Αρχική Σελίδα > ΑΓΡΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ

ΑΓΡΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ

ΤΕΣΥ ΜΠΑΪΛΑ(31 γνώμες)

Κατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Αληθινές ιστορίες,Ιστορικό Μυθιστόρημα
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 26/05/2016
Σελίδες : 472
Ηλικία : 18+
ISBN:978-618-01-1436-2
ISBN Ebook: 978-618-01-1437-9
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB

Λίγα λόγια

Στις άγριες θάλασσες της κατεχόμενης Ελλάδας υπάρχει ένα μυστικό ελευθερίας που το γνωρίζουν μόνο οι γενναίοι. Η «Ευαγγελίστρια», το καΐκι της διαφυγής, δε μεταφέρει ανθρώπους∙ μεταφέρει την ελπίδα της εθνικής ξαστεριάς στην πιο σκοτεινή στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας. Κατακτητές και πατριώτες, διώκτες και κυνηγημένοι, όλοι τους στρατευμένοι σ’ έναν πόλεμο που θα κρίνει το μέλλον του κόσμου. Από τον ασυμβίβαστο καπετάν Μιλτιάδη Χούμα μέχρι την καρτερική Ελένη του, μικροί και μεγάλοι ήρωες στροβιλίζονται σ’ ένα έπος που εκτυλίσσεται στην πανάρχαια θάλασσα του Ομήρου. Τι απέμεινε από αυτή τη φοβερή αντάρα; Μνήμες και βοές μέσα στον χρόνο αλλά και η ζωή αυτών των ανθρώπων, πλούσια σε ιδανικά, σε όνειρα, σε έρωτες και πάθη. Ζωή μοιρασμένη σε επεισόδια που θα αδυνατούσε να συλλάβει και η πιο τολμηρή φαντασία.


Μια μυθιστορηματική μαρτυρία για τότε που οι ψυχές ήταν φτιαγμένες από ακριβό μέταλλο∙ τότε που την Ιστορία την έγραφαν οι απλοί άνθρωποι.

περισσότερα

Δείτε το video

Δείτε επίσης!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

31 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΡΤΗΣ


                      06/12/2017

  Υπέροχη πλοκή και η γραφή της.. εύχομαι να γραφεί και αλλά διαμάντια όπως και αυτό.

 • photo Έρη Ρίτσου (συγγραφέας)


                      14/06/2017

  Διάβασα πρόσφατα το βιβλίο «Άγριες θάλασσες». Πρόκειται για μια μυθιστορηματική βιογραφία του Σαμιώτη Μιλτιάδη Χούμα, έτσι για μας τους Σαμιώτες έχει ιδιαίτερη σημασία, πέρα απ’ το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η σχεδόν άγνωστη ιστορία μιας πλευράς της αντίστασης στον καταχτητή, στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου. Η Τέσυ Μπάϊλα, έχοντας κάνει εξονυχιστική έρευνα σε αρχεία προσωπικά και δημόσια και έχοντας διαβάσει όλη τη σχετική με το θέμα της βιβλιογραφία, παρουσιάζει την πτυχή αυτή του αγώνα των κατακτημένων με έναν μυθιστορηματικό, απλό, εύληπτο, ευχάριστο στην ανάγνωση τρόπο. Ο ήρωάς της, ο Μιλτιάδης Χούμας, τα αρχεία του οποίου έθεσε στη διάθεσή της η οικογένειά του, μετά από ένα τυχαίο περιστατικό κατά το οποίο έρχεται σε σύγκρουση με Ιταλούς στρατιώτες στη διάρκεια της ιταλικής κατοχής στη Σάμο, αναγκάζεται για να μην συλληφθεί και εκτελεστεί, να πάρει το καϊκι του και μαζί με δύο φίλους του να εγκαταλείψει το νησί. Ο Μιλτιάδης Χούμας δεν είναι οργανωμένος σε κάποια αντιστασιακή οργάνωση, ούτε φαίνεται ιδιαίτερα συνειδητοποιημένος. Είναι ένα ψαράς που αγαπάει τη θάλασσα μέσα στην οποία γεννήθηκε ουσιαστικά, την πατρίδα του και το δίκιο. Οπλισμένος με αυτές τις αγάπες, φεύγοντας απ’ το νησί, δεν κοιτάζει απλώς να σώσει τον εαυτό του αλλά αισθάνεται την ανάγκη να κάνει κάτι για την απελευθέρωση της πατρίδας του. Η τύχη ρίχνει στον δρόμο του έναν Εγγλέζο στρατιωτικό που του δίνει την ευκαιρία να κάνει αυτό που θέλει, να βοηθήσει δηλαδή στον αγώνα κατά των φασιστών και των ναζί και έτσι καταλήγει με το καϊκι του να φυγαδεύει Άγγλους που έχουν αποκλειστεί στην Ελλάδα καθώς και Έλληνες που κρύβονται από τους Γερμανούς. Με αυτή την αφετηρία, η Τέσυ Μπάιλα παρουσιάζει την ιστορία του Χούμα, τη δράση, τις προσωπικές αναζητήσεις του, τον έρωτά του για τη μελλοντική του γυναίκα και παράλληλα δίνει εικόνες τόσο της ζωής στα νησιά όσο και στην ενδοχώρα της κατακτημένης Ελλάδας, με μια μοναδική ζωντάνια που προκαλεί συγκίνηση. Αυτό που με εντυπωσίασε ιδιαίτερα, είναι οι ομοιότητες ανάμεσα στις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας αυτά τα χρόνια για να ξεφύγουν την καταστροφή του πολέμου και στις συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι Έλληνες πρόσφυγες στα παράλια της Μικράς Ασίας, ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών που έφευγαν απ’ τα νησιά τους για να ξεφύγουν κυρίως από την γερμανική κατοχή, τις οποίες η Μπάιλα μας προσφέρει με εξαιρετικές περιγραφές.

 • photo ΣΟΦΙΑ ΡΕΡΑ


                     

  Εικόνες του χθες, του σήμερα, του αύριο. Άνθρωποι που παλεύουν να ζήσουν, άνθρωποι που παλεύουν για την ελευθερία τους. κάποιος Μίλτος κάποια Ελένη ίσως και κάποια Ισμήνη. Απλοί καθημερινοί άνθρωποι μέσα από παράτολμες πράξεις και μυστικές αντιστασιακές οργανώσεις. Ο αναγνώστης ζει κάθε σελίδα που διαβάζει. Γίνεται και ο ίδιος ναυαγός, γίνεται και ο ίδιος σύντροφος του Μιλτιάδη. Αγωνία κάθε φορά που ξεκινά μια καινούρια περιπέτεια. Μυρίζει το άρωμα της λεβάντας. Καμαρώνει την Ελένη-που σήμερα είναι 94 ετών και χαίρεται παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα. Πιστεύω πως αυτό μυθιστόρημα θα ήταν καλό να γυριστεί σε ταινία ή σε σίριαλ. Να γράφει απόσπασμα του σε κάποιο σχολικό βιβλιο. Δίδαγμα: όταν ο άνθρωπος θέλει κάτι πολύ, τα καταφέρνει. Αρκεί να έχει ψυχή, να έχει καρδιά. Μα πάνω από όλα να έχει ανθρωπιά.

 • photo Χρήστος


                     

  Καλό βιβλίο, ΣΙΓΟΥΡΑ αξίζει να διαβαστεί. Δεν ταυτίστηκα είναι η αλήθεια με τους πρωταγωνιστές ούτε με καθήλωσε. Θα ήθελα σε αρκετά σημεία να είναι λιγότερο περιγραφικό σε τοπία και συναισθήματα και να έχει λιγότερα κοσμητικά επίθετα γιατί κουράζουν. Ο ήρωας του βιβλίου είναι η επιτομή της αξιοπρέπειας της λεβεντιάς και της μετριοφροσύνης.

 • photo ΣΤ


                     

  Τέλεια γραφή!

 • photo ΣΟΦΙΑ ΡΕΡΑ


                     

  Μια πραγματική ιστορία και τυχαίνει να γνωρίζω τα πρόσωπα. Υπέροχο.

 • photo ΡΑΝΙΑ ΜΑΓΟΥΛΙΑΝΙΤΗ


                     

  Εξαιρετικό βιβλίο με ωραία γραφή.

 • photo Αφροδίτη Κρεμμύδα


                     

  Όταν η Ιστορία γίνεται λογοτεχνία! Η κα Μπάιλα επέλεξε να παρουσιάσει έναν ήρωα της Αντίστασης, ένα καπετάνιο που θέλησε να κρατήσει κρυφά τα ηρωικά του κατορθώματα ακόμη και από την οικογένειά του. Βασιζόμενη στο ημερολόγιο του καϊκιου του Ευαγγελίστρια και στις αφηγήσεις της συζύγου και των παιδιών του (που βρήκαν το ημερολόγιο μετά το θάνατο του )ξεδιπλώνει την ψυχή του καπετάν Μιλτιάδη, τις αγωνίες, τους φόβους, τα συναισθήματα αλλά κυρίως την ελεύθερη Ελληνική ψυχή του. Ο καπετάν Μιλτιάδης είναι ο Ελληνας που δεν αντέχει την σκλαβιά και προτιμά να πεθάνει αγωνιζόμενος από το να σκύψει το κεφάλι στον κατακτητή! Και μετά αρνείται να καρπωθεί δόξα και τιμές για τον ηρωισμό του γιατί πιστεύει πως απλά έκανε το καθήκον του. Εκτός από τον βασικό ήρωα μαθαίνουμε και αρκετούς άλλους που βοήθησαν στο έργο του. Κεφαλονίτισσα και εγώ διάβασα για ανθρώπους του νησιού μου (το ζεύγος Κρητικού ήταν συγγενείς μου) απλούς αλλά και άρχοντες που βοήθησαν στην Αντίσταση κρύβοντας και φυγαδεύοντας ανθρώπους και όμως κράτησαν αυτή τη δράση τους κρυφή μέχρι το θάνατο τους. Εξαιρετικό βιβλίο αξίζει να διαβαστεί, είναι πράγματι μάθημα για τους Ελληνες!

 • photo ΑΝΝΑ ΣΚΟΥΤΑΡΗ


                     

  Ένα συμπαθητικό βιβλίο που με τον τρόπο γραφής του δεν κατάφερε να δώσει την ένταση των συναισθημάτων.

 • photo Ελένη Κ.


                     

  Αυτό το βιβλίο μας θυμίζει ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε να διεκδικούμε μια ζωή με αξιοπρέπεια και σεβασμό προς τον συνάνθρωπο. Ένα βιβλίο βαθιά πολιτικό που κατά την γνώμη μου θα έπρεπε να μπει στα σχολικά εγχειρίδια.

 • photo ΘΕΜΗΣ ΠΑΡΛΑΒΑΝΤΖΑΣ


                     

  Δεν ξέρω για ποια τοπία καλοκαιρινά να μιλήσω. Αυτά που είδα ή αυτά που ταξίδεψα με τον νου; Θα προτιμήσω να αναφερθώ στα δεύτερα, τα τοπία της φαντασίας, αυτά που με οδήγησαν τα βιβλία της καλοκαιρινής βιβλιοανάγνωσης και θα σταθώ στις «Άγριες Θάλασσες»· ένα βιβλίο που διάβασα απνευστί. Ακόμη μια φορά η Τέσυ Μπάιλα βουτά στα βαθιά νερά της ελληνικής ψυχής και τις μεγάλες στιγμές των αφανών ηρώων της Αντίστασης, που σφράγισαν τη μοίρα του τόπου μας. Με άξονα την ιστορία του ακατάβλητου καπετάν Μιλτιάδη Χούμα και το καΐκι του, την «Ευαγγελίστρια», θα μας ταξιδέψει στις άγριες θάλασσες του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου, όταν η λέξη ελευθερία γραφόταν με αίμα και θάνατο. Η αληθινή ιστορία που πραγματεύεται δε φυλακίζει τη συγγραφέα στην απλή καταγραφή και εξιστόρηση γεγονότων· η ματιά και η πένα της Τέσυς Μπάιλα προχωρά σε μια καταβύθιση στα σκοτεινά της ανθρώπινης ψυχής, εκεί που συγκρούονται τα θέλω και τα πρέπει, το θάρρος με τον εφησυχασμό, εκεί που ο έρωτας και η φιλία αποκτούν περιεχόμενο. Όμως μια ιστορία ποτέ δεν είναι μία και μόνο ιστορία κι αυτό η Μπάιλα το γνωρίζει καλά. Μέσα λοιπόν στην κύρια ιστορία του καπετάν Χούμα θα εγκιβωτιστούν κι άλλες ακόμη ιστορίες δημιουργώντας ένα μωσαϊκό συναρπαστικών χαρακτήρων και ένα πολύπλοκο τοπίο συναισθημάτων, σκέψεων, προσδοκιών, αποφάσεων. Με γλώσσα ζωντανή, άμεση και περιγραφές που σε κερδίζουν με την παραστατικότητά τους, χωρίς τα φτηνά κλισέ του εκβιασμού των δακρυγόνων αδένων, οι «Άγριες Θάλασσες» θα σε καθηλώσουν ακόμη κι όταν οι τίτλοι τέλους έχουν πέσει.

 • photo Giota Michaloudi


                     

  Υπεροχή γραφή. Έκλεισα το βιβλίο και νόμιζα ότι ήμουν μέσα στις θάλασσες και εγώ.

 • photo Dina Kaps


                     

  Οι άγριες θάλασσες της κας Μπάιλα δεν είναι μόνο το υγρό στοιχείο της Ελλάδας. Ένιωσα ότι είναι η ανταριασμένη ψυχή του υπόδουλου Έλληνα που τον ωθεί να αγωνιστεί αγέρωχος κ έτοιμος να θυσιαστεί για υψηλά ιδανικά. Είναι η ίδια η αγριότητα του πολέμου που καταστρέφει ζωές και όνειρα. Ο ήρωας ως άλλος Οδυσσέας ακολούθησε τον δρόμο που του όρισε η περήφανη καρδιά του κ δάμασε τις άγριες θάλασσες χάριν ενός ύψιστου σκοπού. Μέσα από τις σελίδες ξεπηδούν εικόνες που δείχνουν όχι μόνο τη βαναυσότητα του πολέμου αλλά και τις όμορφες στιγμές της ζωής. Η γραφή σε πολλά σημεία είναι στοχαστική, πολλές περιγραφές είναι σχεδόν ποιητικές και δε λείπει μια υποψία χαμόγελου- απαραίτητο για να εκτονωθεί η ένταση των συναισθημάτων. Κλείνοντας το βιβλίο ένιωσα απέραντο θαυμασμό για τον Μιλτιάδη Χούμα, παρακολούθησα την περίοδο της Κατοχής από το κατάστρωμα της Ευαγγελίστριας και συνειδητοποίησα ότι τελικά οι απλοί άνθρωποι γράφουν την Ιστορία.''Δε χρειάζεται να είσαι μεγάλος για να τα βάνεις με τους δυνατούς''

 • photo Λένα Μαντά (συγγραφέας)


                     

  Μια άλλη πλευρά της ιστορίας. Άνθρωποι του μόχθου που μετατράπηκαν σε μαχητές της ελευθερίας. Οι μέρες της Αντίστασης όχι στα βουνά αλλά στην θάλασσα. Εικόνες γεμάτες αλμύρα. Λέξεις όμορφα πλασμένες...

 • photo Giota Michaloudi


                     

  Υπέροχη γραφή. Έκλεισα το βιβλίο και νόμιζα ότι ήμουν μέσα στις θάλασσες και εγώ.

 • photo kg


                     

  Πολύ καλή γραφή, συγκλονιστική αληθινή ιστορία που πρέπει όλοι να τη διαβάσουμε!!!

 • photo Αναστασια Πλευριτακη


                     

  Υπέροχη ή γραφη της συγγραφέως, όπως πάντα όμως ή υπόθεση του βιβλίου δε με συγκλονισε....

 • photo Σαββίνα Πασίνη


                     

  Χάρη στην αριστοτεχνική γραφή, την ενδελεχή ιστορική έρευνα, την αλήθεια των παρατιθέμενων γεγονότων και τη λεπτομερή σκιαγράφηση του ήρωα Χούμα, η συγγραφέας μάς προσφέρει ένα βιβλίο που μας καθιστά κοινωνούς της ταραγμένης εποχής του '40-'44, αποδεικνύοντας ότι την Ιστορία, πράγματι, τη γράφουν απλοί και ταπεινοί άνθρωποι που έχουν δύναμη ψυχής, πίστη στην ελευθερία και διάθεση για αγώνα. Αξίζει να διαβαστεί!

 • photo ΕΥΔΟΞΙΑ ΚΟΛΥΔΑΚΗ


                     

  Ένα έξοχο βιβλίο, που συνδυάζει ιστορία, τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου, και μας γνωρίζει με τον καλύτερο τρόπο, έναν ταπεινό, ακέραιο, έντιμο, με ήθος και εθνική συνείδηση Έλληνα, που τίμησε τις ελληνικές "άγριες θάλασσες" της κατεχόμενης Ελλάδας, με τον ηρωισμό του, το θάρρος, τη γενναιότητα του, την πίστη του στην ελευθερία και στην ασίγαστη ελπίδα του, για την απελευθέρωση του τόπου μας... οι σελίδες του, όλες μία και μία, μας ταξιδεύουν όχι μόνο στις "άγριες θάλασσες" κατά τον εύστοχο τίτλο του, αλλά σε εκείνη την εποχή, που όλα ήταν πιο αγνά, αθώα, μακριά από σκοπιμότητες, συμφέροντα, ιδιοτέλειες και υστεροβουλίες....αποτελεί έναν "φόρο τιμής" σε όλους εκείνους τους αφανείς και εμφανείς ήρωες, Έλληνες που στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, δεν δίστασαν ούτε στιγμή, με αίσθηση ευθύνης και πλήρη συνείδηση της κρισιμότητας των περιστάσεων, να επιλέξουν ανάμεσα στην υποταγή στον κατακτητή και στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας, ακόμα και εάν, καθημερινά, έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή τους (και όχι μόνο τη δική τους, αλλά και των δικών τους ανθρώπων), χωρίς να φοβηθούν ούτε στιγμή, να λιποψυχήσουν και να υπαναχωρήσουν από τα ιδανικά και τις αξίες τους. Και αν μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζαμε την σπουδαία προσφορά του Μιλτιάδη Χούμα, τον οποίο γνωρίσαμε χάρη στην έμπνευση και στη συγγραφική πένα της Τέσυς Μπάιλα, αυτό, εν πολλοίς οφείλεται στην ταπεινότητά του και στη σεμνότητά του, που ουδέποτε του επέτρεψε να "εκμεταλλευθεί" τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, αρετές οι οποίες αναμφισβήτητα αποτελούσαν στοιχεία της έντονης και μαχητικής προσωπικότητάς του, σε συνδυασμό με την ασίγαστη φιλοπατρία του και την αστείρευτη αγάπη για τον τόπο μας.Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά για αυτό το αριστουργηματικό βιβλίο, σταματώ εδώ όμως, γιατί αξίζει να γνωρίσετε ένα μοναδικό ταξίδι στις "Άγριες Θάλασσες", με την ελπίδα και την ευχή να παραμείνουν πάντα ήρεμες και γαλήνιες, όσο εξαρτάται από την ανθρώπινη φύση, τον πιο αστάθμητο παράγοντα. Πολλά πολλά συγχαρητήρια!

 • photo Μαίρη Παναγιώτου


                     

  Μόλις τελείωσα το βιβλίο Άγριες Θάλασσες. Εκπληκτικό! Ντοκουμέντο αληθινό, τεκμηριωμένο, γραμμένο με ευαισθησία, ωραία λογοτεχνική γλώσσα, με ψυχή. Άριστα δομημένο. Εάν η κυρία Μπάιλα συνεχίζει να γράφει με την ίδια ευαισθησία και τον ίδιο τρόπο γραφής, θα μας ανοίξει ένα νέο δρόμο στη λογοτεχνία. Εάν οι εκδόσεις Ψυχογιός ήθελαν να δώσουν ένα αξιόλογο μπόνους, στους αναγνώστες που τις κρατούν ψηλά, αυτό το βιβλίο αξίζει να τους το συστήσουν, ''... επειδή είχαν να κάνουν με το μέγεθος της ψυχής ενός ολόκληρου λαού...'' λόγια της συγγραφέως.

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα