Η ΜΕΓΑΛΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΑΜΠΟΥΛΑΦΙΑΚατηγορία : Γενικών γνώσεων
Θεματική κατηγορία : Ιστορία
Σειρά : Ιστορία-Πολιτική
Ημ. Έκδοσης : 22/03/2012
Σελίδες : 856
Ηλικία : 18+
Ανατύπωση : 3η
ISBN:978-960-496-534-2
ISBN Ebook: 978-960-496-698-1
Σχήμα: 16 x 24 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB
Μεταφραστής : Ελένη Χαλαζιά

Αγοράστε το

28,00

Το έντυπο βιβλίο δεν είναι διαθέσιμο

Προσθήκη στη βιβλιοθήκη μου

Λίγα λόγια

Για περισσότερα από 3.000 χρόνια, η Μεσόγειος υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα του παγκόσμιου πολιτισμού. Από την εποχή της Τροίας μέχρι και τα μέσα του 19ου αιώνα, η ανθρώπινη δράση στην περιοχή της Μεσογείου έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της παγκόσμιας ιστορίας. Η ΜΕΓΑΛΗ ΘΑΛΑΣΣΑ του Ντέιβιντ Αμπουλάφια είναι η πρώτη πλήρης ιστορική μελέτη για τη διαχρονική περιπέτεια των λαών της Μεσογείου από την εποχή της ανέγερσης του μυστηριώδους ναού στη Μάλτα γύρω στο 3.500 π.Χ. μέχρι και την πρόσφατη, εκ νέου επινόηση των μεσογειακών ακτών ως τουριστικού προορισμού.

Ο Αμπουλάφια περιγράφει εκείνες τις πόλεις οι οποίες άσκησαν ιδιαίτερη επίδραση ή ταυτίστηκαν με συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους – πόλεις όπως η Αλεξάνδρεια, η Βενετία και η Θεσσαλονίκη. Αποδίδει την ακμή τους στην ικανότητά τους να γίνονται κέντρα συνύπαρξης πολλών διαφορετικών λαών, θρησκευμάτων και εθνικών ταυτοτήτων. Επιπλέον, παρουσιάζει την ιστορία συγκεκριμένων πληθυσμών καθώς και προσωπικοτήτων, οι οποίες προσδίδουν ζωντάνια και αμεσότητα στις ευρύτερες εξελίξεις που αναφέρονται στο βιβλίο – λόγου χάρη οι Μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι προσκυνητές που κατευθύνονταν ανατολικά, ξεκινώντας από την Ισπανία του 12ου αιώνα, βασιλείς της Σικελίας, Οθωμανοί σουλτάνοι και ναύαρχοι από τη Βρετανία, τη Γαλλία και την τσαρική Ρωσία.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΘΑΛΑΣΣΑ απλώνεται σε όλη την ιδιόμορφη έκταση της Μεσογείου, από το Γιβραλτάρ μέχρι τη Συρία, από τη Γένοβα μέχρι την Τυνησία, δίνοντας έμφαση στη σύγκρουση και την αντίθεση, εθνική, γλωσσική, θρησκευτική και πολιτική. Έτσι, χαρτογραφεί τον τρόπο με τον οποίο η Μεσόγειος έγινε «πιθανόν ο πιο κατάλληλος χώρος για αλληλεπίδραση πολιτισμών και λαών σε ολόκληρο τον πλανήτη».

περισσότερα

Δημοσιεύματα & συνεντεύξεις

6 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo Geor


                      24/04/2018

  Πάρα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο! Φαίνεται αρκετά χρήσιμο και ότι θα βοηθήσει στην απόκτηση ιστορικών γνώσεων για διάφορες κοινωνίες και λαούς.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo panagiota lapa


                     

  Κορυφαίο. Το έχω διαβάσει και στο πρώτότυπο στο πανεπιστήμιο. Συγχαρητήρια στις εκδόσεις Ψυχογιός. Σπάνιες τέτοιες προσπαθειες.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo LITSA MASTRAPA


                     

  Από τα καλύτερα!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo FINANCIAL TIMES


                     

  Αυτό το θαυμάσιο βιβλίο είναι γεμάτο με ζωντανούς χαρακτήρες. Μέσα σε εκατοντάδες σελίδες, παρακολουθούμε τη θρησκευτική πίστη αμέτρητων λαών, σαλπάρουμε με στόλους, συναλλασσόμαστε με τραπεζίτες και εμπόρους, κάνουμε επιδρομές μαζί με πειρατές και παρατηρούμε μάχες και πολιορκίες. Παρακολουθούμε την άνοδο και την πτώση βασιλείων και βλέπουμε ανθρώπους που άλλοτε θριαμβεύουν κι άλλοτε εξελίσσονται σε τραγικά πρόσωπα. Στον πυρήνα του, πάντως, αυτό το βιβλίο είναι μια ιστορία της ανθρωπότητας -συναρπαστική, παγκόσμια, αιματηρή, παιγνιώδης-, η οποία αποπνέει μια αίσθηση θαύματος και ευθυμίας., χρησιμοποιώντας ως μέσο και σύμβολο τη Μεσόγειο, αυτό τον τόσο ταξιδεμένο υδάτινο δρόμο.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo THE ECONOMIST


                     

  Η ΜΕΓΑΛΗ ΘΑΛΑΣΣΑ του Ντέιβιντ Αμπουλάφια είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση για όλους όσοι προσπελάζουν τη γεωπολιτική με υπεραπλουστεύσεις.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo THE INDEPENDENT


                     

  Πρόκειται για μια εξαντλητική, διεξοδική και πολύ καλογραμμένη μελέτη• θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κορυφή του Έβερεστ για τα βιβλία Ιστορίας. [...] Καταφέρνει να γοητεύσει τον αναγνώστη, καθώς οι λεπτομέρειες και οι παράμετροι κάθε γεγονότος παρουσιάζονται με τρόπο απρόσμενο και ελκυστικό.

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα