Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ

ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΑΤΓΟΥΝΤΚατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Κοινωνικό
Σειρά : Ξένη λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 08/03/2018
Σελίδες : 432
Ηλικία : 18+
Χιλιάδα Κυκλ.: 6η
Ανατύπωση : 3η
ISBN:978-618-01-2384-5
ISBN Ebook: 978-618-01-2385-2
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB
Μεταφραστής : Κορτώ Αύγουστος

Λίγα λόγια

Η Δημοκρατία της Γαλαάδ προσφέρει στην Τουφρέντ μόνο μία επιλογή: την αναπαραγωγή. Αν παρεκκλίνει απ' τον σκοπό της, θα καταλήξει, όπως όλοι οι αντιφρονούντες, κρεμασμένη στο Τείχος, ή θα σταλεί στις Αποικίες, όπου θα βρει αργό και μαρτυρικό θάνατο από ραδιενέργεια. Αλλά ακόμα κι ένα απολυταρχικό καθεστώς δεν μπορεί να αφανίσει τον πόθο – ούτε της Τουφρέντ ούτε και των δύο ανδρών απ' τους οποίους κρέμεται η μοίρα της.  


Μια μεγαλοφυής, συγκλονιστική δυστοπία για το κακό που παραμονεύει στην ανθρώπινη φύση, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ διαβάζεται και σαν σκοτεινό χρονικό μιας εναλλακτικής πραγματικότητας ή σαν σπαραχτική μαρτυρία για τη θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο. 


Στο βιβλίο έχει βασιστεί η βραβευμένη τηλεοπτική σειρά The Handmaid's TaleΕπανέκδοση του βιβλίου «Η ιστορία της πορφυρής δούλης» (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1989).

περισσότερα

Δείτε video για το βιβλίο

15 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo Houston Chronicle


                      19/03/2018

  Εκκινώντας από τάσεις της σύγχρονης εποχής, η Άτγουντ τις οδηγεί σε μια αληθοφανή όσο και ανατριχιαστική κατάληξή τους… Ένα έξοχο μυθιστόρημα για τις κατευθύνσεις που παίρνει η ζωή μας… Διαβάστε το όσο ακόμη δεν είναι απαγορευμένο.

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo Commander Waterford


                      23/09/2019

  Ένα πολύ καλό δυστοπικό μυθιστόρημα με σκοτεινή ατμόσφαιρα. Το βιβλίο γράφτηκε το 1984 αλλα (ξανα) έγινε ευρύτατα γνωστό λόγω της σειράς "The Handmaid's Tale" που ήδη βρίσκεται στον 4ο κύκλο. Μάλιστα, λίγες μέρες πριν, κυκλοφόρησε (στο εξωτερικό) και η συνέχεια του βιβλίου (The Testaments, αν θυμάμαι καλά), 35 χρόνια μετά. Προφανώς η Κα Atwood μυρίστηκε καλό χρήμα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και όχι μόνο και έσπευσε να βγάλει συνέχεια, πιθανόν προσρμοσμένη στη σειρά. Ας φροντίσουν οι εκδόσεις Ψυχογιός να το μεταφράσουν και να το κυκλοφορήσουν το συντομότερο δυνατό. Η δυστοπική κοινωνία και η μετατροπή ενός φυσιολογικού κράτους σε θεοκρατία με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες, προβληματίζει κατά πόσο κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, αν και υπάρχουν σχετικά ιστορικά παραδείγματα (Ιράν). Παρεμπιπτόντως , η σειρά έχει περάσει σε άλλα επίπεδα, που δεν υπάρχουν στο βιβλίο και από τον δεύτερο κύκλο και μετά υπάρχει - για όσους μπορούν να διαβάσουν ανάμεσα στις γραμμες - μια σαφής προσπάθεια να περάσει μέσω της σειράς η γνωστή liberal αριστερή ατζέντα (παρουσίαση ομόφυλών ζευγαριών, υιοθέτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, διαφυλετικοί γάμοι, παρουσίαση της πολυπολιτισμικής κοινωνίας ως της πλέον ιδανικής, χλευασμός της θρησκείας, φεμινισμός και φεμινιστικές ιδεοληψίες κ.ο.κ.).

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Σοφία Μαρία


                      19/07/2019

  Ένα εξαιρετικό βιβλίο που παρόλα αυτά δε διαβάζεται εύκολα, καθώς φέρνει τον/ την αναγνώστη/ αναγνώστρια αντιμέτωπο -η με τη δυσχερή θέση της γυναίκας σε μία δυστοπική και μάλλον όχι τόσο μακρινή πραγματικότητα.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Liaki


                      28/03/2019

  Θαυμάσια περιγραφή μιας πραγματικά σκοτεινής και δυστοπικής πραγματικότητας δοσμένης με απαράμιλλη τεχνική (βοηθάει και η εξαιρετική μετάφραση) που κρατάει τον αναγνώστη "αιχμάλωτο" μέχρι την τελευταία σελίδα!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Ειρήνη Γαβαλά


                      28/03/2019

  Ένα δυστοπικό βιβλίο. Είχα μεγαλύτερες προσδοκίες από αυτό που τελικά εισέπραξα.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Geor


                      08/02/2019

  Ανυπομονώ να το αποκτήσω! Όλα της τα βιβλία είναι άψογα! Έχει εξαιρετική γραφή!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Νίκος Ξένιος -bookpress.gr


                      22/10/2018

  Πρόκειται για ένα ημερολογιακής αφήγησης βιβλίο που πραγματεύεται την πραγμο-ποίηση του σεξ σε ένα μοντέλο κοινωνίας ολοκληρωτικού ελέγχου και σύνθλιψης του δικαιώματος του έρωτα των γυναικών. Το μυθιστόρημα τιμήθηκε με το βραβείο Arthur C. Clarke και διασκευάστηκε σε επιτυχημένο τηλεοπτικό σίριαλ. Η κεντρική σύλληψη του μυθιστορήματος είναι η καθιέρωση της “αναπαραγωγικής δουλείας” σε ένα μελλοντολογικό, εφιαλτικό σκηνικό που καθιστά στείρες πολλές γυναίκες μέσω περιβαλλοντικών τοξινών.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Δήμητρα Τσαμποδήμου


                      26/09/2018

  Η έξοχη έκδοση σε συνδυασμό με την εξαιρετικά προσεκτική μετάφραση του Κορτώ κάνουν την "Ιστορία της Θεραπαινίδας" ένα βιβλίο που πρέπει όλοι να διαβάσουμε...

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Βασιλική Ζηλιασκοπούλου


                      14/08/2018

  Στο βιβλίο παρακολουθούμε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες έχουν δικαίωμα να ασκούν μόνο συγκεκριμένα επαγγέλματα όπως μαγείρισσα και υπηρέτρια ή να είναι σύζυγος ή θεραπαίνιδα. Η κάθε θέση έχει συγκεκριμένα καθήκοντα και δεν φαίνεται να είναι δυνατόν να αλλάξεις κατηγορία από αυτήν που σου ορίστηκε. Οι υπόλοιπες γυναίκες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε κάποιον από αυτούς τους ρόλους απλά στέλνονται σε μια άλλη περιοχή όπου η ζωή είναι πολύ πιο δύσκολη (στην ουσία αυτές οι άλλες περιοχές στον βαθμό που περιγράφηκαν μου θύμισαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζιστών). Η Τουφρέντ είναι θεραπαίνιδα, γυναίκα που χρησιμοποιείται ως σκεύος τεκνοποίησης από άτεκνα ζευγάρια και μας περιγράφει σε πρώτο πρόσωπο την καθημερινότητά της. Η ζωή της είναι ανατριχιαστική. Απομόνωση, φόβος, υποταγή, υπακοή είναι τα συναισθήματα που επικρατούν και περιγράφονται με άψογο τρόπο. Εμβόλιμα, μέσα από τις αναμνήσεις της, μαθαίνουμε για τη ζωή της πριν την κυριαρχία του καθεστώτος που έφερε αυτές τις ανατροπές, όταν ζούσε μια ζωή σαν τη δική μας με την οικογένειά της. Όλες οι περιγραφές είναι εξαιρετικές. Η γραφή είναι γρήγορη, το κείμενο άλλες φορές σαν να κολλάει και άλλες σαν να τρέχει, αποδίδοντας πλήρως την ψυχολογία και τη διάθεση της Τουφρέντ την εν λόγω στιγμή. Γενικά, μου άρεσε πολύ.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo vdoul


                      11/04/2018

  Υπέροχο βιβλίο σε μία φρέσκια και πολύ καλή μετάφραση. Για όσους δεν έχουν έρθει σε επαφή με τη δυστοπία θα πρότεινα να αρχίσουν από εδώ.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo gr


                      03/04/2018

  δεν μου αρεσε πολυ πολιτικο και σκοτεινο βιβλιο θα ελεγα,

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΙΣΣΑΚΗ


                      30/03/2018

  δεν με τραβηξε ιδιαιτερα καθολου στα δικα μου γουστα,παρολα αυτα η γραφη πολυ καλη

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo San Francisco Chronicle


                      19/03/2018

  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ αξίζει τους μεγαλύτερους επαίνους.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo The Guardian


                      19/03/2018

  Έντονα πολιτικό και σκοτεινό, αλλά ταυτόχρονα γεμάτο σπιρτάδα και σοφία, το μυθιστόρημα αυτό κέρδισε το βραβείο Arthur C. Clarke τη χρονιά της θέσπισής του, το 1987, αλλά η Άτγουντ ανέκαθεν επέμενε ότι δεν μπορεί να ταξινομηθεί ως έργο επιστημονικής φαντασίας. Τίποτε απ’ όσα εφαρμόζονται στη Γαλαάδ δεν είναι πραγματικά φουτουριστικό. Έχει δίκιο, και το βιβλίο δείχνει ακόμα πιο επίκαιρο σήμερα, που σε πολλά μέρη του κόσμου οι γυναίκες ζουν παρόμοιες ζωές, τις οποίες καθορίζουν ο βιολογικός ντετερμινισμός και ο μισογυνισμός.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo The Washington Post Book World


                      19/03/2018

  Ένα μυθιστόρημα που φωτίζει εξαιρετικά κάποιες από τις πιο σκοτεινές πλευρές της σχέσης πολιτικής και σεξ… Όπως αιχμαλώτισε τη φαντασία μας ο κόσμος του Όργουελ στο 1984, έτσι θα την αιχμαλωτίσει και ο κόσμος της Άτγουντ στην ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΑΣ.

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα