ΣΤΕΦΑΝΙ ΑΠΟ ΑΣΠΑΛΑΘΟ

ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥΚατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Κοινωνικό
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 05/03/2015
Σελίδες : 544
Ηλικία : 18+
Χιλιάδα Κυκλ.: 20η
ISBN:978-618-01-0963-4
ISBN Ebook: 978-618-01-0964-1
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB

Λίγα λόγια

Μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα του 1939, η Κασσιανή κρυφοκοιτάζει πίσω απ’ την κουρτίνα της κάμαράς της το άγνωστο παλικάρι που σιγοπίνει τον καφέ του στην αυλή των γειτόνων τους, δίχως να υποψιάζεται ότι είναι ο άντρας που θα σφραγίσει τη ζωή της. Η δεκαπεντάχρονη κοπέλα ασφυκτιά στην επαρχία, στη σκιά του αυστηρού ιεροκήρυκα πατέρα της. Ο δεκαοχτάχρονος Λυκούργος, απ’ την άλλη, οραματίζεται το μέλλον του στο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας.

Τους δυο νέους θα ενώσει ένα εφηβικό φιλί και μια βάρβαρη τιμωρία. Θα τους χωρίσουν οι δικές του επιλογές κι η Ιστορία. Στα χρόνια που τους περιμένουν η Κασσιανή θα υποχρεωθεί να επωμιστεί βάρη που δεν της έπρεπαν.

Αντιμέτωπη μ’ ένα κράτος εχθρικό και μια κοινωνία ματωμένη, θα αισθανθεί συχνά ότι σταυρώνεται για λάθη εκείνου κι ότι το στεφάνι που κάποτε της φόρεσε είναι φτιαγμένο απ’ τον αγκαθωτό ασπάλαθο, που χρησιμοποιούν στον τόπο της για φράχτη ή για προσάναμμα. Στο κλειστοφοβικό σύμπαν του νέου κόσμου της θ’ αναγκαστεί ν’ απαρνηθεί ακόμη κι αυτή τη γυναικεία της υπόσταση, μέχρι τη μέρα που θα διαπιστώσει πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.

Μια επαρχιακή πόλη απ’ τη μεταξική Ελλάδα μέχρι τη μετεμφυλιακή της δεκαετίας του ’50. Ένα ζευγάρι παρασυρμένο απ’ τις μπόρες των καιρών. Ένα στεφάνι φτιαγμένο από ασπάλαθο.

περισσότερα

Δείτε video για το βιβλίο

82 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo ΑΣΠΑΣΙΑ ΤΣΟΥΚΑΝΗ


                      30/07/2018

  Η γραφή της κ. Θεοδωρίδου είναι υπέροχη. Σε κρατάει συνεχώς σε εγρήγορση. Επίσης, φαίνεταιι ότι κάνει πολύ καλή δουλειά πριν γράψει κάθε της βιβλίο οσον αφορά το ιστορικό πλαίσιο. Όσοι το διαβάσετε θα συμπονέσετε την Κασσιανή...

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Δήμητρα


                      18/06/2018

  Ξεχωριστή η γραφή της κ. Θεοδωρίδου, ένα πολύ καλό βιβλίο που περνάει τον σεβασμό, την πίστη, την αφοσίωση των απλών ανθρώπων και τον πόνο τους στην Ελλάδα του 50.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Zafiro Marti


                      26/03/2018

  Λατρεμένη κ Θεοδωρίδου.. Κάθε της βιβλίο καλύτερο απο το προηγούμενο... Υπέροχη γραφή και ιστορία

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Xandra


                      22/03/2018

  Υπεροχο !! Παρα πολυ ωραιο απο τις πρωτες σελιδες!!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Μαρια Διβανη


                      14/03/2018

  Όπως σε όλα τα έργα της,έτσι και σ'αυτο η κυρία Θεοδωρίδου καταφέρνει μέσα από τη γραφή της να μας βάλει μέσα στην ιστορία της και να μας αγγίξει με την πλοκή της!Το συστηνω!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Στυλιανή Δεμερτζή Καλδή


                      17/02/2018

  ΥΠΕΡΟΧΟ !! ΠΟΛΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Στυλιανή Δεμερτζή Καλδή


                      17/02/2018

  ΥΠΕΡΟΧΟ !! ΠΟΛΛΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΤΑ

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo κυριακη συντυχακη


                      22/01/2018

  Το στεφάνι από ασπάλαθο είναι ένα πολύ ωραίο και περιγραφικό μυθιστόρημα που δεν κουράζει καθώς μέσα από τα παθήματα της ηρωίδας μας περιγράφει τα βαριά χρόνια μιας πονεμένης Ελλάδας. Δεν στέκεται σε πολλές λεπτομέρειες ώστε να κουράζει. Πολύ καλό και αξιόλογο.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΡΤΗΣ


                      19/01/2018

  μοναδικη πλοκη, και υπεροχο βιβλιο

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Popi Tsiriki


                      15/10/2017

  συγχαρητηρια στη κυρια θεοδωρου ,συγκλονιστικη η ιστορια τησ κασιανησ

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Χρυσα


                      08/09/2017

  Μερικές φορές θα πρέπει να πληγωθούμε για να μεγαλώσουμε, να αποτύχουμε για να γνωρίσουμε, να χάσουμε για να κερδίσουμε. Ορισμένα μαθήματα, τα παίρνουμε καλύτερα μέσα από τον πόνο. Μία μεγάλη αλήθεια που απορρέει από το μυθιστόρημα της κυρίας Θεοδωρίδου με τίτλο "Στεφάνι από Ασπάλαθο". Η Σόφη Θεοδωρίδου, με τη χρυσή της πένα, κατάφερε να μας ταξιδέψει στην Ελλάδα του 1939-1957 αριστοτεχνικά μέσα από τα παθήματα-μαθήματα ενός ζευγαριού,που ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Το Στεφάνι από Ασπάλαθο, είναι ένα μοναδικό ηθογραφικό-ιστορικό μυθιστόρημα, που αξίζει να διαβαστεί από όλους.......

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Ειρήνη


                      14/07/2017

  Το «Στεφάνι από ασπάλαθο» της Σόφης Θεοδωρίδου ήταν κι αυτό ένα υπέροχο ιστορικό - ηθογραφικό μυθιστόρημα, αντάξιο με τα προηγούμενά της. Ο λόγος της συγγραφέως ρέει αβίαστα και κάνει τον αναγνώστη να μη μπορεί να σταματήσει την ανάγνωση. Είναι αφηγηματικός με γρήγορο ρυθμό κυρίως, περιγραφικός και τόσο ζεστός με το συναίσθημα να ξεχειλίζει. Παρασύρει με τον τρόπο της τον αναγνώστη στα ίδια συναισθήματα με αυτά των ηρώων, χαρά, λύπη, αγωνία, φόβο, αγανάκτηση, λύτρωση. Μία κλίμακα συναισθημάτων με διαρκή ένταση. Ζωντανεύει την Ιστορία μας με τα ιστορικά στοιχεία που δεν κουράζουν αλλά βοηθούν περισσότερο στην κατανόηση της εποχής καθώς είναι αναλλοίωτα και ρεαλιστικά. Ένα βιβλίο που όχι μόνο συγκινεί αλλά διδάσκει κιόλας σύγχρονη ιστορία περνώντας μηνύματα για την ειρήνη και τη Δημοκρατία. Ακόμη κάνει αναφορά στην υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας την οποία υπερασπίζεται με ηρωίδες που αντιδρούν με τον τρόπο ζωής τους όπως η ίδια η Κασσιανή ή ακόμη και η Λέγκω ή η Εύα. Το μόνο που δε μου άρεσε ήταν ότι προσπέρασε κάπως βιαστικά τα χρόνια της Κατοχής. Κατά τα άλλα σίγουρα θα το πρότεινα . Είναι ένα βιβλίο που δεν το ξεχνάς! Συγχαρητήρια και πάλι στη συγγραφέα.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo anastasia dasoula


                     

  Πραγματικά διδακτικό βιβλίο.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΞΗΡΟΜΕΡΙΣΙΟΥ


                     

  Υπέροχο!!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Μπέττυ


                     

  Ωραίο βιβλίο με διάφορα ιστορικά γεγονότα!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΕΥΓΕΝΙΑ ΓΚΑΝΤΡΗ


                     

  Το έχω σχεδόν ένα χρόνο στη βιβλιοθήκη μου και ακόμα να το διαβάσω... Μετά τις κριτικές που είδα όμως μάλλον θα ναι το επόμενο που θα με ταξιδέψει...

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΕΛΕΝΗ Χ


                     

  Πόσο ωραία γραφεί κ Θεοδωρίδου! Καθηλωτικό!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Δέσποινα


                     

  Αυτό το βιβλίο είναι από τα αγαπημένα μου βιβλία. Η ιστορία της Κασσιανής είναι τόσο συγκινητική αλλά και διδακτική. Μας εγκωμιάζει τη δύναμη της γυναικείας φύσης αλλά και τα τραγικά γεγονότα της εποχής που διαδραματίζεται το βιβλίο.Το στεφάνι του γάμου της είναι στα αλήθεια φτιαγμένο από αγκάθια. Στο τέλος μας αποδεικνύει ότι είναι μια πολύ δυνατή γυναίκα που στέκεται γερά στα πόδια της. Μπράβο για τα υγιή πρότυπα που μας δείχνει η κυρία Θεοδωρίδου.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Litsaki Sa


                     

  Πώς το χαρακτηρίζεις αυτό που σου άφησε ανάμικτα συναισθήματα? Ωραίο σαν βιβλίο... ή λες, θλίψη για τα βιώματα της πρωταγωνίστριας σε αυτό?? Σίγουρα δε θα ήθελα να είμαι στην εποχή και στη θέση της, που σημαίνει πως το βιβλίο με άγγιξε, άρα ο σκοπός του...... επετεύχθει!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo eirini petridou


                     

  Πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο.

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα