ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Τεύχος Νο 123Κατηγορία : Περιοδικά
Σειρά : Περιοδικά
Ημ. Έκδοσης : 08/06/2017
Σελίδες : 0
ISBN:
Σχήμα: 0 x 0 cm

Διαβάστε το περιοδικό

Ξεφυλλίστε Δωρεάν

Download

Προσθήκη στη βιβλιοθήκη μου

Λίγα λόγια

Οι ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ και η ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι 


Μαλάλα ονομάζεται το κορίτσι από το Πακιστάν, το οποίο στις 10 Δεκεμβρίου του 2014 πήρε το Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο της Νορβηγίας (έχοντας πιο πριν μιλήσει στην έδρα του ΟΗΕ) για την προσφορά του στον αγώνα για να έχουν και τα κορίτσια της πατρίδας του το Δικαίωμα στη μάθηση, να πηγαίνουν σχολείο και να μορφώνονται. Είχε κάνει, απ’ όσο θυμάμαι, μεγάλη αίσθηση σε όλον τον κόσμο. Οι Ταλιμπάν είχαν απαγορεύσει τούτο το Δικαίωμα (ήδη από το 2009), αλλά η Μαλάλα κατόρθωσε μέσω blog και με ψευδώνυμο να επικοινωνεί με όλον τον κόσμο και κυρίως με το ΒΒC, να δίνει συνεντεύξεις και πληροφορίες γνωστοποιώντας το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν τα μικρά κορίτσια στο Πακιστάν. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα, εμπρός στη διεθνή κατακραυγή, να καταργηθούν αυτές οι παράλογες και σκοταδιστικές απαγορεύσεις. Η Μαλάλα προειδοποιούσε τη Διεθνή Κοινότητα: «Αν δε δώσετε μολύβια στους νέους, θα τους δώσουν όπλα οι τρομοκράτες». 


Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια της αντιφώνησής της κατά την απονομή του Βραβείου. Η φωνή της ακούστηκε σε κάθε γωνιά της γης: «Αυτό το Βραβείο δεν είναι μόνο δικό μου. Ανήκει σε όλα εκείνα τα ξεχασμένα παιδιά που θέλουν να μορφωθούν, σε όλα εκείνα τα τρομαγμένα παιδιά που επιθυμούν ειρήνη, σε όλα εκείνα τα παιδιά που τους έχουν στερήσει τον λόγο και λαχταρούν την αλλαγή». 


Η ιστορία της είναι συγκινητική. Κινδύνευσε να χάσει τη ζωή της όταν οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν ενώ βρισκόταν μέσα σε σχολικό λεωφορείο. Σώθηκε ως εκ θαύματος, κατόπιν φροντίδας που έλαβε σε νοσοκομείο στο Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας. 


Το βιβλίο της Rebecca Langston-George, Δικαίωμα στη Μάθηση: Η ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις συνειδήσεις που αγρυπνούν και ενδιαφέρονται για τη μόρφωση των παιδιών, πέρα από φύλο, χρώμα και θρησκεία. Είναι η φωνή των εκατομμυρίων παιδιών που έχουν πέσει θύματα της πείνας και της εξαθλίωσης. Και είναι πάντοτε επίκαιρα τα λόγια που επαναλαμβάνει συχνά: «Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο κι ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο». 


Το βιβλίο Δικαίωμα στη Μάθηση: Η ιστορία της Μαλάλα Γιουσαφζάι, με εικονογράφηση της Janna Bock, κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη σε μετάφραση από τα αγγλικά της Σοφίας Τζάλη. 


Στηρίζοντας το παιδικό βιβλίο, οι Διαδρομές ουσιαστικά υποστηρίζουν το δικαίωμα των παιδιών όλου του κόσμου, αγοριών και κοριτσιών, να πηγαίνουν στο σχολείο και να μορφώνονται. 


Καλό καλοκαίρι!

περισσότερα

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα