Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ

ΘΑΝΟΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣΚατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Ιστορικό Μυθιστόρημα
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 25/10/2012
Σελίδες : 512
Ηλικία : 18+
Χιλιάδα Κυκλ.: 12η
Ανατύπωση : 4η
ISBN:978-960-496-963-0
ISBN Ebook: 978-618-01-0036-5
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB

Λίγα λόγια

Αυτή είναι η τελευταία σελίδα του βιβλίου μου… Δεν ήθελα να ξεχάσω όλα αυτά που συνέβησαν όταν οι Ρωμιοί ζούσαμε στην Πόλη, λίγο πριν τουρκέψει… Όσα λέω είναι η πάσα αλήθεια, γραμμένη από εμένα, την Άννα Παλαιολογίνα Νοταρά, την τελευταία αυτοκράτειρα των Ρωμιών..
1453. Λίγους μήνες πριν ξεκινήσει η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος παντρεύεται μυστικά την τρίτη και τελευταία του σύζυγο, την Άννα Νοταρά, κόρη του πρωθυπουργού του. Εκείνη έχει δεχτεί το γάμο προδίδοντας όμως τον μεγάλο έρωτα της ζωής της, τον Βενετό Μαρίνο Κονταρίνι, ταγματάρχη της αυτοκρατορικής φρουράς. Μερικές μέρες μετά το γάμο, ο αυτοκράτορας θα τη φυγαδεύσει από την Πόλη και η Άννα θα καταλήξει στη Βενετία πιστεύοντας ότι έχει χάσει και το σύζυγο και τον αγαπημένο της στην άλωση. Αλλά η μοίρα τής επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Ο Θάνος Κονδύλης αποδίδει με αξεπέραστη παραστατικότητα την τραγική ιστορία της τελευταίας και λησμονημένης αυτοκράτειρας του Βυζαντίου, της Άννας Παλαιολογίνας Νοταρά. Μιας γυναίκας που γνώρισε τον απόλυτο έρωτα μέσα στη δίνη δραματικών γεγονότων που θα οδηγούσαν στην πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Πέρασε σχεδόν τη μισή ζωή της αυτοεξόριστη στη Βενετία, όπου ακολούθησε το κάλεσμα της ψυχής της και αφιερώθηκε στην υπηρεσία του λαού της, των χιλιάδων προσφύγων από την Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη.
Μια εμπνευσμένη ιστορία γεμάτη από το λυρισμό του έρωτα, το άρωμα της βυζαντινής Κωνσταντινούπολης και τα αιώνια σύμβολα του ελληνισμού.

περισσότερα

Δείτε video για το βιβλίο

54 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo Litsa Kikika


                     

  Το διάβασα απνευστί. Είναι από τα καλύτερα αισθηματικά - ιστορικά μυθιστορήματα! Επειδή τυγχάνει και γνωρίζω αρκετά ιστορία (Μάστερ στη Βυζαντινή ιστορία) κρίνω το βιβλίο και από αυτή την άποψη. Είναι πολύ έγκυρος ο συγγραφέας και του αξίζουν συγχαρητήρια τόσο για την ιστορική χροιά του μύθου του όσο και για τον τρόπο που εντάσσει τα ιστορικά γεγονότα χωρίς να τα κάνει βαρετά στο βιβλίο. Έχω διαβάσει και το Ο ΠΕΜΠΤΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ. Ήξερα ότι και αυτό το βιβλίο θα είναι εξίσου καλό. Συγχαρητήρια!

  Μου αρέσει!  2 Likes

 • photo daisy


                      30/10/2017

  ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ. ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΖΩΝΤΑΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo Καιτη


                      17/08/2017

  Ένα πάρα πολύ καλό βιβλίο με πολλά ιστορικά στοιχεία εκείνης της εποχής.

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo ΧΑΙΔΩ ΚΑΖΑΚΟΥ


                     

  Ωραίο ιστορικό μυθιστόρημα... Συγκινητικό και με άρωμα Παλαιολόγων.... Το καλύτερο από τα τρία του κυρίου Κονδύλη που έχω διαβάσει ως τώρα

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo ΠΑΤΡΙΤΣΙΑ ΦΟΡΟΥ


                     

  Υπέροχο ιστορικό μυθιστόρημα για ένα κομμάτι της ιστορίας που δεν αφηγούνται πολύ. Το διάβασα μέσα σε 2 μέρες! Δεν μπορούσα να το αφήσω. Ιδιαίτερα μου άρεσε που είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο.

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo giorgos glarisianos


                     

  Απλά καταπληκτικό. Όποιος θέλει να μάθει λίγα για την κρυμμένη βυζαντινή ιστορία που επιμελώς μας κρύβουν... ιδού το έργο!

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo ΦΑΙΗ ΧΡΥΣΑΚΗ


                     

  Μόλις το τελείωσα. Και θα το ξαναπιάσω πάλι. Απίστευτη ιστορία, απίστευτη λογοτεχνία, από ένα μαέστρο της γραφίδας. Τι να πω... δείτε τι λένε οι άλλοι στα σχόλιά τους. Ίσως το καλύτερο βιβλίο που διάβασα φέτος!

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo Μαρία Αντωνίου


                     

  Tο βιβλίο είναι απλά καταπληκτικό.

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo MICHAIL ADAMIDIS


                      19/09/2019

  ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ.ΥΠΕΡΟΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ..ΤΟ ΣΥΝΗΣΤΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo MARIA SPANAKI


                      24/10/2018

  ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΓΝΩΣΤΑ. ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Ζουμπουλια Καρακώστα


                      15/04/2018

  Ενα αρκετα ενδιαφερον ιστορικό μυθιστόρημα, για μια περίοδο του Βυζαντίου που εχουν γραψει πολλες ανακριβειες.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ


                      06/01/2018

  Δυστυχώς μέτριο βιβλίο..υπερβολικά περιγραφικό σε αρκετά σημεία και σε κούραζε!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo daisy


                      30/10/2017

  ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ. ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΑΝΝΑ ΣΚΟΥΤΑΡΗ


                     

  Δεν είχα διαβάσει τίποτα γι αυτό το κομμάτι της ιστορίας. Πολύ ωραίο και καλογραμμένο βιβλίο.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo AETIOS


                     

  Η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ επιφυλακτικός με τους Έλληνες συγγραφείς σε ιστορικά μυθιστορήματα. Αλλά το συγκερκριμένο βιβλίο με συνεπήρε πραγματικά. Ήταν - όσο μπορώ να γνωρίζω - πιστό στα ιστορικά του στοιχεία και μου έδωσε να δω την ιστορική αυτή περίοδο από μια άλλη οπτική που δεν περίμενα... Πραγματικά ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο ενός πολύ αξιόλογου, εν τέλει, συγγραφέα...

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Ελευθέριος Α. Μανδαλιανός


                     

  Ενώ ο μύθος με τον οποίο έπλασε την ιστορία ο συγγραφέας και η απόδοση του ως αφήγηση από την ίδια την ηρωίδα ήταν ευφάνταστος, η τελική μορφή του μυθιστορήματος δεν έφτασε στο ελάχιστο τις προσδοκίες μου.. Η αφήγηση σε α' πρόσωπο αν και ευφάνταστος, όπως προείπα, τρόπος απόδοσης της ιστορίας κατέληξε να είναι μια ρηχή αφήγηση γεγονότων και καταστάσεων με αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα.. Εξαντλητικές περιγραφές και αναφορές σε χώρους και ιστορικά γεγονότα, καταστάσεις και βιογραφίες ιστορικών προσώπων που κούραζαν τον αναγνώστη και εμένα προσωπικά με ανάγκασαν να παραλείπω ολόκληρες παραγράφους.. Το δέσιμο των ιστορικών αναφορών παράλληλα με την ροή της ιστορίας, ήταν φτωχό και δίχως τεχνική.. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποίησε ο συγγραφέας ήταν και αυτό φτωχό στο σύνολο του βιβλίου και κατά σημεία τρομερά λυρικό.. Διαβάζοντας το βιβλίο προσεκτικά ανακάλυψα αρκετά κενά όσον αφορά την ροή της ιστορίας και μια επιφανειακή προσέγγιση των πραγμάτων.. Σαν αναγνώστης και λάτρης τέτοιου είδους βιβλίων, θα προτιμούσα περισσότερη εμβάθυνση στο θέμα και τις ιστορικές αναφορές δοσμένες πιο σωστά και δεμένες άριστα με την ροή της αφήγησης.. Αν και ο μύθος ήταν καλός, το μυθιστόρημα δεν με ενθουσίασε καθόλου και με εξάντλησε..

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo maria


                     

  Ένα καταπληκτικό βιβλίο που σε μαγεύει, σε μεταφέρει και σε συναρπάζει. Αξίζει την ανάγνωση του από όλους.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Μαριαλένα Κ.


                     

  Ένα πολύ καλό ιστορικό βιβλίο !

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Έμμυ Χατζηγιάννη - Ιατρός


                     

  Ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα με πλοκή που κρατάει τον αναγνώστη, χωρίς να περιπλέκει και να κουράζει τα νοήματα που θέλει να δώσει, καλογραμμένο σε απλή και στρωτή γλώσσα χωρίς υπερβολές. Ο συγγραφέας κατάφερε να συνδέσει μεγάλα ιστορικά γεγονότα με την προσωπικότητα μιας γυναίκας και να τα αποδώσει με την αίσθηση της πραγματικότητας, την ωμότητα των διαρκών πολέμων, την μεγαλοπρέπεια του Συμβόλου της Χριστιανοσύνης που αλώθηκε και μαζί με την Κων/πολη την άλωση της ρωμιοσύνης. Συναίσθημα που θα έλεγα ότι μπορεί άνετα να παραλληλιστεί με την "άλωση" της Ελλάδας και των ψυχών μας σήμερα, που ζούμε δυστυχώς πολύ πικρές στιγμές για την χώρα μας. Επίσης έδωσε πάρα πολύ ωραία την συνέχεια του κύκλου της ζωής, την ολοκλήρωση ορισμένων στόχων και μετά την έλευση των πικρών στιγμών και του σπαραγμού. Ίσως να είναι και αυτή η αλληλουχία των πραγμάτων που κάνει την ζωή τόσο όμορφη, ακόμα και όταν σε πονάει και σε "σταυρώνει". Μήπως τελικά μας "σταυρώνει" για να μπορέσουμε να "αναστηθούμε" πραγματικά μια μέρα; Αξίζει να το διαβάσει κάποιος, ακόμα και για να δει στοιχεία που αφορούν τα γεγονότα μετά την άλωση της Κων/πολης.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Σταυρακη Ελενη


                     

  Καταπληκτική αφήγηση με πολλά ιστορικά και ενδιαφέροντα στοιχεία! Συγχαρητήρια

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις προγραμματισμένες για το μέλλον.

Παλαιότερες εκδηλώσεις
ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα