960-453-825-6
ISBN Ebook: 978-960-496-181-8
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB

Λίγα λόγια

O άνθρωπος είναι καμωμένος από συγκρούσεις. Η αρμονία που αποτελεί προϋπόθεση αλλά και στόχο, η ωριμότητα, δύσκολα πετυχαίνονται στην πράξη. Αν τα αντίθετα στο σύμπαν –στο εξαίσιο πέρασμα της μέρας στη νύχτα, του χειμώνα στο καλοκαίρι, της βροχής στον ήλιο, της φουρτούνας στη νηνεμία–, όλα τα διαφορετικά συνταιριάζουν υπέροχες συμφωνίες, στις συμπεριφορές μας και στα συναισθήματά μας συνεχώς γρονθοκοπούνται. Ο πόλεμος με τον μισητό, μειονεκτικό εχθρό-εαυτό επιζητά αφορμές να μεταφέρει την οργή του, την πίκρα του, την απογοήτευση της αδυναμίας του έξω. Την αυτοτιμωρία που αισθάνεται πως διψά τη μετατρέπει σε τιμωρία κατά άλλου. Για άλλη μια φορά να ρίξει το φταίξιμο μακριά, σαν ασθένεια μολυσματική, σαν βρόμικο ρούχο, να γλιτώσει απ’ την αυτομομφή και τη φριχτή ενοχή. Και όσο πιο απλός και αγαθός είναι ο απέναντι, τόσο θα του θυμώνει, όπως θυμώνουμε με τον καθαρό καθρέφτη μας όταν τον κοιτάμε και μας στέλνει πίσω, ως είδωλο, ένα τέρας. Υπάρχουν πλάσματα τόσο καθαρά που μας φτιάχνουν καθρέφτη, χωρίς να μιλούν, χωρίς να κάνουν τίποτα εξαιρετικό. Μόνο με το βλέμμα, με το χαμόγελο, με τη λάμψη που έρχεται από μέσα τους. Κάποιοι αναζητούν να πλησιάσουν τέτοια πρόσωπα, να καθρεφτιστούν, και κάποιοι τρέχουν μακριά τους, συκοφαντώντας τα, μέσα στο μυαλό τους έστω, για δικαιολογία.

περισσότερα

Δείτε επίσης!

21 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΑΜΟΥΛΑΚΗ


                     

  Δεν ξέρω... αν είναι η γραφή... η ότι δεν είναι στο είδος μου! Το έχω πάρα πολλά χρόνια... και όλο το ξεκινάω, μα ποτέ δεν το έχω τελειώσει!

 • photo Ελένη Γκίκα, εφημ. ΕΘΝΟΣ


                     

  Βηματίζοντας με διάκριση επάνω σε ψυχολογία, φιλοσοφία, κοινωνιολογία, λογοτεχνία, ποίηση, καθημερινότητα και πατερικά κείμενα, η Μάρω Βαμβουνάκη έρχεται σε εποχές ομιχλώδεις και δύσκολες να μας επαναφέρει αξιολογικά στα βασικά μας. Σε εκείνα που δίχως εκείνα μια καρδία δεν γεμίζει με τίποτα! Σε όσα κατακτούνται, αλλά ούτε αγοράζονται ούτε πουλιούνται. Επιστρατεύοντας παραδείγματα από την Ιστορία, τη μυθολογία και τη λογοτεχνία, όπως αυτό με τον Διογένη και τον Αλέξανδρο, που το μόνο που ζήτησε ήταν να κάνει πιο κει για να μην του κρύβει τον ήλιο, μας υπενθυμίζει με τρόπο ιαματικό τον "ήλιο" που χάσαμε και ξεχάσαμε, την καθαρή μας ψυχή που μας εκδικείται τώρα που τη λερώσαμε, τη διαρκή σύγκρουσή μας με το καλό και κακό εαυτό μας.

 • photo ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΥΠΟΥ


                     

  Καταπληκτικό!

 • photo ορφανεα μαρθα


                     

  Βαθειά επηρεασμένη από Irvin Yalom. Ήταν καλύτερη στα πρώτα της βιβλία.

 • photo κατερινα μιχαλη


                     

  Για ακόμη μια φορά και σίγουρα όχι η τελευταία, θέλω να συγχαρώ την Κυρία ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗ και να την ευχαριστήσω για αυτό της το βιβλίο. 'Όπως πάντα γλυκιά αληθινή και σίγουρη, εκφράζει απόψεις, εμπειρίες, επιθυμίες, με έναν μοναδικό τρόπο που σου δίνει να καταλάβεις πράγματα που ήδη ίσως γνωρίζεις αλλά ο εγωισμός, η άγνοια, η μιζέρια, η ζήλια, η ματαιοδοξία, δεν σου επιτρέπουν να ζήσεις. Χίλια ευχαριστώ και λίγα είναι!

 • photo Στελλα Σοφία Νικ. Ζυγούρη


                     

  Έχω διαβάσει ότι έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Όχι απλώς με συναρπάζουν αλλά και με εμπνέουν(γράφω ή προσπαθώ τουλάχιστον να γράψω ποίηση).. "μικρό το άπειρο εκείνη (ψυχή) να χωρέσει, μία καρδιά φωλιά είναι αρκετή".. (μια έμπνευση από το υπέροχο" ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ" πάντα περιμένω το επόμενο. Πάντα εμπνευσμένη..!

 • photo Ρούλα Παπαδάκη


                     

  Με εντυπωσίασε ο τίτλος αλλά οχι τόσο το περιεχόμενο. Αντιθέτως μπορώ να πώ οτι με κούρασε αρκετά. Θα προσπαθήσω να το ξαναδιαβάσω . Θεωρώ την Κυρία Βαμβουνάκη εξαιρετική.

 • photo ΒΑΣΙΑ


                     

  Πάντα διαβάζω ό,τι κι αν γράφει! Εξαιρετικό βιβλίο! Συγχαρητήρια!

 • photo Θανάσης


                     

  Πριν από καιρό κάποια μου χάρισε το «Ο ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΙΜΑ». Τότε, είχε πει, ότι το πήρε για μένα από το «οπισθόφυλλο»!!! Αυτό διάβασα κι εγώ, σ' αυτό το βιβλίο και έκανα, με αφορμή την ίδια σελίδα, το ίδιο. Καταπληκτική... δεν τολμώ... να τ' ανοίξω παραμέσα... μάλλον δεν θα άντεχα το περιεχόμενο.

 • photo Ηρώ Στάμου


                     

  Μόνο και μόνο ο τίτλος μου εξάρει τη φαντασία... Αύριο λογικά θα πάω να το αγοράσω. Ανυπομονώ!!! Άν κρίνω από «ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΞΟΔΕΥΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ» και το «Ο ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΙΜΑ», τα οποία έχω διαβάσει, περιμένω τα καλύτερα... Είναι βιβλία που εμβαθύνουν και δεν παραμένουν στην επιφάνεια... Συγχαρητήρια κυρία Βαμβουνάκη για τη συνολική σας δουλειά! Έυχομαι πάντα τα καλύτερα!!!

 • photo Δημήτρης


                     

  Χριστούγεννα 2010. Ύστερα από χρόνια γιορτές στην Αθήνα, στο Πατρικό. Κάτοικος επαρχίας γαρ. Βιτρίνες, βιβλία, λαμπιόνια... - «..Θα το πάρω, ο τίτλος υπόσχεται ανάποδο ταξίδι, εσωτερικό ...». Κι άνοιξε η καρδιά και το μυαλό μακριά από σκουριά και υγρασία. Αυτό το «ελάχιστα» θυμίζει Οδυσσέα: «Πολλά δεν θέλει ο άνθρωπος , ναν’ ήμερος ναν΄άκακος». Κυρία Βαμβουνάκη ευχαριστώ!!!

 • photo Μαρία Σαμιώτη


                     

  Το λατρεύω!!! Από τον τίτλο μέχρι την τελευταία λέξη... δημιουργεί κάθε είδους συναισθήματα! Βλέπεις την άλλη πλευρά του νομίσματος! Προβληματίζεσαι... Συνειδητοποιείς... Απολαμβάνεις!

 • photo Πουλου Ελενη


                     

  Στα μικρά πράγματα λέει ο λαός μας βρίσκεται η ευτυχία. Και έρχεται τώρα η κα Βαμβουνάκη με ένα εξαιρετικό πράγματι βιβλίο να μας αποδείξει, όπως μόνον αυτή πολύ καλά ξέρει, ότι ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ. Ας ανοίξουμε, λοιπόν, τις καρδιές μας και ας αφήσουμε να πλημμυρίσουν με ζεστά χαμόγελα, με αγάπη, με προσοχή, με δόσιμο, με καλά λόγια, με ζεστές αγκαλιές, με συγχώρεση. Δε θα μας στοιχίζει τίποτε. Απλά θα γεμίσει η καρδιά μας. Κυρία Βαμβουνάκη σας ευχαριστώ.

 • photo ΕΛΕΝΗ.Χ


                     

  Είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάζω από την κυρία Βαμβουνάκη και ομολογώ ότι μου άρεσε πάρα πολύ. Σύντομα θα διαβάσω και τα υπόλοιπα!!!

 • photo ΠΑΝΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


                     

  Ενθουσιασμένος και εξτασιασμένος!!! Το διάβασα πηγαίνοντας ταξίδι μέσα στο αεροπλάνο σε ένα μέρος μακρινό. Μου κράτησε συντροφιά εκεί για λίγες μέρες μακριά από την πατρίδα. Κι όμως αισθανόμουν ότι δεν έλειψα ούτε μια μέρα. Με συγκίνησε, με προβλημάτισε, με έκανε να σκύψω στα εσώτερά μου, όπως κάνει πάντα η Μάρω Βαμβουνάκη με τη γραφή της και τη βαθιά ψυχαναλυτική της αντιμετώπιση των πραγμάτων. Θα συμφωνήσω με σχόλιο άλλου αναγνώστη. Είναι σα να έχω την ιδανική μητέρα δίπλα μου να με συμβουλεύει με όλη τη σοφία που τη διακατέχει. Απλά για μια ακόμη φορά μια Μάρω Βαμβουνάκη εξαιρετική. Ρεσιτάλ γραφής.

 • photo Maria Psanis


                     

  Το βιβλίο αυτό έχει τη δύναμη και τη σοφία να μας ταξιδέψει ψυχικά και πνευματικά. Είναι ένα βιβλίο προκλητικό που αυξάνει τη γνώση του εαυτού μας, έχει ένταση και τα λέει έξω από τα δόντια, με ευγένεια και τρυφερότητα ξεσκεπάζοντας απωθημένα. Δίνει μια καθαρή εικόνα πως η αγάπη, η σχέση, ο έρωτας κουβαλάνε ώριμη ευθύνη. Θα έλεγα πως αυτό το βιβλίο μας πιάνει από το χέρι και μας περπατά στο παρελθόν και μετά στο παρόν και στην ευθύνη που ο καθένας μας κουβαλάει για την γκρίνια μας, την κακομοιριά μας, τη σακατεμένη μας υγεία. Μας υψώνει με το να μας κάνει να πιστεύουμε πως η κόλαση και ο παράδεισος υπάρχει μέσα μας και είναι στο χέρι μας ποιο θα διαλέξουμε. Αν πω πως αυτό το βιβλίο είναι ένα Αριστούργημα, θα είναι λίγο!

 • photo Δημήτρης Νίκου


                     

  Άλλη μια βόλτα αυτογνωσίας στα πιο δικά μας εσωτερικά μονοπάτια. Άλλο ένα υπέροχο βιβλίο από την Μάρω Βαμβουνάκη, η οποία με την όμορφη γραφή της και με τον τρόπο που προσεγγίζει τα θέματά της με κάνει - προσωπικά - να την αισθάνομαι σαν μια μητέρα που συμβουλεύει, προστατεύει και αγαπάει με αγάπη Θεού πραγματική. Αυτή η σειρά βιβλίων που "άνοιξε" με τον Παλιάτσο και συνεχίζει με το καινούργιο της, είναι θησαυρός για όποιον τα διαβάζει και τα ζει. Να είναι πάντα καλά και να την έχουμε κοντά μας.

 • photo Γεωργία Δήμου


                     

  Εξαιρετικό, ένιωσα πως η κυρία Βαμβουνάκη μπήκε στο μυαλό μου, πήρε τις σκέψεις μου και τις έκανε λόγο. Με εκφράζει, με εμπνέει, με δυναμώνει, με παρηγορεί.

 • photo eua


                     

  Καλό!!!!!

 • photo Βούλα Βρετάκου


                     

  Ανυπομονώ να το διαβάσω. Μου αρέσει πολύ η γραφή της Μ. Βαμβουνάκη. Έχω διαβάσει όλα της τα βιβλία!

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα