ΤΑ ΤΡΥΠΙΑ ΤΕΙΧΗ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣΚατηγορία : Λογοτεχνία
Σειρά : Μικρή πυξίδα (για παιδιά και εφήβους)
Ημ. Έκδοσης : 18/03/2011
Σελίδες : 232
Ηλικία : 12-13
Ανατύπωση : 1η
ISBN:978-960-496-002-6
ISBN Ebook: 978-960-496-142-9
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB

Λίγα λόγια

Ο Ραφαήλ έχει πάρα πολλές δουλειές. Έχει την αποστολή του και αυτό δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Βέβαια, κανείς δεν του ζήτησε να αναλάβει καμιά αποστολή. Αλλά ο Ραφαήλ δεν είναι από τους τύπους που θέλουν παρακάλια για να κάνουν αυτό που χρειάζεται να γίνει. Μπορεί να είναι πολλά πράγματα  – αλλά όχι τεμπέλης, σίγουρα όχι τεμπέλης. Είναι, ας πούμε, ανυπόμονος. Και θέλει να τα κάνει όλα μονομιάς. Δηλαδή: Να γράψει το πιο όμορφο κόμικς που γράφτηκε ποτέ,  προτού τον προλάβει ο καλύτερός του φίλος. Δηλαδή: Να κερδίσει το πιο όμορφο κορίτσι του σχολείου, προτού τον προλάβει ο καλύτερός του φίλος. Και δηλαδή: Να σώσει την πιο όμορφη πόλη του κόσμου, προτού τον προλάβουν οι χειρότεροί του εχθροί, οι Μαύροι Παλιάτσοι. Με έναν περίεργο τρόπο, όλα αυτά είναι μια και μόνη αποστολή και ο Ραφαήλ θα βάλει τα δυνατά του ακόμα και χωρίς το παραμικρό σχέδιο. Ο καλύτερός του φίλος δε θα τον προλάβει γιατί αυτός δεν είναι αγώνας δρόμου, περίπατος είναι. Έτσι, θα τον βοηθήσει και μαζί θα βοηθήσουν όλους τους υπόλοιπους. Για να σωθούν από τους Μαύρους Παλιάτσους και για να τρυπήσουν τα τείχη. Για να κάνουν έναν ατέλειωτο περίπατο στην άλλη πλευρά.

περισσότερα

3 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo Έλενα Αρτζανίδου, συγγραφέας


                     

  Το καταπληκτικό αυτό βιβλίο που σε μια νύχτα κατάφερε να με ταξιδέψει στη Λευκωσία και να κοιτάξω με άλλη ματιά τα μεσαιωνικά τείχη. Η ιδιαίτερη ιστορία του με οδήγησε να περπατήσω στην παλιά πόλη με κίνδυνο να συναντηθώ με τους Μαύρους Παλιάτσους. Η συνύπαρξη Κυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη διαμελισμένη Λευκωσία πόσο εύκολη και πόσο δύσκολη είναι! Κάποιοι τη δαιμονοποιούν κρυμμένη κάτω από μια μαύρη κουκούλα. Κάποιοι με τις πράξεις και τη στάση ζωής τους θέλουν να της δώσουν αυτό που της αξίζει. Όλα αυτά συμβαίνουν στο βιβλίο του Κυριάκου Μαργαρίτη, ενώ μας αποκαλύπτονται μέσα από την περιγραφή και τη δράση του Ραφαήλ, ενός ιδιαίτερου ήρωα που καθώς αποκαλύπτεται η ταυτότητά του το ενδιαφέρον μεγαλώνει. Έξυπνη η σύλληψη της ιστορίας, μάλιστα στην αρχή αισθάνεσαι πως ο ήρωας είναι κάποιο ξωτικό, κάποιο εξωπραγματικό πρόσωπο. Ο λόγος πλούσιος και ζωντανός. Ωραίοι διάλογοι που γενούν προβληματισμό. Γρήγορη πλοκή. Ενδιαφέρουσες οι απόψεις των ηρώων. Τα μεσαιωνικά τείχη έχουν τις πόρτες του αόρατες αλλά ζωντανές. Οι ήρωες φοβούνται αλλά δεν παραιτούνται και παλεύουν. Τα συναισθήματα των εφήβων ακολουθούν την εποχή και όταν φτάσει η στιγμή τους αποκαλύπτονται και οι ήρωες διεκδικούν, όπως άλλωστε και στην αληθινή ζωή. Ένα βιβλίο που σίγουρα ο αναγνώστης είτε έφηβος είτε ενήλικας θα διαβάσει με ενδιαφέρον και θα νιώσει μια γλυκιά πίκρα για όσα οι σελίδες θα του παρουσιάσουν. Τα τρύπια τείχη σας κοιτούν και προσδοκούν το βλέμμα σας και περιμένουν να τα αναζητήσετε.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Αγγελική Βαρελλά, συγγραφέας


                     

  Ο συγγραφέας είναι παιδί της Κύπρου. Ένα παιδί που αγαπά τον τόπο του και που πονάει για το άλυτο –μετά από 35 χρόνια– πρόβλημά του. Ένα βιβλίο αντικειμενικότητας και αμεροληψίας, ειδωμένο μέσα από τα μάτια δυο παιδιών, του Έλληνα Ραφαήλ και του Τούρκου Νιαζί. Επωμίζονται μια αποστολή που δεν τους ανέθεσε κανένας: να απαλλάξουν τον τόπο τους από τους Μαύρους Παλιάτσους και να τρυπήσουν τα τείχη που χωρίζουν τη Λευκωσία στα δύο. Ο συγγραφέας έχει χειριστεί το θέμα με περισσή ευαισθησία και λογοτεχνικότητα. Η αναγνωστική γεύση που αφήνει είναι γλυκόπικρη, όπως το παγωτό του Ηρακλή που τρώνε τα παιδιά κοντά στη διαχωριστική γραμμή.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo WHITE RAVENS


                     

  Τα τείχη δε θα έπρεπε ούτε να αποκλείουν ούτε να παγιδεύουν τους ανθρώπους, αλλά να τους αγκαλιάζουν και να τους προστατεύουν, να τους ελευθερώνουν και να τους υποδέχονται ξανά και ξανά. Αυτό πιστεύουν δυο στενοί φίλοι, δυο περιθωριακοί έφηβοι που ζουν στην ελληνοκυπριακή πλευρά της Λευκωσίας. Τα δυο παιδιά αντιμετωπίζουν τα τείχη της παλιάς πόλης ως σύμβολο για το πάντρεμα διαφορετικών πολιτισμών. Όταν η ξενοφοβία και η στενομυαλιά απειλούν την πολυφωνία και την αρμονία στο εσωτερικό της κοινότητας, οι δυο φίλοι προσπαθούν να αποτρέψουν τα χειρότερα και να καταργήσουν τα σύνορα μεταξύ των ανθρώπων. Το μυθιστόρημα περιγράφει τον αγώνα τους και μ’ αυτό τον τρόπο δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να υπερβεί τη μισαλλοδοξία και να γκρεμίσει τα τείχη στο δικό του μυαλό και στις δικές του σκέψεις.

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα