ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΕΥΧΟΣ Νο 101Κατηγορία : Περιοδικά
Ημ. Έκδοσης : 10/12/2010
Σελίδες : 0
ISBN:
Σχήμα: 0 x 0 cm

Διαβάστε το περιοδικό

Ξεφυλλίστε Δωρεάν

Download

Προσθήκη στη βιβλιοθήκη μου

Λίγα λόγια

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου 2011) θα δώσει για μία ακό­μη φορά την ευκαιρία σε όσους αγαπούν (και εργάζονται για) το παιδικό βιβλίο να αντιληφθούν τη διαχρονική αξία του. Θα τους υπενθυμίσει ότι «τα βιβλία με διηγήματα “θυμούνται” πράγματα που δεν μπορεί να βρει κανείς σε πολλές άλ­λες πηγές». Στις σελίδες τους ανακαλύπτουμε συναρπαστικά πράγματα που πουθενά αλλού δεν καταγράφονται και δεν αποτυπώνονται. Τις λεπτομέρειες, λ.χ., της ατομικής συμπε­ριφοράς που δεν ενδιαφέρει την επίσημη Ιστορία, αλλά τον αναγνώστη, που συνθέτει μέσα του την προσωπικότητα ενός ήρωα ή μιας εποχής. Τα βιβλία «θυμούνται» ίσως τα «μικρά» της Ιστορίας, που για το άτομο είναι μεγάλα. Τα βιβλία απο­τελούν την κιβωτό του πολιτισμού μας. Είναι αυτά που μας προσφέρουν αισθητική απόλαυση και μας «ταξιδεύουν» μέσα στο χώρο και στο χρόνο, ενώ συνάμα «διασώζουν» ονόματα, σχέσεις, αγωνίες, φοβίες, όνειρα, χαρακτήρες, χαρές, λύπες, προσδοκίες. Διασώζουν την εικόνα του ανθρώπου.

Η 2α Απριλίου είναι η γενέθλια ημέρα του Χανς Κρί­στιαν Άντερσεν (1805-1875), του μεγαλύτερου παραμυθά στον κόσμο, που πρόσφερε και προσφέρει χαρά στα παιδιά μας. Θυμάμαι ένα σλόγκαν που λεγόταν παλιότερα για τα παιδιά: «Δώστε τους βιβλία, δώστε τους χαρά. Δώστε τους βιβλία, δώστε τους φτερά» – κάτι που και σήμερα ισχύει. Παντού γιορτάζε­ται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, και παντού γονείς, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, εικονογράφοι, εκδότες, σχολεία, κ.λπ. μιλούν και συζητούν για τη φιλαναγνωσία και την προώθησή της. Γιατί η ανάγνωση, όπως έλεγε ένας παλιός δάσκαλος, είναι το «αλέτρι» που καλλιεργεί την ψυχή μας. Διαβάζο­ντας ανοίγουμε ορίζοντες στη γνώση, στο συναίσθημα, στον εαυτό μας, αλλά και στον έξω κόσμο. Αποκτούμε αυτογνωσία.

Στις Διαδρομές ο αναγνώστης θα βρει πλούσια ύλη γύρω από επίκαιρα αλλά και διαχρονικά θέματα, καθώς και νέα από την κίνηση του βιβλίου. Δεν μένει παρά να ευχηθούμε «Καλή ανάγνωση!»

περισσότερα

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα