SΦΑΓΕΙΟ SΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΘΑΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣΚατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Crime - Αστυνομικό - Θρίλερ,Ιστορικό Μυθιστόρημα,Crime,Περιπέτεια,Μυστηρίου
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 11/02/2011
Σελίδες : 376
Ηλικία : 18+
Χιλιάδα Κυκλ.: 8η
Ανατύπωση : 7η
ISBN:978-960-496-086-6
ISBN Ebook: 978-960-496-123-8
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB

Λίγα λόγια

Μέρες του 1943. Μέρες Κατοχής. Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δυο παράξενα πτώματα. Ο αστυνόμος Ασλάνογλου τα κοιτάζει ανέκφραστος. 


Γύρω απ’ το λιμάνι, στο κέντρο και στις συνοικίες της Σαλονίκης, κόλαση. Μουλωχτοί φόνοι και βόμβες που σκάνε οπουδήποτε χωρίς προειδοποίηση. Σφαίρες σε σβέρκους στα καλά καθούμενα μες στη μέση του δρόμου κι εκτελέσεις εν ψυχρώ με μια απόφαση κομματικής ολομέλειας. 


Κομμουνιστές και ταγματασφαλίτες σφάζονται στους δρόμους. Το ΚΚΕ δημιουργεί την οργάνωση εκτελεστών του, την ΟΠΛΑ. Οι ταγματασφαλίτες συλλαμβάνουν, βασανίζουν κι εκτελούν αδιακρίτως, αρκεί να υπάρχει λεία. 


Τα Ες Ες τραβάνε τους Εβραίους στα γκέτο και τους φορτώνουν στα τρένα για τα κρεματόρια. Ξύλο και βασανιστήρια, λειψό φαγητό κι ελάχιστος ύπνος. Πλιάτσικα και λεηλασίες σε συναγωγές, σε μαγαζιά, σε σπίτια, σε νεκροταφεία. 


Φόβος, φόβος παντού κι ένας προγραμμένος έρωτας που προσπαθεί να αντέξει, να κρυφτεί, να ζήσει. 


Μέρες του 1943. Μέρες Κατοχής. 

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, δυο παράξενα πτώματα. 

Ο αστυνόμος Ασλάνογλου απορεί: Τι νόημα έχει να προσπαθεί κανείς να τηρήσει το νόμο μέσα σ’ ένα ρημαγμένο κόσμο ομαδικής παραφροσύνης;

περισσότερα

19 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo Χρυσάνθη Δημόγλου


                      25/03/2019

  Το βιβλίο μας μεταφέρει στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη από τους Γερμανούς. Ο αστυνόμος Ασλάνογλου αναλαμβάνει την διαλεύκανση μιας υπόθεσης με δυο παράξενα πτώματα. Τα Ες Ες στέλνουν τους Εβραίους στα κρεματόρια, οι ταγματασφαλίτες και οι κομμουνιστές σκοτώνονται μεταξύ τους, λεηλασίες παντού, σκελετωμένοι άνθρωποι από έλλειψη τροφίμων, βασανιστήρια και ο φόβος να κυριαρχεί. Πόσο εύκολο είναι να βρεθεί λύση στην εξιχνίαση της δολοφονίας και να σωθεί η Εβραία αγαπημένη του Αστυνόμου Ασλάνογλου; Ένα καταπληκτικό βιβλίο!!!!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Λαμπρινή Τζούμα


                      24/02/2019

  Σίγουρα καλογραμμένο και με μια ωραία ιστορία . Εκφράζει απλά ιστορικές αλήθειες μέσα στην πλοκή του .

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Μιχαήλ Αλάσης


                      19/01/2019

  Πολύ ωραίο βιβλίο αστυνομικό, μια ιστορία που εξελίσσεται στην κατοχικη Θεσσαλονίκη.. Έλληνες αντιστασιακοι, κομμουνιστές, ταγματασφαλιτες άντρες των SS, της Γκεστάπο και Εβραίοι, μπλεγμένοι όλοι μαζί σε ένα μυθιστόρημα αστυνομικό, που βασίζεται σε πραγματικά ιστορικά στοιχεία και το οποίο περιγράφει ιστορίες και γεγονότα όπως εξελίχθηκαν την περίοδο εκείνη.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo γιωργος


                      25/02/2018

  Αποτυπώνει πλήρως την βια της τότε εποχής με κάθε λεπτομέρεια.Εξαιρετικό.Συγχαρητήρια

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ


                      09/01/2018

  Είναι το 5ο βιβλίο που διαβάζω του συγγραφέα. Αν κάτι τον χαρακτηρίζει, είναι η πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή του που σου κρατά το ενδιαφέρον ζωντανό και το απροσδόκητο τέλος του μυθιστορήματος!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo


                      19/12/2017

  Μπορεί να μην είναι το κλασικό αστυνομικό αλα είναι μια πολυ δυνατή Ιστορία με γεγονότα που έχουν πραγματικά συμβεί Μ ' άρεσε πολύ

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Βιβλιοφάγος


                      16/06/2017

  Πολιτικό μυθιστόρημα που τοποθετείται πολύ ωραία στο ιστορικό πλαίσιο. Αθυρόστομη γραφή, χωρίς όμως η αστυνομική πλοκή να συνεπαίρνει τον αναγνώστη. Λίγο κουραστικό

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Βασιλική Ράδου


                     

  Συγχαρητήρια! Το διάβασα με μια αναπνοή. Εμπλούτισα τις γνώσεις μου με τα στοιχεία που μας δίνει και με ταξίδεψε στενάχωρα σ' εκείνη την εποχή.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Σωτήρης!!!


                     

  Προσωπικά του απόλαυσα από την πρώτη σελίδα. Αποτυπώνει πλήρως την βια της τότε εποχής με κάθε λεπτομέρεια. Ένα βιβλίο που σε κρατάει μέχρι το τέλος με την αγωνία.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΕΛΕΝΗ ΤΑΚΟΥΡΙΔΟΥ


                     

  Ωραίο βιβλίο, δεν το αφήνεις από τα χέρια σου! Πραγματικά δεν περίμενα να μου αρέσει τόσο! Συγχαρητήρια!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Βασιλική Ζηλιασκοπούλου


                     

  Κάθομαι και κοιτάω την οθόνη λίγη ώρα τώρα... Δεν είμαι σίγουρη ότι μπορώ να χαρακτηρίσω το βιβλίο αυτό. Εγώ για αστυνομικό το πήρα, άλλο πράγμα μου βγήκε. Σίγουρα είναι αστυνομικό μυθιστόρημα αφού υπάρχουν πτώματα και αστυνομικός που ψάχνει να βρει το δολοφόνο και γενικά την άκρη του μπερδεμένου κουβαριού που αποτελεί συνήθως μια τέτοια ιστορία. Και μάλιστα είναι εξαιρετικά όμορφα δομημένο σαν αστυνομικό μυθιστόρημα. Επίσης είναι ιστορικό μυθιστόρημα, έχει μέσα πάρα πολλά στοιχεία από την ιστορία της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής κυρίως όσον αφορά την ιστορία των Εβραίων της πόλης, κάποια εκ των οποίων ήξερα, τα περισσότερα όμως όχι. Γίνεται αναφορά σε υπαρκτά πρόσωπα και αυτά δένονται τόσο όμορφα με πρόσωπα της φαντασίας του συγγραφέα, που έψαχνα στο ίντερνετ να βρω ποια από αυτά υπήρξαν αληθινά και ποια όχι. Επίσης τα ιστορικά γεγονότα δένονται αξιοσημείωτα όμορφα και ομαλά στην πλοκή. Μπορώ να πω ότι είχε και πολλά στοιχεία κοινωνικού μυθιστορήματος: μιλάμε για την περίοδο της κατοχής, είναι παντού διάχυτη η σκοτεινιά, η μαυρίλα και ο πόνος που έχουμε στο μυαλό μας για τα χρόνια εκείνα. Ο φόβος, η πείνα αλλά και η αγάπη περιγράφονται πολύ όμορφα, νότες της καθημερινότητας ενός ανθρώπου που παρά τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης αγαπά και δεν φοβάται να το δείξει ή ακόμη και να ρισκάρει τη ζωή του για τη γυναίκα που αγαπά (μη φοβάστε όμως, δεν είναι δακρύβρεχτο μελό το βιβλίο σε καμία περίπτωση). Και όλως παραδόξως, έρχονται κάποιες στιγμές που σκάω στα γέλια από αυτά που διαβάζω!!!! Πανέξυπνα δοσμένο χιούμορ, απολύτως ταιριαστό με το κείμενο, δεν χαλά σε τίποτα τη ροή της ιστορίας ή τη γενικότερη ατμόσφαιρα. Πανέμορφα γραμμένο, στρωτή ροή, ωραία ιστορία... Ψάχνω να βρω κάποιο αρνητικό και δεν βρίσκω.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΛΕΥΡΙΤΑΚΗ


                     

  Εκπληκτικό! Σε καθηλώνει ως την τελευταία σελίδα. Συγχαρητήρια!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΓΚΑΝΙΑ


                     

  Καταπληκτικό! Δεν το άφηνα από τα χέρια μου! Ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα-κλειδιά προσωπικές ιστορίες, αδυναμίες και συναισθήματα, δράση, ανατροπές, όλα μαζί δεμένα και πλεγμένα υπέροχα. Καιρό είχα να διαβάσω ένα τόσο ιδιαίτερο βιβλίο!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Σταυρούλα Χριστοφυλλοπούλου


                     

  Εξαιρετικό! Συγχαρητήρια!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Λευτέρης Α. Μανδαλιανός


                     

  Πρόκειται για ένα δυνατό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί. Ο συγγραφέας διεισδύει στον πόνο και στην δυστυχία των ημερών της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη, όχι όμως περιγράφοντας τα συναισθήματα των ανθρώπων, περιγράφοντας ανατριχιαστικές εικόνες και καταστάσεις που μαρτυρούν την δυστυχία.Ύφος ειρωνικό, χιουμοριστικό, προσιτό. Λεξιλόγιο σκληρό, όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο μυθιστόρημα.Ενδιαφέρουσα πλοκή, αν και από ένα σημείο και μετά το ενδιαφέρον δεν επικεντρώνεται τόσο στη διαλεύκανση του εγκλήματος αλλά στην κατάσταση που επικρατεί. Πρόκειται για ένα πολιτικοκοινωνικό μυθιστόρημα με αστυνομική χροιά και μια δόση αγνού έρωτα, από τα μάτια ενός άντρα όμως. Αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι και την τελευταία σελίδα αφού συνδυάζει ο συγγραφέας την μυθοπλασία με την ιστορία και αυτό σε καταντάει δέσμιο στις σελίδες του. Αληθής αναφορά στα ιστορικά γεγονότα, ενδιαφέρουσα μυθοπλασία και σωστή δομή. Θέλω πραγματικά να συγχαρώ τον εκδοτικό οίκο ΨΥΧΟΓΙΟΣ που εκδίδει ακόμα ωραία και αξιόλογα βιβλία.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΜΠΟΥΣΔΟΥΚΗΣ


                     

  Πολύ ωραίο βιβλίο με αρκετά ιστορικά στοιχεία. Σε μεταφέρει στα χρόνια της κατοχής στη Θεσσαλονίκη που επικρατούσε ωμή βία και όλοι ζούσαν χωρίς να γνωρίζουν αν θα υπάρχει αύριο. Διαβάζεται πολύ εύκολα. Συγχαρητήρια!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΜΠΟΤΖΗΣ ΚΩΣΤΑΣ


                     

  Πρόκειται για ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα με συνδυασμένα στοιχεία Ιστορίας και αστυνομικής πλοκής. Διαβάζεται απνευστί και δίνει την ευκαιρία για προβληματισμό και περαιτέρω αναζήτηση στοιχείων για εκείνη την σκληρή εποχή κατά την οποία η ανθρώπινη ζωή είχε τόσο έντονα υποτιμηθεί! Συγχαρητήρια στον κ. Δραγούμη και σ' εσάς για την έκδοση.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ευαγγελια ΣΑΜΠΑΚΙΔΟΥ


                     

  Εξαιρετικό!! Σε καθηλώνει από την πρώτη σελίδα έως και το τέλος! Συγχαρητήρια, περιμένουμε και το επόμενο!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Σμαραγδή Μητροπούλου


                     

  Να 'ναι καλοτάξιδο κι ευλογημένο!!!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα