ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥΚατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Ιστορικό Μυθιστόρημα
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 08/03/2018
Σελίδες : 624
Ηλικία : 18+
Χιλιάδα Κυκλ.: 20η
Ανατύπωση : 3η
ISBN:978-618-01-2403-3
ISBN Ebook: 978-618-01-2404-0
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB

Λίγα λόγια

Αν κάτι έχω μάθει όλα αυτά τα χρόνια που αξιώθηκα να ζήσω, είναι πως η ελευθερία και η αγάπη είναι αξεχώριστες. Γέννες της ίδιας σποράς, καρποί των αδείλιαστων ψυχών. Δεν αρκεί να επιθυμείς, δεν αρκεί να περιμένεις. Πρέπει να τολμήσεις, ν’ αγωνιστείς για όσα αξίζουν στη ζωή. Για να έχει νόημα. Για να μην ξοδευτεί άδικα. Εγώ ανήκω σε μια τέτοια γενιά. Στη γενιά που δε φοβήθηκε τη θυσία… 


Γυναίκες της μικρής πατρίδας… Μακεδόνισσες. Ελληνίδες. Στη χαραυγή του εικοστού αιώνα, άγριος κι αδυσώπητος ξεσπάει ο αγώνας στη σκλάβα Μακεδονία. Η γη ματώνει, ο ελληνισμός ψυχορραγεί. Τούρκοι, Βούλγαροι, κομιτάτα, τσέτες, πυρπολήσεις, εκτελέσεις, αμέτρητες θυσίες. 


Γυναίκες της μικρής πατρίδας… Σαν την Αρετή. Σαν τη Φωτεινή. Ζυμώθηκαν με τον κίνδυνο, πάλεψαν για το γένος, την πίστη, τη λευτεριά. Θέριεψαν οι ψυχές τους κι έκλαψαν συνάμα. Για τους φίλους που έπεσαν, τα μαρτύρια που άντεξαν, τα μυστικά που βάσταξαν. Για το λατρεμένο παιδί που έχασε τόσο άδικα η μία. Για τον άντρα που αγάπησε παράφορα και σκότωσε με τα ίδια της τα χέρια η άλλη. Μπορεί να τις κυνήγησαν, μπορεί να τις βασάνισαν. Δεν τις δάμασαν όμως ποτέ. Αυτές. Τις γυναίκες της μικρής πατρίδας μας...

περισσότερα

Δείτε video για το βιβλίο

Δημοσιεύματα & συνεντεύξεις

40 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo Διαμάντη Βασιλική


                      08/07/2018

  Κομψοτέχνημα τιτάνιας συγγραφικής προσπάθειας.Ο τρόπος αφήγησης είναι άλλοτε λυρικός και άλλοτε μεστός και ουσιαστικός.Το ενδιαφέρον του αναγνώστη διατηρείται μέχρι το τέλος και τον βάζει σε συνεχή αναζήτηση πληροφοριών, αλήθειας και γνώσεων.Τα γεγονότα είναι σκληρά.Κάθε κομμάτι είναι τοποθετημένο εν ευθέτω χρόνω και ο καθένας καταλαβαίνει πως τα ιστορικά στοιχεία που αποκαλύπτονται βρίθουν ενδελεχούς έρευνας.Η φιλοπατρία ήταν το σήμα κατατεθέν όλων των ηρώων και ηρωίδων μέσα στις σελίδες της ιστορίας αυτού του έθνους.Τα συναισθήματα που με κατέκλυσαν είναι ποικίλα και πολυδιάστατα.Προσπάθησα να ανιχνεύσω τα αίτια και τους λόγους όλων αυτών των στυγερών δολοφονιών.Τα Βουλγαρικά Κομιτάτα και η Εξαρχία τους πράττουν όλα αυτά τα τερατώδη για συγκεκριμένους λόγους.Αυτοί οι λόγοι διαφαίνονται και φωτίζονται σε βάθος από όσους εμβαθύνουν και δουν πίσω από τις λέξεις και τα γεγονότα.Εύχομαι αυτό το πόνημα να γίνει το εφαλτήριό μας για μία αέναη αναζήτηση της αλήθειας και της ιστορία του λαού μας.Θεωρώ ότι ο συγγραφέας εν είδει διδασκάλου προσπαθεί μέσω της αποτύπωσης της αλήθειας και των γεγονότων να μας κάνει κοινωνούς μιας σκεπτόμενης γενιάς με κρίση, ιδέες, απόψεις και τοποθετήσεις.Αν μπορούσα να το βαθμολογήσω με την υπέρτατη βαθμολογία του απείρου θα το έκανα!

  Μου αρέσει!  2 Likes

 • photo Κλειώ Τσαλαπάτη - «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ»


                      03/09/2018

  Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που αξίζει να διαβάσετε, "ειδικά τούτες τις εποχές που η αρνησιπατρία έγινε μόδα και η φιλοπατρία καθυβρίζεται", όπως γράφει στον πρόλογό του και ο ίδιος ο συγγραφέας! Μέσα σε μια εποχή που από μόνη της ήταν δύσκολη και γεμάτη κινδύνους, προκατάληψη και απαγορεύσεις για τις γυναίκες, οι «Γυναίκες Της Μικρής Πατρίδας», τόλμησαν να επαναστατήσουν, να αγωνιστούν, να υψώσουν το "μικρό σε μπόι αλλά τεράστιο σε θέληση" ανάστημά τους, να ερωτευτούν και να θυσιαστούν για τα ιδανικά τους. Θερμά συγχαρητήρια στον εξαίρετο κ. Παπαθεοδώρου για το αριστουργηματικό του βιβλίο, του οποίου περιμένω ανυπόμονα τη συνέχεια το φθινόπωρο που μας έρχεται με τον τίτλο «Λιανοκέρια Της Μικρής Πατρίδας».

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo Στέλλα κ.


                      30/09/2018

  Ένα εξαιρετικό βιβλίο του κύριου παπαθεοδωρου! Από την στιγμή του το πιάνεις στα χέρια σου δεν το αφήνεις.. Ανυπομονώ για το δεύτερο μέρος.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo natasastath


                      05/09/2018

  Δεν μπορώ να είμαι απόλυτα αντικειμενική, όταν αναφέρομαι στον αγαπημένο μου συγγραφέα! Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια! Εξαιρετικό θέμα πιο επίκαιρο από ποτέ,υπέροχο λεξιλόγιο και γραφή! Το προτείνω με ενθουσιασμό :)

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Χρύσα


                      27/08/2018

  Εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα και ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει. Περιμένω με ανυπομονησία το δεύτερο μέρος.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Παναγιώτα Μπαμπαλιάρη


                      25/08/2018

  Αξίζει να το διαβάσει κανείς...εξαιρετική αφήγηση των προσωπικών ιστοριών ανθρώπων διαφορετικών κοινωνικών τάξεων που τους ενώνει ο κοινός στόχος για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Περιμένω πως και πως το δεύτερο βιβλίο με τη συνέχεια των ιστοριών.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Βασιλική Ζηλιασκοπούλου


                      14/08/2018

  Ο τρόπος γραφής του κ. Παπαθεοδώρου είναι εξαιρετικός. Απλός, κατανοητός, με θαυμάσιο λεξιλόγιο. Η ροή γρήγορη και η πλοκή θαυμάσια. Η γραφή είναι συγκλονιστική, η μεταφορά συναισθήματος και η συμπάθεια που δημιουργεί για όλους ανεξαιρέτως τους ήρωες είναι τεράστια. Οι κοινωνικές συνθήκες της κάθε περιόδου που περιγράφει δίνονται επαρκώς, το ίδιο και οι συνήθειες των ανθρώπων. Γενικά, δεν μπορώ να βρω κάποιο αρνητικό στοιχείο. Τα δύσκολα για εμένα αρχίζουν με το ιστορικό περιεχόμενο του βιβλίου. Κάθε φορά που διαβάζω ιστορικό μυθιστόρημα αυτού του επιπέδου νομίζω ότι έχω τελειώσει το σχολείο άλλης χώρας. Το μόνο που θυμάμαι από την ιστορία που διδάχτηκα είναι η ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, ο απελευθερωτικός αγώνας του 1821 και ότι υπήρχαν τόσες πολλές ημερομηνίες σε κάθε σελίδα του βιβλίου που με έπιανε απελπισία. Κλείνοντας και ανακεφαλαιώνοντας να πω ότι το βιβλίο μου άρεσε πολύ, τα ιστορικά γεγονότα δίνονται με σαφήνεια και με τις λεπτομέρειες που είναι απαραίτητες ώστε αφενώς να μην κουραστεί ο αναγνώστης, αφετέρου να μπορέσει να τοποθετηθεί νοερά στο σωστό ιστορικό πλαίσιο. Περιμένω τη συνέχεια εναγωνίως...

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Αλεξανδρα Κωτσια


                      07/08/2018

  πολύ ωραίο και καλογραμμένο βιβλίο, Περιμένω ανυπομονώ για την συνέχεια του.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Anna


                      24/07/2018

  Εξαιρετικό βιβλίο! Μια υπενθύμιση της ιστορίας μας που οι πολιτικοί θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε! Ένας φόρος τιμής στον ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ Αγώνα γιατί η Μακεδονία σε πείσμα των καιρών είναι Ελληνική. Και δυστυχώς μόνο τα βιβλία θα μείνουν τελικά να μας το θυμίζουν..

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΜΑΡΙΑ ΑΡΕΤΗ ΠΑΡΛΑΠΑΝΗ


                      18/06/2018

  Απιστευτος συγγραφεας για αλλη μια φορα με αφησε αφωνη! Αριστη αποδοση της ιστοριας της Μακεδονιας.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Μαρία Αϊβαλικλή


                      07/06/2018

  Πολύ ωραίο ιστορικό μυθιστόρημα. Μου αρεσε παρα πολύ.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΛΙΑΤΗ


                      25/05/2018

  Για ακόμα μια φορά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του αγαπητού κ. Παπαθεοδώρου ταξίδεψα, συγκινήθηκα, έκλαψα και έμαθα τόσα πολλά πράγματα για την πατρίδα μου. Ανυπομονώ για την συνέχεια.... ( Αν δεν κάνω λάθος το Φθινόπωρο , θα είναι στα χερια μας).

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Eleanna Vlachopoulou


                      20/05/2018

  Το να γραψεις ενα μυθιστορημα ειναι σαφως δυσκολο. Το να γραψεις ενα ιστορικο μυθιστορημα ομως απαιτει μαεστρια πραγμα που διαθετει ο κ.Παπαθεοδωρου. Η γνωση της ιστορια και γεγονοτων τιης ιδιαιτερης πατριδα μου της Καστοριας, ομορφα πλεγμενα με τις ιστοριες αγωνιστριων που ανεδειξε αυτος ο τοπος. Γραφη που σε καθηλωνει, θεωρω πως ειναι απο τους καλυτερους χειριστες της ελληνικης γλωσσας.. μπραβο για μια ακομη φορα και αναμενουμε με αγωνια την συνεχεια!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo MICHAIL ADAMIDIS


                      03/05/2018

  ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ..ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ..ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΠΟΥ ΚΟΥΡΑΖΟΥΝ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ .ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΟΜΗΜΕΝΟ Ως ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ.ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΣΧΕΟΔΝ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ.ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo MICHAIL ADAMIDIS


                      03/05/2018

  ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ..ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ..ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΠΟΥ ΚΟΥΡΑΖΟΥΝ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ .ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΟΜΗΜΕΝΟ Ως ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ.ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΣΧΕΟΔΝ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ.ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Χυτούλα Παπάζογλου


                      01/05/2018

  Οι «Γυναίκες της μικρής πατρίδας» πρόκειται για ένα βιβλίο που αφορά το Μακεδονικό Αγώνα και συγκεκριμένα για τις αφανείς ηρωίδες, τις Ελληνίδες που πρόσφεραν και συνάμα θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Συστήνεται και πρέπει να διαβαστεί από όλους όσους λατρεύουν την ελληνική ιστορία καθώς ακόμα και από όσους πραγματικά αγνοούν το τι πραγματικά συνέβη εκείνη την περίοδο. Πολλά σημεία θα σοκάρουν άλλα θα συγκινήσουν ενώ άλλα θα προβληματίσουν τον αναγνώστη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρώτο βιβλίο για τον Μακεδονικό Αγώνα δεν κουράζει και διαβάζεται εύκολα παρά τον όγκο του, λόγω των πληροφοριών που θα λάβει ο αναγνώστης μέσα από αυτό. Ένα ταξίδι, λοιπόν, στην Ιστορία!!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo μαριλενα


                      29/04/2018

  το παραγγειλα και περιμενω να το διαβασω, θα ειναι εκλπηκτικο οπως τα προηγουμενα.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Ελένη Πούλου


                      23/04/2018

  Ξεκινώντας το ,''τοποθετείσαι'' δίπλα στις ηρωίδες του, μέσα στα γεγονότα, βαδίζεις στα κακοτράχαλα βουνά , μυρίζεις το μπαρούτι, συμμερίζεσαι την αγωνία και το καρδιοχτύπι,η ψυχή σφίγγεται , η γη ματώνει , ο Ελληνισμός ψυχορραγεί και ο θαυμασμός και η περηφάνια γι αυτές τις γυναίκες της μικρής πολύπαθης Πατρίδας , ξεχειλίζει! Συγχαρητήρια κ. Παπαθεοδ'ωρου, συνεχίστε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΕΛΣΑ ΜΕΝΤΕΚΙΔΟΥ


                      21/04/2018

  ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΩ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΡΟΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ,ΟΜΟΡΦΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ,ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ,ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΛΙΡΗ


                      20/04/2018

  Ακόμα ένα αξιόλογο ιστορικό μυθιστόρημα από τον κ. Παπαθεοδώρου. Συγχαρητήρια !!

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα