ΤΟ ΛΑΘΟΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣΚατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Κοινωνικό
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 13/06/2013
Σελίδες : 248
Ηλικία : 18+
Χιλιάδα Κυκλ.: 286η
Ανατύπωση : 7η
ISBN:978-618-01-0310-6
ISBN Ebook: 978-618-01-0311-3
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB

Λίγα λόγια

Το Καθεστώς είναι ο τέλειος μηχανισμός εξόντωσης του ανθρώπου. Όπλο του οι πράκτορες της Ασφάλειας, και η αμείλικτα τετράγωνη λογική τους. Όπλο του, επίσης, η επίμονη διάκριση μόνο ανάμεσα σε οπαδούς και εχθρούς. Ο πολίτης που είναι ύποπτος για συνωμοσία ενάντια στο Καθεστώς πρέπει να βγει από τη μέση. Κι αφού ο μόνος μάρτυρας κατηγορίας (ή υπεράσπισης) είναι δολοφονημένος από τους ίδιους τους πράκτορες, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο: ο πολίτης θα αντιμετωπιστεί με μια δήθεν φιλική ανθρώπινη συμπεριφορά για να σπάσει ή να αποδράσει κατά τη μεταφορά του για ανάκριση προκειμένου να αποδειχθεί η ενοχή του και να εξοντωθεί δικαιολογημένα από την Ασφάλεια. Στη διάρκεια του ταξιδιού, όμως, ο απάνθρωπος ορθολογισμός και η μαθηματική αντίληψη του Καθεστώτος και της Ασφάλειας θα βρεθούν απέναντι σε ένα απρόοπτο∙ σε ένα λάθος. Ο πολίτης και ο ένας από τους πράκτορες προλαβαίνουν ακούσια να μοιραστούν στιγμές απροσποίητα ανθρώπινες∙ μια βόλτα, η πλαζ, μια μπάλα, το λούνα παρκ. Αρκεί ένας κόκκος ανθρωπιάς για να βραχυκυκλώσει την αμείλικτη τελειότητα του καθεστωτικού Σχεδίου και του μηχανισμού της εξόντωσης;

Το αριστούργημα του Αντώνη Σαμαράκη, με καταβολές καφκικές και οργουελικές, μεταφράστηκε σε 33 γλώσσες, σε 114 ξένες εκδόσεις, αγαπήθηκε εξίσου από κριτική και αναγνωστικό κοινό, τιμήθηκε με το Βραβείο των «12» στην Ελλάδα και το Μεγάλο Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας στη Γαλλία, όπου και γυρίστηκε ταινία με τίτλο La Faille.

περισσότερα

Δείτε video για το βιβλίο

16 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΠΑΖΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ


                      23/09/2019

  Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη. Ο συγγραφέας μέσα από την απλή του γραφή μας παρουσιάζει ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο με πολύ βάθος για όποιον επιλέξει να το διαβάσει. Συνίσταται !

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo IOANNA D.


                      24/01/2019

  Το βιβλίο το αγόρασα τυχαία αλλά αποζημιώθηκα στο ακέραιο. Δεν υπάρχουν λόγια γι αυτό το εκπληκτικό βιβλίο. Εξαιρετική και κατανοητή γραφή, άψογη τεχνική, βιβλίο με βάθος.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo γιώργος


                      24/10/2018

  Κατά την άποψη μου ίσως και να είναι το καλύτερο βιβλίο του Σαμαράκη. Η γραφή του αρκετά απλή, τα μηνύματα του όμως ευφυέστατα. Όσοι καπηλεύονται τη δημοκρατία καλό θα ήταν να διαβάσουν ΤΟ ΛΑΘΟΣ .

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Αννα


                      14/07/2017

  Από τα καλύτερα όλων των εποχών!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΧΡΥΣΑ ΑΛΕΞΙΟΥ


                     

  Ένα βιβλίο που θα έπρεπε να υπάρχει σε κάθε ελληνικό σπίτι

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo chocosoap


                     

  Μάλλον το καλύτερο έργο του Σαμαράκη. Ένα πολύ δυνατό βιβλίο που θα έπρεπε να διαβάσουν όλοι.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Στέφανος Δάνδολος


                     

  Δεν υπήρξε απλά ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους και πολυμεταφρασμένους έλληνες συγγραφείς, δεν ήταν απλώς ένας ακόμη καταξιωμένος λογοτέχνης. Ήταν ο κατεξοχήν λογοτέχνης -ανθρωπιστής, ο λογοτέχνης - Άνθρωπος, που ανύψωσε την ελευθερία ως απόλυτο και αναγκαίο ιδεώδες τόσο στο συγγραφικό όσο και στο κοινωνικό του έργο. Το μυθιστόρημά του «Το Λάθος» παραμένει έπειτα από μισόν αιώνα ένα πανανθρώπινο έργο - σύμβολο ενάντια σε κάθε μορφή εξόντωσης από τα ολοκληρωτικά συστήματα

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΓΙΩΡΓΟΣ


                     

  Εξαίρετο!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo maria


                     

  Τι μπορώ να πω γι' αυτό το βιβλίο. Ντρέπομαι να του βάλω αστεράκια απλά γιατί είναι εκτός συναγωνισμού. Από τα αναγνώσματα που με έχουν συντροφεύσει από τα παιδικά μου χρόνια, όπως και όλα τα έργα του Σαμαράκη. Πολλά μπράβο στις εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ που μας τα ξαναθυμίζει!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Raymond A. Sokolov, THE NEW YORK TIMES


                     

  Ένα σκληρό χτύπημα κατά του ολοκληρωτισμού. ΤΟ ΛΑΘΟΣ συγκλονίζει αλλά συγχρόνως δίνει κουράγιο. Η τέχνη του Σαμαράκη ποτέ δεν ξεπέφτει σε αυτοεπίδειξη αλλά προχωρεί ανεπαίσθητα και χωρίς να πιέζει τον αναγνώστη.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Agatha Christie


                     

  Θαυμάσιο. Έχει τεράστιο ψυχολογικό ενδιαφέρον. Συγχαρητήρια στον Σαμαράκη. Ολοένα και λιγότεροι είναι οι συγγραφείς που έχουν γνήσια πρωτοτυπία και δύναμη φαντασίας. ΤΟ ΛΑΘΟΣ το χάρηκα.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Arthur Miller


                     

  Συγκλονιστικό. Το μόνο που εύχομαι είναι να διαβάσουν ΤΟ ΛΑΘΟΣ όσοι καπηλεύονται τη δημοκρατία και να δουν τι είναι αυτά που σήμερα υποστηρίζουν. Ζούμε όλοι σε μια εποχή όπου οι λέξεις δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα – έτσι που να μην έχουν πια κανένα νόημα.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Graham Greene


                     

  Αληθινό αριστούργημα. Με ιδιοφυία, δύναμη φαντασίας και εντελώς έξοχη τεχνική, ο Αντώνης Σαμαράκης δίνει την ψυχολογική πάλη ανάμεσα σε δύο πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας Ασφαλείας ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος και στον ύποπτο που έχει συλληφθεί. Ζούμε σήμερα σαν ηθοποιοί στο θέατρο του παραλόγου, και ένας από τους λόγους που τόσο πολύ θαυμάζω ΤΟ ΛΑΘΟΣ είναι γιατί έχει τη δύναμη να αναλύει το παράλογο που μέσα του ζούμε, με αίσθηση χιούμορ, με ποίηση, και σε βάθος.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo πανοσ


                     

  Τέλειο.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Ποπη Ματθαιοπουλου


                     

  Συγχαρητήρια ο Σαμαράκης είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Κάθε επιτυχία.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Μελίνα Φιλαρέτου


                     

  Επιτέλους! Συγχαρητήρια! Και επιτέλους καλά εξώφυλλα! Φτάνουν πια τα γυναικεία κεφάλια και οι πύργοι! Θερμά συγχαρητήρια σε όλους για τις νέες επιλογές σας.

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις προγραμματισμένες για το μέλλον.

Παλαιότερες εκδηλώσεις
ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα