ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ - Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝΚατηγορία : Γενικών γνώσεων
Θεματική κατηγορία : Ιστορία
Σειρά : Ιστορία-Πολιτική
Ημ. Έκδοσης : 22/03/2012
Σελίδες : 360
Ηλικία : 18+
Ανατύπωση : 3η
ISBN:978-960-496-023-1
ISBN Ebook: 978-960-496-697-4
Σχήμα: 16 x 24 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB
Μεταφραστής : Γιώτα Γκουμέα

Λίγα λόγια

Μαραθώνας. Εκεί έλαβε χώρα μια από τις πιο κρίσιμες μάχες της Ιστορίας. Και μόνο η αναφορά του ονόματός του δημιουργεί εικόνες υπεράνθρωπου θάρρους, πείσματος και γενναιότητας. Μέχρι σήμερα τα γεγονότα του Μαραθώνα έχουν αναλυθεί αποκλειστικά μέσω της στενής οπτικής ανθρώπων εξειδικευμένων στους αρχαίους χρόνους. Ο δημοσιογράφος και στρατιωτικός ιστορικός Τζιμ Λέισι αποκαλύπτει, με μιαν άλλη ματιά, γιατί συνέβη η μάχη, πώς εκτυλίχθηκε και αν έσωσε πράγματι τον δυτικό πολιτισμό.

Ο Λέισι συνθέτει με εκπληκτικό τρόπο τον κόσμο του πέμπτου αιώνα π.Χ. που εξέπνευσε με την ήττα της Περσικής Αυτοκρατορίας από μια ομάδα αποφασισμένων Ελλήνων υπερασπιστών. Χρησιμοποιώντας ως βάση τον Ηρόδοτο, ο Λέισι αναλύει την τακτική και τη στρατηγική που ακολουθήθηκαν στη μάχη, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των μαχητών που χρησιμοποίησε η κάθε πλευρά. Δείχνει πώς ο βαριά οπλισμένος περσικός στρατός έχασε το ηθικό του και τελικά και την ίδια τη μάχη μπροστά στην αθηναϊκή φάλαγγα. Αμφισβητεί την άποψη που υιοθετούν πολλοί ιστορικοί, ότι ο Μαραθώνας απέδειξε ότι ο ελληνικός «δυτικός τρόπος διεξαγωγής πολέμου» αποτελεί την καλύτερη νικηφόρο στρατηγική μέχρι σήμερα.

Το βιβλίο ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ – Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ αποτελεί μια θαυμάσια ερμηνεία του ιστορικού γεγονότος που έμελλε να κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή, ώστε να υποδεχτεί τον Αριστοτέλη και τον Πλάτωνα, και τελικά τη σύγχρονη δημοκρατία.

περισσότερα

4 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo MICHAIL ADAMIDIS


                      28/02/2019

  ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΩΣ ΔΩΡΟ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΛΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ....ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Donald Kagan, συγγραφέας


                     

  Μια προσιτή και ολοζώντανη παρουσίαση της μάχης του Μαραθώνα και της σημασίας της. Η προσωπική εμπειρία του Τζιμ Λέισι, ο οποίος υπήρξε επαγγελματίας στρατιωτικός, προσδίδει μιαν άλλη διάσταση στο εγχείρημα, ειδικά ως προς την ικανότητά του να εντοπίζει και τις δυο πτυχές μιας στρατιωτικής κατάστασης.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Victor Davis Hanson, συγγραφέας


                     

  Με μια νέα προσέγγιση σε θέματα τακτικής, στρατηγικής και στρατιωτικής οργάνωσης, βασισμένο στην άμεση εμπειρία από στρατεύματα και πεδία μαχών, το βιβλίο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας καινοτόμου ερμηνείας της νίκης των Αθηναίων, καθώς και μια σημαντική αποτίμηση αυτού που αποτελεί την αφετηρία μιας μακράς παράδοσης στρατιωτικής υπεροπλίας των Δυτικών, την οποία θεωρούμε, σήμερα, δεδομένη.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Barry Strauss, συγγραφέας, καθηγητής στο Πανεπηστήμιο Κορνέλ


                     

  Με τη ματιά του στρατιώτη, ο Τζιμ Λέισι ανασυνθέτει τη μάχη του Μαραθώνα σε όλη την άγρια απλότητά της. Αυτό το συγκλονιστικό και, ταυτόχρονα, προκλητικό ανάγνωσμα αποτελεί και μια δυνητική συμβολή στην ατέλειωτη συζήτηση γύρω από το ιστορικό γεγονός.

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα