ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΡΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

BETTANY HUGHESΚατηγορία : Γενικών γνώσεων
Θεματική κατηγορία : Ιστορία
Σειρά : Ιστορία-Πολιτική
Ημ. Έκδοσης : 23/11/2017
Σελίδες : 872
Ηλικία : 18+
ISBN:978-618-01-2291-6
ISBN Ebook: 978-618-01-2292-3
Σχήμα: 16 x 24 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB
Μεταφραστής : Χρήστος Καψάλης

Λίγα λόγια

Η Κωνσταντινούπολη ήταν ανέκαθεν ένας τόπος όπου οι ιστορίες συγκρούονται με την Ιστορία, όπου το αφήγημα είναι τόσο δυνατό όσο το καθαρό ιστορικό γεγονός. Από το Κοράνιο μέχρι τον Σαίξπηρ, η πόλη με τα τρία ονόματα –Βυζάντιο, Κωνσταντινούπολη, Ιστανμπούλ–, αντηχεί ως ιδέα και ως τόπος και ξεπερνά τα σύνορά της, πραγματικά και φανταστικά. Η πύλη ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση, τον Βορρά και τον Νότο, έχει λειτουργήσει ως πρωτεύουσα της Ύστερης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της Βυζαντινής, της Λατινικής και της Οθωμανικής. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ύπαρξής της το κοσμοπολίτικο αυτό μέρος ήταν γνωστό απλώς ως Η Πολιτεία, αλλά, όπως αποκαλύπτει η Μπέτανι Χιουζ, δεν αποτελεί μόνο μια πολιτεία αλλά μια παγκόσμια ιστορία.  


Στο επικό αυτό βιβλίο, η Χιουζ μάς οδηγεί σ’ ένα μαγευτικό ιστορικό ταξίδι από τη νεολιθική εποχή στο παρόν, μέσω των πολλών ενσαρκώσεων μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις, εξερευνώντας τρόπους με τους οποίους η επιρροή της διαμόρφωσε τον ευρύτερο κόσμο. Η Χιουζ μελετά αυτό που απαιτείται για να γίνει μια πολιτεία και αφηγείται την ιστορία όχι μόνο αυτοκρατόρων, βεζίρηδων, χαλίφηδων και σουλτάνων, αλλά των φτωχών και όσων δεν έχουν φωνή, γυναικών και αντρών των οποίων οι προσδοκίες και τα όνειρα επανεφηύραν την Κωνσταντινούπολη.  


Βασισμένο σε λεπτομερή έρευνα και στοιχεία που συλλέχθηκαν επί μια δεκαετία καθώς και νέα αρχαιολογικά ευρήματα, πρόκειται για ένα συναρπαστικό πορτρέτο μιας σπουδαίας πόλης.

περισσότερα

Δείτε video για το βιβλίο

 • Ραδιοφωνικό απόσπασμα από την εκπομπή portosalte@skai.gr

4 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo MICHAIL ADAMIDIS


                      03/04/2019

  ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ BETTANY HUGHES.ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΝΕΔΩ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ. ΕΞΑΙΡΕΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ


                      16/02/2019

  Ενδιαφέρουσα εργασία, μέσα από την οποία αναδεικνύεται η διαχρονική αίγλη αυτής της πόλης, η οποία πρέπει να είναι μοναδική παγκοσμίως.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo SUNDAY TIMES


                      23/01/2018

  Η Μπέτανι Χιουζ, με το χάρισμα μιας παρουσιάστριας, αποδύεται στο τεράστιο καθήκον να καταγράψει την ιστορία μιας πόλης σε διάστημα 3.000 χρόνων, η οποία έχει παραμεληθεί τεχνηέντως σε σύγκριση με άλλα μεγάλα αστικά κέντρα […] Η Χιουζ χτίζει από την αρχή το Βυζάντιο, την Κωνσταντινούπολη και την Ιστανμπούλ ως ζωντανά μέρη που αναπνέουν […] η σχολαστικότητά της είναι εντυπωσιακή […] ο ενθουσιασμός της λαμπερός […] το θέμα της ακαταμάχητα πλούσιο. Ο τόπος που είναι γνωστός απλά ως «Η Πόλη» «ζει διπλή ζωή», όπως σημειώνει η Χιουζ, «ως πραγματικός τόπος και ως μύθος».

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo THE TIMES


                      23/01/2018

  Το βιβλίο αυτό είναι ένα ξεχωριστό δείγμα ευφυΐας. Για την πόλη με τα τρία ονόματα στο πέρασμα των χρόνων –Βυζάντιο, Κωνσταντινούπολη, Ιστανμπούλ–, η Χιουζ παραθέτει στις σελίδες του τον Ξέρξη, τον Αλκιβιάδη, τον Κωνσταντίνο, τον Ιουστινιανό, τη Θεοδώρα, τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή και χιλιάδες άλλα συναρπαστικά πρόσωπα […] Πρόκειται για μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί, καθώς η περιοχή βρίσκεται σε εκρηκτική κατάσταση. Γεμάτο με ιστορικούς αντίλαλους που είναι αδύνατον να αγνοήσεις […] και υπέροχα ανέκδοτα […] Καταλήγει σε ένα εγκώμιο για την Κωνσταντινούπολη ως πόλη του κόσμου, κυριολεκτικά ως ένα κοσμοπολίτικο μέρος, όπου οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και οι εθνικότητες συνδέονται μέσω της εκπαίδευσης ή του εμπορίου.

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα