Αρχική Σελίδα > ΖΩΕΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

ΖΩΕΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ(27 γνώμες)

Κατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Ιστορικό Μυθιστόρημα,Κοινωνικό
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 06/11/2014
Σελίδες : 560
Ηλικία : 18+
Χιλιάδα Κυκλ.: 12η
Ανατύπωση : 3η
ISBN:978-618-01-0856-9
ISBN Ebook: 978-618-01-0857-6
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΑΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB

Λίγα λόγια

Αθήνα, 1966 

Η πλατεία Ηρώων, η οδός Ήβης, η οδός Νυμφών, τόποι και δρόμοι σαν όλους τους τόπους και δρόμους της Αθήνας, μικροί, ασήμαντοι, λυπημένοι, τυραννικοί, μα κι απέραντα τρυφεροί. Έχουν πολλή σκόνη, πολύ βάσανο, πολλές γυναίκες, πολλά παιδιά, πολλή φασαρία και πολλή σιωπή. Σ’ αυτούς τους δρόμους γεννιούνται και πεθαίνουν οι επιθυμίες και τα όνειρα των ανθρώπων που έρχονται κάθε δειλινό με το γλυκό αεράκι και χάνονται κάθε αυγή με τη θλιβερή σειρήνα της φάμπρικας. 

Οι ελπίδες του νεαρού Λουκά, η νοσταλγία του ξεπεσμένου «Κόμη», ο αδιέξοδος έρωτας του μεσόκοπου Αγησίλαου, η γονατισμένη ζωή της εργάτριας Αργυρούλας, ο σκληρός Βλάσης και η εξαπατημένη Φρόσω, η απογοήτευση της Άννας που ικετεύει για δυο λέξεις τρυφερές, ο φιλότιμος Σπύρος κι ο γοητευτικός Αλέκος που την πολιορκούν, αλλά κι η θεατρίνα, ο χαφιές, ο τραμπούκος, οι παπατζήδες, οι πόρνες, οι ιδρωμένοι άντρες στα μηχανουργεία και οι γυναίκες που βρίζονται στα κεφαλόσκαλα, προτού αγκαλιαστούν και σταυροφιληθούν ξανά αλλάζοντας λόγια συγγνώμης κι αγάπης. 

Ζωές γλυκές και ζωές φαρμακωμένες, αξιοπρεπείς και μικρόψυχες, τραχιές και τρυφερές. Άλλες εύκολες, άλλες δύσκολες, άλλες ακύμαντες κι άλλες φουρτουνιασμένες. Ζωές ασπρόμαυρες, γρατζουνισμένες, φθαρμένες, μα και ζωές ανυπόφερτα νοσταλγικές.

περισσότερα

 

…και δυο λόγια από τον συγγραφέα

 

Έχουν κουραστεί πια τα μάτια μας τον τελευταίο καιρό, έχει γονατίσει η ψυχή μας. Βαρυθυμιά, καταχνιά κι αποξένωση γύρω μας.

Μια εποχή άλλη γύρευα για το επόμενο μυθιστόρημά μου, μια εποχή να ψιθυρίσει γλυκά στην καρδιά μου, παρά τις δοκιμασίες της βιοπάλης και του μόχθου που μπορεί να κουβαλούσε στη ράχη της. Με ανοιχτές πόρτες κι ανοιχτές αγκαλιές. Με χέρια απλωμένα, με χείλη που γελούσαν και μάτια που δάκρυζαν. Με πρόσωπα που κοιτούσαν με θέρμη και γνοιάση άλλα πρόσωπα, κι όχι πανάκριβες, παγερές οθόνες. Αυτή τη γλυκόπικρη μα ανθρώπινη εποχή γύρευα να στήσω στις σελίδες μου λέξη τη λέξη. Να νιώσω τα βάσανα και τις χαρές της, να τη ζήσω ξανά, σαν μια ασπρόμαυρη ελληνική ταινία που χίλιες φορές την έχεις δει, κι όμως, χίλιες φορές θα την ξανάβλεπες. Σ’ αυτές τις τόσο μακρινές μα και τόσο κοντινές μέρες ήθελα να χαθώ. Μ’ αυτές τις τόσο μακρινές, μα και τόσο κοντινές ζωές να ονειρευτώ.

Τούτο το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, αγαπητοί αναγνώστες, είναι περισσότερο μια μυθοπλασία, παρά μια ιστορική αναπαράσταση. Αν και διατήρησα την ιστορική ακρίβεια στα μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα, αλλά και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής, οφείλω να επισημάνω πως δεν πρόκειται για ένα καθαρό ιστορικό μυθιστόρημα όπως η Τετραλογία του Εμφυλίου που έχει προηγηθεί.

Σε μεγάλο μέρος της αφήγησης έχω αλλάξει τα ονόματα των δρόμων και των πλατειών αυτής της αθηναϊκής γειτονιάς για να συνάδουν με τη σκηνογραφία του ονείρου που είχε στηθεί μέσα μου όσον καιρό έγραφα αυτό το βιβλίο.

Το κτίριο Δουρούτη, εμβληματικό οικοδόμημα της πόλεως των Αθηνών, που τώρα στεγάζει την Πινακοθήκη του Δήμου, δεν περιγράφεται με ιστορική ακρίβεια. Επίσης, το κομμάτι της αφήγησης που αφορά τον ιδιοκτήτη και ιδρυτή της Μεταξουργίας Δουρούτη έχει τροποποιηθεί για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της αφήγησης.

Παρά ταύτα, συγχωρήστε μου την αυθαιρεσία, κράτησα το όνομα για τη συμβολική του σημασία, σαν ένα κέντρο αναφοράς στην ιστορική αυτή γειτονιά της Αθήνας. Για να την αποδώσω έτσι όπως την ονειρεύτηκα και την «έζησα».

Αν έχω καταφέρει να ζήσετε και να ονειρευτείτε κι εσείς μέσα σ’ αυτό το γλυκόπικρο και νοσταλγικό σκηνικό, θα έχω αξιωθεί περισσότερα από όσα προσδοκούσα.

Αλλά αυτό… εσείς θα το κρίνετε.

 

Σας ευχαριστώ από καρδιάς

Θοδωρής Παπαθεοδώρου

Δείτε το video

Δείτε επίσης!

Βιβλία της σειράς "Τα Χρόνια των Σκιών"

27 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΡΤΗΣ


                      11/01/2018

  Υπεροχο βιβλιο

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Litsaki Sa


                     

  Τελείωσε και άφησε κάτι μισό.... τι απέγιναν όλοι; Είναι όλα τόσο ζωντανά μέσα στο βιβλίο... σα να ζεις στη γειτονιά, πίσω εκεί, σε κάποιο από τα παράθυρα! Υπέροχο πραγματικά... όπως και η συνέχεια!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo κυριακη συντυχακη


                     

  Το βιβλιο"Ζωές φθινοπόρου" το κέρδισα σε ένα διαγωνισμό. Όταν ξεκίνησα την ανάγνωση δεν μπορούσα να φανταστώ το υπέροχο ταξίδι που θα έκανα με τους πρωταγωνιστές του βιβλίου αλλά και με τον τρόπο γραφής του κ. Παπαθεοδώρου. Κατάφερε να με ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή και σίγουρα θα διαβάσω και την συνέχεια.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ


                     

  Εξαιρετικό βιβλίο. Αληθινή λογοτεχνία. Ανυπομονώ να διαβάσω το δεύτερο βιβλίο.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Despina Voyatzaki


                     

  Εξαιρετικό βιβλίο... υπέροχη γραφή!!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΕΛΕΝΗ ΚΥΡΙΤΣΑΚΑ


                     

  Ότι και να πω είναι λίγα για τη διλογία Ζωές του Φθινοπώρου και Ζωές του Ανέμου! Από τις λίγες φορές που συνέπασχα με τους ήρωες, που ανυπομονούσα να γυρίσω σπίτι για να συνεχίσω το ταξίδι στις σελίδες των βιβλίων... πολλά συγχαρητήρια στον κ. Παπαθεοδώρου, μίλησε κατευθείαν στην καρδιά μου όπως και με την τετραλογία για τον εμφύλιο.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΛΕΥΡΙΤΑΚΗ


                     

  Εξαιρετικό, εκπληκτική γραφή, δυνατή πλοκή, πολλά ιστορικά στοιχεία και ανατροπές.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΡΑΒΑΚΟΥ


                     

  Θα είναι μονότονο κ γραφικό να γράφω τόσο καλά λόγια συνεχώς… αλλά κ. Παπαθεοδώρου μου δε γίνεται να γράψουμε κ κάτι διαφορετικό μ εσάς! Ακόμα ένα εξαιρετικό βιβλίο!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo στελλα κ.


                     

  Το πρώτο βιβλίο που διαβάζω από τον κ. Παπαθεοδώρου και είναι απλά υπέροχο! Υπέροχη γραφή και ο χρόνος κυλάει νερό! Έπονται και τα επόμενα βιβλία! Συνεχίστε την καλή και όμορφη δουλειά που κάνετε!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo GeorgesK


                     

  Υπέροχο βιβλίο όπως και άλλα βιβλία του συγγραφέα που έχω διαβάσει. Ιδιαίτερα αυτό μου άρεσε επειδή η ιστορία εξελίσσεται στη γειτονιά των παιδικών μου χρόνων.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ


                     

  Καταπληκτικό βιβλίο! Με συγκίνησε!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΥΛΕΟΥΝΗ


                     

  Ένα μόνο θα σας πω... δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΑΝΝΑ ΣΚΟΥΤΑΡΗ


                     

  Ένα πραγματικά πολύ καλό βιβλίο. Απλοί καθημερινοί χαρακτήρες όμορφα δοσμένοι όπως και το κλίμα της εποχής. Πολύ καλό!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Ελένη Πούλου


                     

  Ένα βιβλίο-καθρέφτης, όπου η καθημερινότητα των απλών ανθρώπων της Αθήνας του 1966, και όχι μόνο, φαντάζομαι, καρθεφτίζεται στην κρυστάλλινη καθαρότητα του. Συγχαρητήρια για πολλοστή φορά κ. Παπαθεοδώρου. Συνεχίστε!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo sofia xan


                     

  Το βιβλίο σε καθηλώνει μέχρι το τέλος.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Marina Chorianopoulou


                     

  Η συνέχεια του αγαπημένου ΖΩΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ. Το περίμενα πως και πως να εκδοθεί!Ανυπομονούσα να δω πως θα εξελιχθεί η ιστορία της Άννας και του Αλέκου αλλά και των άλλων ηρώων και δεν απογοητεύτηκα. Όμως αυτό το βιβλίο δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα για τη σκοτεινή περίοδο της Χούντας και τα όσα υπέμειναν όσοι δεν συμφωνούσαν μαζί της. Ένα βιβλίο που δημιουργεί στον αναγνώστη θύελλα εναλλαγής συναισθημάτων και στο τέλος σ'αφήνει με ένα αίσθημα πληρότητας. Συστήνω ανεπιφύλακτα και τα δύο βιβλία!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo kikitheo


                     

  Μου αρέσει τόσο πολύ η γραφή σας. Έχετε ένα τρόπο να με ταξιδεύετε στα βιβλία σας κ να ζω την κάθε τους στιγμή... Σας ευχαριστώ για τα "ταξίδια" κ. Παπαθεοδώρου...

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Βαρβάρα Γ.


                     

  "Αν έχω καταφέρει να ζήσετε και να ονειρευτείτε κι εσείς μέσα σ’ αυτό το γλυκόπικρο και νοσταλγικό σκηνικό, θα έχω αξιωθεί περισσότερα από όσα προσδοκούσα." Για άλλη μια φορά τα καταφέρατε, συγχαρητήρια κ. Παπαθεοδώρου, ένα απίστευτο ταξίδι που έπιασε για λίγο λιμάνι και περιμένει να ξαναβγεί στο ανοιχτό πέλαγο. Εξαιρετικά δυνατό και απίστευτα τρυφερό βιβλίο, όπως το ανέμενα, ραντεβού λοιπόν στις 5 Νοεμβρίου, να είστε καλά & καλή δύναμη!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


                     

  Ο Παπαθεοδώρου μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές, επαναφέροντας στο προσκήνιο ψυχές ξεχασμένες: Τη θεατρίνα, τον τραμπούκο, την πόρνη, ακόμη και άντρες από τα μηχανουργεία και γυναίκες που βρίζονται στα κεφαλόσκαλα.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Σταυρούλα Ν. Χριστοφυλλοπούλου


                     

  Εξαιρετικό βιβλίο! Συγχαρητήρια για ένα ακόμα λογοτεχνικό διαμάντι του συγγραφέα. Δομημένοι και έντονοι οι χαρακτήρες, υπέροχη η γραφή.

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα