Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΔΕΛΛΗΣΚατηγορία : Γενικών γνώσεων
Θεματική κατηγορία : Θρησκεία,Ιστορία
Σειρά : Θρησκεία-Φιλοσοφία
Ημ. Έκδοσης : 16/05/2013
Σελίδες : 408
Ηλικία : 18+
ISBN:978-960-496-574-8
ISBN Ebook: 978-960-496-728-5
Σχήμα: 16 x 24 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB
Μεταφραστής : ΤΖΗΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Λίγα λόγια

Είναι πανίσχυρη η –εσφαλμένη– πεποίθηση ότι κατά τα βυζαντινά χρόνια η Αθήνα ήταν μια πόλη που διατελούσε εκτός Ιστορίας, σαν να είχε αποκοπεί από το ρου των εξελίξεων, σαν να είχε εξοριστεί στο περιθώριο του χρόνου, σε στάση αναβολής ή αναστολής. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Ο καθηγητής Αντώνης Καλδέλλης παρουσιάζει τις αυθεντικές και τόσο αγνοημένες πτυχές της αθηναϊκής ιστορίας επί βυζαντινών χρόνων. Όταν ο Παρθενώνας μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία, η Ακρόπολη έγινε ένα απ’ τα σημαντικότερα προσκυνήματα στην αυτοκρατορική επικράτεια. Ίσως φαίνεται παράδοξο, όμως η αλήθεια είναι ότι ο Παρθενώνας ήταν πιο σημαντικός ως χριστιανική εκκλησία απ’ όσο υπήρξε ως ναός στην αρχαιότητα. Η Βυζαντινή περίοδος ήταν η εποχή της πραγματικής του δόξας.

Η Αθήνα αναδείχθηκε σε πεδίο συνάντησης της παγανιστικής και της χριστιανικής κουλτούρας και, διόλου τυχαία, εκεί επιχειρήθηκε η αναβίωση του κλασικού παρελθόντος με όρους αναφοράς απ’ το νέο χριστιανικό περιβάλλον. Αναπόφευκτα, η αντίληψη των ανθρώπων για τα αρχαία μνημεία και το «εθνικό» παρελθόν φιλτράρεται από (αλλά και φιλτράρει) το χριστιανικό θρησκευτικό αίσθημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Παρθενώνας εμπνέει μια θρησκευτικότητα μοναδική, καθώς είναι η πρώτη φορά που η λατρευτική διάθεση του λαού δεν απευθύνεται μόνο προς τις εικόνες και τους αγίους ούτε προς τους Αγίους Τόπους, αλλά προς ένα αρχαίο μνημείο, στα μάρμαρα του οποίου ενσαρκώνεται μια τρομερή πολιτισμική ένταση και μια θεολογική διαλεκτική χωρίς τέλος.

περισσότερα

4 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo ΖΩΗ ΧΡΑ


                     

  Μαθαίνεις την ιστορία της χώρας μας μέσα από ένα τέλειο βιβλίο! Μπράβο στον συγγραφέα!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo εφη


                     

  Καλό αλλά όχι τέλειο. Είμαι φαν της ιστορίας. Μπορούσε να γράψει καλύτερα.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Γιώργος Πρίντζιπας


                     

  Εξαιρετικό έργο. Ο συγγραφέας, μετά από ενδελεχή έρευνα των πηγών και της βιβλιογραφίας, αναδεικνύει μια αλήθεια που εδώ στην Ελλάδα δεν την γνωρίζουμε ή όσοι τη γνωρίζουν τη θάβουν. Ο Παρθενώνας ήτα περίφημος και ως χριστιανική εκκλησία. Ο βυζαντινός ελληνισμός δεν ήταν καταστροφέας του και η κλασσική παράδοση συζεύχθηκε με την χριστιανική. Πόσο αντίθετα από αυτά που η κρατούσα άποψη θέλει να επιβάλει. Συγχαρητήρια στο συγγραφέα.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


                     

  Εξαιρετικό!

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα