ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ - ΙΑΣΜΗ

ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΙΑΣΚατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Ιστορικό Μυθιστόρημα
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 11/10/2012
Σελίδες : 528
Ηλικία : 18+
Χιλιάδα Κυκλ.: 9η
Ανατύπωση : 5η
ISBN:978-960-496-912-8
ISBN Ebook: 978-960-496-913-5
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB

Αγοράστε το

9,90

Το έντυπο βιβλίο δεν είναι διαθέσιμο

Προσθήκη στη βιβλιοθήκη μου

Λίγα λόγια

Χίος, 1822. Σε χρόνους παλιούς και δύσκολους, η οικογένεια του Ισίδωρου σκορπά και χάνεται μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του νησιού από τους Τούρκους. Στη Σύρο, όπου έχουν καταφύγει αυτός και οι αδερφές του, χάρη στις φροντίδες μιας καθολικής καλόγριας κι ενός Ψαριανού μπουρλοτιέρη καταφέρνουν να επιβιώσουν και να γυρίσουν πίσω στον τόπο τους, σ’ ό,τι έχει απομείνει όρθιο, για να ξεκινήσουν και πάλι από την αρχή.

Χρόνια μετά, στο ίδιο κυκλαδίτικο νησί, ο Νικόλας, ο ανιψιός του Ισίδωρου, θα γνωρίσει την αγάπη στο πρόσωπο της Ιάσμης, μιας κοπέλας που η αύρα του μυστηρίου την αγκαλιάζει ολόκληρη. Οι δυο νέοι θα ζήσουν τον απόλυτο έρωτα, ενάντια στη μοίρα που παραφυλά σκληρή κι αμείλικτη.

Ένα μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη στο πρώτο μισό ενός ταραγμένου 19ου αιώνα, στα χρόνια της ομίχλης, στους θαλασσινούς δρόμους του Αιγαίου και των Κυκλάδων, από τα σοκάκια του Πυργιού, το λιμάνι και το κάστρο της Χώρας, ως την κοσμοπολίτισσα Ερμούπολη και τη μυστηριακή Σμύρνη με τα χρώματα κι αρώματα της Ανατολής.

περισσότερα

Δείτε video για το βιβλίο

75 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo Διαμάντη Βασιλική


                      19/08/2018

  Η γραφή του είναι ποιητική, λυρική και θυμίζει κάτι από τα παλιά χρόνια. Το πρώτο μισό με κούρασε αλλά το δεύτερο μου άρεσε πολύ! Η ντοπιολαλιά όπως πάντα καταφέρνει να κερδίσει τους αναγνώστες.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Μαρια Διβανη


                      16/03/2018

  Πάρα πολύ ωραίο με ιστορικά στοιχεία εκ των οποίων κάποια δεν τα γνώριζα! Το συστηνω ανεπιφύλακτα!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΑΓΓΕΛΑ ΠΡΙΝΤΕΖΗ


                      24/01/2018

  Μια υπέροχη αναδρομή στην ιστορία της Ερμούπολης και της Χίου. Έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία κυρίως για την ανάπτυξης της Ερμούπολης. Ως γνήσια Συριανή οφείλω να ομολογήσω ότι η περιγραφή του νησιού αλλά κυρίως της πόλης απεικονίζει την πραγματική του μορφή. Αναφέρεται στον τρόπο ζωής του 19ου αιώνα, χρησιμοποιώντας τους ιδιωματισμούς της εποχής! Είναι ένα περιγραφικό, ευκολοδιάβαστο βιβλίο χωρίς ιδιαίτερη πλοκή. Σας το προτείνω!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Βάσω Γιακμόγλου


                      12/12/2017

  Υπέροχο, απολαυστικό μυθιστόρημα!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΜΑΡΙΑ ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΥ


                      27/07/2017

  Ένα μυθιστόρημα ιστορικό με έντονα λογοτεχνικά στοιχεία. Έμαθα ιστορικά γεγονότα που δε γνώριζα και μου δημιουργήθηκε το αίσθημα ότι γνωρίζω τα δύο νησιά, τη Χίο και τη Σύρο χωρίς να τα έχω επισκεφτεί. Οι περιγραφές σε όλο το βιβλίο είναι γλαφυρές, ζωντανές, περιγραφικές. Οι χαρακτήρες μου έγιναν τόσο οικείοι σα να τους γνώριζα. Θεωρώ ότι είναι ταλέντο να καταφέρνεις να ζωντανέψεις ένα ολόκληρο βιβλίο. Ο αναγνώστης αισθάνεται ότι ζει τα γεγονότα. Συγχαρητήρια!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Anna


                     

  Πολύ καλό ιστορικό μυθιστόρημα.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΧΑΙΔΩ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗ


                     

  Ένα βιβλίο που σε μαγεύει γεμάτο χρώματα και αρώματα μιας άλλης εποχής, με περιγραφές από την Χίο, την Σύρο και την Σμύρνη, ένα ιστορικό μυθιστόρημα που ξεκινάει με την σφαγή στην Χίο το 1822 μέχρι περίπου το 1913 και περιγράφει την ζωή των κατοίκων που ζούσαν από την μαστίχα και την θάλασσα. Έντονη η χρήση ναυτικών όρων και της τοπικής ντοπιολαλιάς αρμονικά με το κείμενο που ξετυλίγει σιγά σιγά την ιστορία κυρίως του Νικόλα αλλά και της οικογένειας του. Όλοι οι ήρωες του βιβλίου έχουν κάτι να σου πουν, αφήνουν τα σημάδια τους καθώς ξεδιπλώνεται η ιστορία. Υπέροχη η γραφή και σε πολλά σημεία σχεδόν ποιητική. Ένα ταξίδι στο χρόνο, συγκινητικό και ανθρώπινο, γεμάτο όνειρα και ελπίδες των ηρώων του βιβλίου.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΕΥΑ


                     

  Υπέροχο βιβλίο!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΑΝΝΑ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ


                     

  Ωραίο βιβλίο, όχι και τόσο πρωτότυπο βέβαια. Έχει γλαφυρές περιγραφές κυρίως των γεγονότων, με λυρικό λόγο, ευφάνταστο. Οι ήρωες είναι απόλυτα ρεαλιστικοί και "προσιτοί". Μου άρεσε επίσης το γεγονός ότι μπλέκει ιστορικά στοιχεία (πχ την ανατίναξη της τουρκικής ναυαρχίδας) με την όλη πλοκή. Είναι συγκινητικό και ανθρώπινο. Ό,τι πρέπει για να συνδυάσετε την ελληνική Ιστορία με την ψυχαγωγία!!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΑΝΝΑ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΥ


                     

  Υπέροχο, απολαυστικό μυθιστόρημα. Ένα ταξίδι στο χρόνο και στη μεγαλειώδη, κοσμοπολίτικη Σμύρνη, στη Χίο, στις Κυκλάδες.. Γεμάτο αρώματα από άλλες εποχές, νοσταλγικό, αυτό το βιβλίο σε ταξιδεύει και δεν γυρίζεις πίσω παρά μόνο κλείνοντας την τελευταία του σελίδα... Ένας μικρός θησαυρός.. Αξίζει να το διαβάσετε!!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo JENI CONTARINI KOKKALI


                     

  Εξαιρετικό βιβλίο, εξαιρετική η πλοκή του. Οι ήρωες αληθινοί, ελπίζω να βρίσκεται πάντα στις πωλήσεις του εκδοτικού σας.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Εύη


                     

  Καταπληκτικό βιβλίο, υπέροχη γραφή! Συγχαρητήρια!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Alexandra


                     

  Αγάπη... Εικόνες γεμάτο χρώματα... Ζωή μιας άλλης εποχής...

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Γεωργία Κωστοπούλου


                     

  Γραφή ποιητική και περιγραφική, με χρώματα, αρώματα και γεύσεις του τόπου. Ένιωθες κάθε φορά πως βρισκόσουν στη Χίο, τη Σύρο, τη Σμύρνη. Πως έβλεπες την Ερμούπολη σε όλο της το μεγαλείο, ή τα μαστιχοχώρια κάτασπρα και έτοιμα να υποδεχτούν το πολύτιμο δάκρυ. Βρισκόσουν πάνω στο καίκι και το κυβερνούσες μαζί με τον καπετάνιο. Η πρώτη προσπάθεια του Νίκου Γούλια μας αφήνει με ωραίες εντυπώσεις. Η γλώσσα της εποχής και του τόπου μας φέρνει πιο κοντά στην ιστορία.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Στέλλα Γιάππαπα


                     

  Ένα υπέροχο βιβλίο του οποίου οι χαρακτήρες μένουν στην μνήμη σου και στην καρδιά σου. Ταξιδεύεις στην Χίο, στη Σμύρνη και στη Σύρο, μέσα στα αρώματα και τα χρόνια. Υπέροχη γραφή και πλοκή. Καλό ταξίδι κ. Γούλια.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Κλειώ Τσαλαπάτη


                     

  Το ‘ταξίδι’ στο οποίο μας συμπαρασύρει ο Νίκος Γούλιας είναι πραγματικά ανεπανάληπτο, μαγευτικό, συνταρακτικό. Οι ζωές, οι δυστυχίες, τα πάθη, τα όνειρα, οι χαρές και οι απογοητεύσεις κάθε ξεχωριστού ήρωα μας αγγίζουν και μας συγκλονίζουν. Οι εικόνες που δημιουργούνται στο μυαλό μας από την απαράμιλλη, γεμάτη, ζωντάνια και γλαφυρότητα πένα του συγγραφέα μένουν χαραγμένες στη μνήμη μας για πάντα και είναι, πραγματικά, και χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, πολύ δύσκολο να τις αποχωριστούμε γυρνώντας και την τελευταία σελίδα του βιβλίου αυτού.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Πάνος Τουρλής


                     

  Νίκος Γούλιας: ο Κωνσταντίνος Βολανάκης της λογοτεχνίας μας. Περιγράφει τη θάλασσα, τα νησιά, τα καράβια, τους ναυτικούς, τα κύματα με πένα τρομερή και καλοστεκούμενη. Κι είναι το πρώτο του μυθιστόρημα! Το βιβλίο αποτελεί την αρχή μιας μεγαλύτερης ιστορίας. Εδώ, στο πρώτο μέρος, μέσα από εξαντλητική ιστορική έρευνα, προσωπική αναζήτηση και ψάξιμο, ο συγγραφέας περιγράφει τη σφαγή της Χίου το 1822, το θαλασσινό εμπόριο της Χίου, τον καταστρεπτικό παγετό του 1850 που έφερε τα πάνω κάτω στο εμπόριο και την άφιξη των ατμόπλοιων που έφεραν τα πάνω κάτω στη ναυσιπλοΐα.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Σταυρούλα Δεκούλου


                     

  Μια ιδέα από γιασεμί στοίχειωνε τον αέρα της σάλας χτες βράδυ καθώς διάβαζα τις τελευταίες σειρές του βιβλίου του Νίκου Γούλια, Στα χρόνια της ομίχλης, ΙΑΣΜΗ. Είναι φορές που κάποια λόγια μας είναι οικεία με ένα μυστηριακό τρόπο. Ξύνουν πληγές από παλιότερες ζωές μας και γλυκαίνουν τα παλιά μας σημάδια. Μια τέτοια αίσθηση με κατέλαβε από τις πρώτες στιγμές που άρχισα να διαβάζω το βιβλίο τούτο και άρχισα μαζί του να ζω μια δεύτερη ονειρική πραγματικότητα. Ο συγγραφέας στήνει γύρω μας με πολλές λεπτομέρειες όλο το σκηνικό που περιγράφει την Χίο εκείνη την εποχή. Η ναυτική γλώσσα που χρησιμοποιεί, αλλά και η νησιώτικη διάλεκτος μας χαρίζουν μια θέση ανάμεσα στις συζητήσεις των ηρώων του. Χωρίς να το αντιληφθείς είσαι απάνω στη Φανερωμένη και πλέεις για Σμύρνη. Την άλλη στιγμή θωρρείς το ηλιοβασίλεμα από το ξατό του αρχοντικού της Ροδόκλειας, της μάνας αρχόντισας και πιο μετά δακρύζεις καθώς παρακολουθείς την αναγέννηση των μαστιχόδεντρων. Παρακολουθείς το διάφανο δάκρυ του κεντημένου κορμού τους να αργοκυλά και η ανάσα σου ξαφνικά μυρίζει μαστίχα. Απαριθμώντας πολλά βιβλία στη αγκαλιά και τη συλλογή μου, θα έλεγα πως η Ιάσμη του Νίκου Γούλια, είναι ένα τόσο αξιόλογο και καλογραμμένο βιβλίο, τόσο πλούσιο σε περιγραφές και συναισθήματα που η ψυχή και ο νους μου είχε μια μοναδική αίσθηση ικανοποίησης όταν αυτό τελείωσε, καθώς μου άφησε πάρα πολύ έντονη την αίσθηση ότι ο συγγραφέας ήταν παρών την ώρα που διάβαζα, σαν άλλος Όμηρος, διηγώντας μου και περιγράφοντάς μου κάθε λεπτομέρεια και στιγμή αυτής της μοναδικής ιστορίας.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΛΕΥΡΙΤΑΚΗ


                     

  Ένα από τα ωραιότερα βιβλία που έχω διαβάσει!!! Καταπληκτικός τρόπος γραφής, γεμάτο εικόνες, μυρωδιές και συναισθήματα!!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Λία Μίλτου


                     

  Μαγικό, υπέροχο μυθιστόρημα.. Η γλαφυρή γραφή, η ντοπιολαλιά, το ναυτικό λεξιλόγιο, οι μαγικές ολοζώντανες περιγραφές που αποπνέουν ποίηση μοναδική, σε καθηλώνουν.. Δεν το αφήνεις από τα χέρια σου.. Τι να πρωτοαναφέρω.. Η σφαγή της Χίου αποδόθηκε δραματικά σαν άλλος πίνακας του Ντελακρουά.. Συγκλονιστική η τραγική μορφή του μαρμαρωμένου παππού στο δοιάκι.. Ποιον να παραλείψω..; Τον Καπετάν Γιάννη τον Ψαριανό, την Δομινίκη, την Ροδόκλεια, την Μαρκέλλα, τον Ισίδωρο..; Και σε όλα αυτά μέσα, πρωταγωνιστής ο ονειρικός έρωτας του Νικόλα και της Ιάσμης.. Η Μυροβόλος ΙΑΣΜΗ που θα μείνει αλησμόνητη και θα σημαδέψει όλους όσους διαβάσουν αυτό το αξεπέραστο αριστούργημα.. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον άξιο λογοτέχνη – συγγραφέα γιατί η μοναδική γραφή του κυλά σαν γάργαρο νερό και ξεδιψά τις διψασμένες για ποιοτική λογοτεχνία ψυχές μας!

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις προγραμματισμένες για το μέλλον.

Παλαιότερες εκδηλώσεις
ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα