ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΣΤΑΚΛΕΡ, ΣΕΝΤΖΕΪ ΜΠΑΣΟΥΚατηγορία : Γενικών γνώσεων
Θεματική κατηγορία : Οικονομία,Πολιτική
Σειρά : Ιστορία-Πολιτική
Ημ. Έκδοσης : 06/02/2014
Σελίδες : 360
Ηλικία : 18+
ISBN:978-618-01-0115-7
ISBN Ebook: 978-618-01-0116-4
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB
Μεταφραστής : ΜΥΡΩΝΗ ΜΑΡΙΑ

Λίγα λόγια

Αμέτρητες συζητήσεις έχουν γίνει για τις τρομακτικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της σημερινής κρίσης, αλλά πολλοί πολιτικοί εξακολουθούν να αγνοούν τις καταστροφικές συνέπειές της στην ανθρώπινη υγεία. Το χειρότερο είναι ότι έχουν φτάσει στο σημείο να οξύνουν την κατάσταση, υιοθετώντας σκληρά μέτρα και περικόπτοντας κοινωνικά προγράμματα στήριξης, τη στιγμή που οι πολίτες τα χρειάζονται όσο τίποτε άλλο. Το αποτέλεσμα είναι ότι αρκετές κυβερνήσεις καταστρέφουν ή κυριολεκτικά εξοντώνουν χιλιάδες ζωές σε μια απόπειρα να ισορροπήσουν ισολογισμούς και να αναστήσουν τις αγορές. 

Οι Στάκλερ και Μπάσου συγκεντρώνουν στοιχεία από όλο τον κόσμο και αποδεικνύουν ότι οι κυβερνητικές πολιτικές γίνονται ζήτημα ζωής και θανάτου σε περιόδους οικονομικής κρίσης. Από την Αμερική του 1930 και τη Ρωσία και Ινδονησία του 1990 μέχρι τη σημερινή Ελλάδα, τη Βρετανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ, αποκαλύπτουν ότι οι κακοί πολιτικοί χειρισμοί προκαλούν ανθρώπινες τραγωδίες, από αυτοκτονίες μέχρι αύξηση των κρουσμάτων του AIDS. Κι όμως, οι άνθρωποι μπορούν να έχουν σωματική και ψυχική υγεία ακόμη και σε δύσκολες περιόδους. Σήμερα, οι κάτοικοι στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ιαπωνία είναι πιο ευτυχισμένοι και πιο υγιείς από ποτέ, γεγονός που αποδεικνύει ότι η δημόσια υγεία δε χρειάζεται να θυσιάζεται στον βωμό της οικονομικής επιβίωσης.

περισσότερα


…και δυο λόγια από τους συγγραφείς

 

Στην Ελλάδα, όπου τα κονδύλια για τη δημόσια υγεία έχουν υποστεί μια μείωση της τάξης του 40%, τα ποσοστά των νοσούντων από AIDS έχουν αυξηθεί κατά 200%, ενώ η χώρα αντιμετώπισε το πρώτο κρούσμα ελονοσίας από τη δεκαετία του ’70.

 

Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο της καταστροφής που υφίσταται ο τομέας της δημόσιας υγείας. Προκειμένου να υλοποιήσει τους στόχους για τη μείωση των ελλειμμάτων που της έχει θέσει η Τρόικα, περιέκοψε τις σχετικές δαπάνες παραπάνω από 40%. Σε μια εποχή όπου ο αριθμός των αστέγων αυξάνεται και η λιτότητα έχει οδηγήσει στα ύψη την ανεργία των νέων, είμαστε μάρτυρες της δραματικής ανόδου των νοσούντων από AIDS, κυρίως λόγω της κοινής χρήσης των συρίγγων από τοξικομανείς. Η εμφάνιση της ελονοσίας συνδέθηκε με την περικοπή των προγραμμάτων ψεκασμού κατά των κουνουπιών, κι αυτό αποδείχτηκε πιο κοστοβόρο από τα χρήματα που περικόπηκαν από τον προϋπολογισμό. Η πλειονότητα των πολιτών που δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι συνταξιούχοι που προσέφεραν στο σύστημα όσο εργάζονταν. Κι αυτά είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά και η Ισπανία και η Ιταλία, και ως έναν βαθμό η Αγγλία και οι ΗΠΑ.

 

Τι σας σόκαρε περισσότερο γράφοντας το βιβλίο;

 

Προερχόμενοι από τον χώρο της δημόσιας υγείας, ακολουθούμε «την αρχή της πρόληψης»: όταν μια ιδέα ή μια πολιτική είναι αμφιλεγόμενες, πρέπει να κάνουμε πρώτα αυτό που προστατεύει περισσότερο τους ανθρώπους. Και αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ακριβώς το αντίθετο. Στην ουσία πραγματοποιήσαμε ένα μαζικό πείραμα, το οποίο δεν απέτυχε απλώς, αλλά, αν λάβουμε υπόψη μας όλα τα δεδομένα, φαίνεται να είναι θανατηφόρο.

 

(Απόσπασμα από συνέντευξη των Ντέιβιντ Στάκλερ και Σάντζεϊ Μπάσου στην τηλεοπτική εκπομπή Democracy now)

Δημοσιεύματα & συνεντεύξεις

4 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo Geo


                      13/08/2017

  Πολύ καλοδουλεμένο βιβλίο που σε αφυπνίζει!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo THE GUARDIAN


                     

  Το μήνυμα και τα ευρήματα αυτού του βιβλίου είναι εκρηκτικά, ενώ υποστηρίζονται από μια δεκαετία έρευνας και βασίζονται σε εξέταση τόνων από δημόσια αρχεία. Οι Στάκλερ και Μπασού, σε αυτό το στιβαρό έργο, το ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ, δείχνουν πώς η ύφεση έχει ανυπολόγιστες και, φυσικά, εξόχως βλαβερές συνέπειες στη δημόσια υγεία, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη Βόρειο Αμερική.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo FINANCIAL TIMES


                     

  Η ύφεση σκοτώνει – και μάλιστα κατά συρροή. Αυτό υποστηρίζουν οι Στάκλερ και Μπασού στο ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ, ένα βιβλίο που επιτίθεται γενναία στις πολιτικές περιορισμού των δημοσίων δαπανών από τότε που άρχισε η οικονομική κρίση και που αποδίδει ευθύνες στις εν λόγω περικοπές για τα πλήγματα που δέχεται η ίδια η υγεία των πολιτών. Με ιστορίες θυμάτων, οι Στάκλερ και Μπασού αναλύουν τον αντίκτυπό της κρίσης σε επίπεδο γενικού πληθυσμού και αποδεικνύουν, με αμέτρητα τεκμήρια, ότι η ύφεση είναι καταστροφική για την υγεία μας. Το βιβλίο τους αποτελεί πολύτιμη συνεισφορά στον εν λόγω διάλογο.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo BOSTON GLOBE


                     

  Το ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ, με όλη την εξαντλητική έρευνα και τεκμηρίωση, και την πληθώρα των πληροφοριών, παραμένει ένα ευανάγνωστο, απλό βιβλίο που απευθύνεται στον καθένα. Οι συγγραφείς δείχνουν με αξιοθαύμαστο τρόπο το γεγονός ότι, όταν αδυνατίζει (αν δεν εξαφανίζεται) το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας για όσους συνανθρώπους μας το έχουν ανάγκη, τότε οδηγούμαστε στην αύξηση των ασθενειών και των θανάτων στο γενικό πλαίσιο του πληθυσμού μιας χώρας. Τα μαθήματα που περιέχει αυτό το βιβλίο θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη από όσους διαμορφώνουν τις πολιτικές και τα θεσμικά πλαίσια του βίου.

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα