ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΕΥΧΟΣ Νο 111Κατηγορία : Περιοδικά
Σειρά : Περιοδικά
Ημ. Έκδοσης : 15/10/2013
Σελίδες : 0
Ηλικία : 18+
ISBN:
Σχήμα: 0 x 0 cm

Διαβάστε το περιοδικό

Ξεφυλλίστε Δωρεάν

Download

Προσθήκη στη βιβλιοθήκη μου

Λίγα λόγια

Βιβλία-πυγολαμπίδες

Έχει γραφτεί ότι τα βιβλία είναι καθρέφτης αλλά και παράθυρο, γιατί ο αναγνώστης, μικρός ή μεγάλος, μπορεί μέσα στο κείμενο, στις ιστορίες και τις περιπέτειες, να ανακαλύψει οικείες καταστάσεις, και τότε είναι σαν να διαβάζει τον εαυτό του. Τα βιβλία-παράθυρο ανοίγουν ορίζοντες προς τα έξω και ανακαλύπτει καινούργια πράγματα, ιδέες, καταστάσεις, εμπλουτίζοντας την εμπειρία του. Βιβλία ζωής είναι για πολλούς τα λογοτεχνικά, και βιβλία γνώσης οι λοιπές κατηγορίες. Βιβλία-πυγολαμπίδες ονομάζει η Ρένα Καρθαίου (1913-2013) τα καλά βιβλία στο «Μήνυμα» που είχε γράψει το 1991 για την IBBY και για λογαριασμό του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Εκεί σημείωνε: «Κάθε καλό βιβλίο είναι και μια πυγολαμπίδα, που φέγγει στο σκοτάδι και δε σβήνει ποτέ».Είναι το βιβλίο που προβάλλει αξίες ζωής, όπως «…η αγάπη, η καλοσύνη, η ελευθερία, η ομορφιά, η στοργή, η δικαιοσύνη και τόσες άλλες αξίες που δίνουν βάθος στη ζωή και πλάτος στη σκέψη. Αξίες που γεμίζουν με νόημα το βιαστικό πέρασμά μας από τούτον τον πλανήτη». Ας θυμίσω, επιπλέον, και τα θέματα εκθέσεων που έβαζαν οι δάσκαλοί μας στο Δημοτικό σχολείο: «Το βιβλίο ο καλύτερός μου φίλος», «Το βιβλίο ο καλύτερος σύντροφος ή σύντροφος ζωής», «Το βιβλίο είναι πολιτισμός», «Αγαπάτε τα βιβλία», και πολλά παρόμοια.

Στο τεύχος αυτό των Διαδρομών θα βρείτε άρθρα, μελέτες και απόψεις για την ποιήτρια Ρένα Καρθαίου, κείμενα για την προσφορά της στα γράμματα, στην ποίηση, στο παιδί και στο παιδικό βιβλίο.

Για την καινούργια σχολική χρονιά ευχόμαστε υγεία και καλή δύναμη σε μαθητές και δασκάλους.

περισσότερα

1 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

  • photo Κωνσταντίνος Μακρής


                       

    Εξαιρετικό και το νέο τεύχος των Διαδρομών. Πλούσια θεματολογία και πανέμορφη εικονογράφηση. Μπράβο σε όλους τους συντελεστές.

    Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα