ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΕΥΧΟΣ Νο 102Κατηγορία : Περιοδικά
Ημ. Έκδοσης : 08/06/2011
Σελίδες : 0
ISBN:
Σχήμα: 0 x 0 cm

Διαβάστε το περιοδικό

Ξεφυλλίστε Δωρεάν

Download

Προσθήκη στη βιβλιοθήκη μου

Λίγα λόγια

Οι αναγνώστες ως δραστήριοι πολίτες

Εδώ και αρκετό καιρό ζούμε μέσα σε κλίμα κατήφειας και κατάθλιψης, που δημιουργήθηκε λόγω της κρίσης. Ζούμε συμμετέχοντας στη λεγόμενη εθνική αφήγηση με θέμα το Μνημόνιο, το έλλειμμα, το χρέος, το ΔΝΤ, κ.λπ., σε καθημερινή βάση, με ένταση και έκταση τόση ώστε κανείς να μην μπορεί να διακρίνει κάποια διέξοδο από αυτή την κατάσταση. Η αφήγηση, κυρίως τηλεοπτική, με ανατροπές και παλινωδίες, με διαβεβαιώσεις και διαψεύσεις, πρωτόφαντη μέσα σε έναν ορυμαγδό δηλώσεων και αντιφατικών αναλύσεων που θολώνουν τη σκέψη μας... Εν μέσω αυτών, πολλοί αναζήτησαν την... πλατεία!

Μέσα σε αυτή την κατάσταση, έρχεται κι ένα παρήγορο μήνυμα από τη Γ΄Πανελλήνια Έρευνα Αναγνωστικής Συμπεριφοράς και Πολιτιστικών Πρακτικών (14-5-2011) που αξίζει να το σχολιάσουμε. Το σπουδαιότερο από τα ευρήματα της έρευνας είναι ότι «επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά ότι οι αναγνώστες βιβλίων επιδεικνύουν μεγαλύτερη πολιτιστική συμμετοχή από τον μέσο όρο, αναφορικά με τις υπόλοιπες δραστηριότητες (ανάγνωση εφημερίδων και περιοδικών, ακρόαση ραδιοφώνου, παρακολούθηση κινηματογράφου, θεάτρου, συναυλιών, εικαστικών εκθέσεων, επισκέψε��ς σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, χρήση internet και νέων τεχνολογιών), ακόμη και ως προς τις εξόδους τους σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κέντρα με ζωντανή μουσική, αθλητικούς χώρους, κ.λπ.» Οι αναγνώστες είναι οι πιο δραστήριοι πολίτες! Νομίζουμε πως πρόκειται για ένα παρήγορο γεγονός, μέρες που ζούμε. Το βιβλίο, λοιπόν, καθιστά τον άνθρωπο δραστήριο, ελεύθερο, δημιουργικό, επινοητικό, με κριτική σκέψη και όραση σφαιρική. Το βιβλίο διαμορφώνει υπεύθυνους πολίτες με άγρυπνη συνείδηση, καλλιεργεί ήθος και εγείρει συναισθήματα. Το βιβλίο ανοίγει δρόμους ζωής. Το βιβλίο είναι σύντροφος και σύμβουλος κυρίως των νέων. Γονείς και εκπαιδευτικοί οφείλουν να οδηγούν από νωρίς τα παιδιά στη «χώρα των βιβλίων». Και να είναι βέβαιοι ότι εκείνα θα τους ευγνωμονούν εφ’ όρου ζωής.

Οι Διαδρομές στο παρόν τεύχος παρουσιάζουν ποικιλία παιδικών βιβλίων για τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς και εξαιρετικά ενδιαφέροντα κείμενα για τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

Σας ευχόμαστε Καλό Καλοκαίρι και Καλή Ανάγνωση!

περισσότερα

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα