Η ΑΓΑΠΗΤΙΚΙΑ

ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥΚατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Ιστορικό Μυθιστόρημα
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 17/05/2018
Σελίδες : 544
Χιλιάδα Κυκλ.: 15η
ISBN:978-618-01-2547-4
ISBN Ebook: 978-618-01-2548-1
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB

Λίγα λόγια

Κόρη καλής αθηναϊκής οικογένειας, η Ρόσα γεννήθηκε ανυπότακτη, όπως μαρτυρούσε και το φλογερό κόκκινο των μαλλιών της, αν και πολλοί απέδιδαν τoν απείθαρχο χαρακτήρα της στο γεγονός πως είχε ανατραφεί με ελευθερία ανάρμοστη, έχοντας μητέρα μια γυναίκα κλεισμένη στον κόσμο της και για πατέρα έναν επιπόλαιο μπον βιβέρ.  


Η νεαρή αριστοκράτισσα θα σοκάρει την οικογένειά της, όταν το καλοκαίρι του 1914 ερωτευτεί τον Χάρη, έναν φτωχό φοιτητή της ιατρικής που κατάγεται απ’ τις τουρκοκρατούμενες ως πρόσφατα περιοχές της Μακεδονίας. Κι ενώ ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται, κι η Αθήνα, η πόλη της, κι η Ελλάδα ολόκληρη σπαράσσονται από τον διχασμό που δημιουργεί η ρήξη Κωνσταντίνου και Βενιζέλου, εκείνη θα ασπαστεί τον βενιζελισμό αψηφώντας τις φιλοβασιλικές της καταβολές και θα βαδίσει σε δρόμους ριψοκίνδυνους, κερδίζοντας για τις επιλογές της από τους συμπολίτες της το ειρωνικό παρανόμι «η αγαπητικιά του Τουρκομερίτη». 


Η ζωή μιας τολμηρής και ξεχωριστής γυναίκας στην ταραγμένη εποχή του Εθνικού Διχασμού και των μετέπειτα χρόνων, η οποία δε θα διστάσει να απαρνηθεί τα προνόμια της κοινωνικής της θέσης και να πάει κόντρα στα επικρατούντα ήθη, ακολουθώντας τα προστάγματα της καρδιάς της.

περισσότερα

Δείτε video για το βιβλίο

45 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo Γεωργία Κωστοπούλου


                      24/08/2018

  Η κυρία Θεοδωρίδου έχει ένα τρόπο να σε συνεπαίρνει με τη γραφή της και να σε ταξιδεύει μακριά στο χώρο και στο χρόνο, για να βρεθείς εκεί που εξελίσσεται η ιστορία της παρέα με τους ήρωές της. Μέσα από την ιστορία της Ρόσας και του Χάρη, θυμόμαστε τη δεινή θέση της γυναίκας την εποχή εκείνη και θαυμάζουμε το πόσο πάλεψε η Ρόσα για να κερδίσει όσα κέρδισε και να χτίσει όσα έχτισε. Πήρε κάποια στιγμή τη ζωή της στα χέρια της και πάλεψε για αυτά που πιστεύει. Πάλεψε για την πατρίδα και έδωσα όσα περισσότερα μπορούσε να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη. Έδωσε χρήμα, κόπο, δάκρυα, ιδρώτα και ψυχή. Στερήθηκε τον ύπνο της και την άνεση στην οποία είχε μεγαλώσει για τα ιδανικά της και για να συνδράμει στον μεγάλο αγώνα για την πατρίδα. Μια ηρωίδα με όλη τη σημασία της λέξης. Ένα έντονα παραστατικό μυθιστόρημα που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου.

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo Aggeliki Mouflouzeli


                      04/08/2018

  Και έρχεται αυτή η " μία φορά τον χρόνο " που παίρνω το βιβλίο της κυρίας Θεοδωρίδου στα χέρια μου και γνωρίζω εκ προοιμίου ότι δε θα διασκεδάσω.. Είναι αυτή η " μια φορά τον χρόνο " που θα σφιχτεί η ψυχή μου, θα ανατραπούν τα δεδομένα του μικρόκοσμου μου, θα προβληματιστώ και θα μπω στη διαδικασία να μακαρίσω τη τύχη μου για όλα όσα εύκολα έχω στη καθημερινότητα μου. Ένα ακόμη βιβλίο φέτος από την κυρία Θεοδωρίδου που ενώ μου δείχνει ότι η ιστορία του είναι βατή, έρχεται η ανατροπή και γίνεται το επίκεντρο της μέρας μου, σταματάει ο κόσμος να γυρίζει έως ότου φτάσω στη τελευταία του σελίδα. Ένα ακόμη βιβλίο που ενώ έχει επίκεντρο μια ιστορία αγάπης, το φόντο του είναι γεμάτο από την ιστορία της Ελλάδας, από τα μίση και τα πολιτικά πάθη που ποτέ δεν έλειψαν από αυτόν τον τόπο αυτό και που διαμόρφωσαν τη πορεία του μέσα στα χρόνια. Κυρία Θεοδωρίδου, υποκλίνομαι!!❤❤❤

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo Διαμάντη Βασιλική


                      08/07/2018

  Η συγγραφέας για ακόμα μία φορά μας προσφέρει μία ιστορία ιστορικού ενδιαφέροντος. Είναι μία συνταγή που γνωρίζει πολύ καλά. Ξέρει πως να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να τον καθηλώνει με τις ανατροπές και τη πυγμή των γυναικών. Μπροστά στον έρωτα και στην αγάπη εξανεμίζει κάθε εμπόδιο και ο ήρωας ακολουθεί το πρόσταγμα της ψυχής του όσο περισσότερο μπορεί. Κάθε αναγνώστης καταφέρνει να μπει στην ψυχοσύνθεση των ηρώων αλλά και στα γεγονότα μιας άλλης εποχής, μακρινής από τη δική μας αλλά με αρκετές ομοιότητες. Η διχόνοια καρποφορεί πάντα σε κάθε γενιά και αποτελεί ένα εκ των χαρακτηριστικότερων γνωρισμάτων των Ελλήνων. Η γυναικεία επιμονή ξετυλίγεται και οι χαρακτήρες της ιστορίας είναι πολύπλευροι και πολυδιάστατοι. Οι ίντριγκες, τα ήθη και τα έθιμα αποκτούν μία χροιά τόσο συμβατική όπου οι ισχυρές προσωπικότητες σπάνε αυτά τα δεσμά και ωθούν τους άλλους σε μία αποξένωση από αυτούς και μία στάση ακόμα και ειρωνική και εριστική. Η τόλμη της συγγραφέως να καταπιαστεί με ένα ακόμη δύσκολο χρονικό πλαίσιο την δικαιώνει και κατατάσσει και αυτό της το μυθιστόρημα σε ένα κομψοτέχνημα γραφής και ιστορίας. Τα διδάγματα και πάλι πολλά και οι γνώσεις αμέτρητες για κάθε αναγνώστη! Αναμφισβήτητα αξίζει να διαβαστεί για να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία του τόπου μας!

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΛΑΥΤΗ


                      15/06/2018

  Μόλις τελείωσα την ανάγνωση του καταπληκτικού βιβλίου της αγαπημένης μου συγγραφέως κ. Θεοδωρίδου. Καθηλωτικό, χειμαρρώδες, ανακαλεί μνήμες από την σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας και ταυτόχρονα μας θυμίζει τα λάθη του παρελθόντος, προκαλώντας την ευαισθησία και το θυμικό του αναγνώστη. Για ακόμα μία φορά συγχαρητήρια στη συγγραφέα και θερμή παράκληση να συνεχίσει να εμπλουτίζει τη βιβλιοθήκη μας με τέτοιου είδους αριστουργήματα....

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo Ειρήνη Σαγάνη


                      24/09/2018

  «Η Αγαπητικιά». Άλλο ένα υπέροχο βιβλίο της λατρεμένης μου συγγραφέας Σόφης Θεοδωρίδου! Αγαπώ τις ιστορίες της, τον υπέροχο τρόπο γραφής της, τα ιστορικά στοιχεία αρμονικά δεμένα με την πλοκή… Αυτό που με εξέπληξε όμως μία φορά στο βιβλίο «Η αμαρτία της ομορφιάς» και μία τώρα, σ’ αυτό το βιβλίο είναι που συνδυάζει τις ηρωίδες της από παλιότερα βιβλία της με τα πιο καινούρια. Πως το καταφέρνει…; Ειδικά στην Αγαπητικιά βασίστηκε ολόκληρο το βιβλίο σε μια ηρωίδα που σε παλιότερο βιβλίο είχε δώσει ρόλο το πολύ ενός κεφαλαίου… (δεν ξέρω αν επιτρέπεται να πω περισσότερα, όσοι τα διάβασαν και τα 2 ξέρουν). Δεν τη θυμόμουν καν μέχρι που μου το ανέφερε το βιβλίο σε υποσημείωση και ανέτρεξα στο παλιότερο να τη βρω!!! Λάτρεψα αυτή την ηρωίδα για το δυναμισμό της (όπως οι περισσότερες στα βιβλία της κυρίας Θεοδωρίδου), το ότι δε συμβιβάστηκε και πάντα πολεμούσε για όλα μόνη της! Συγχαρητήρια στη συγγραφέα! Αξίζει να διαβαστεί από όλους!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Πάνος Τουρλής (blogger)


                      11/09/2018

  «Η αγαπητικιά» είναι ένα μεστό, πολυεπίπεδο, τεκμηριωμένο μυθιστόρημα, γεμάτο ανατροπές, καλολογικά στοιχεία και εκπλήξεις. Το σύνθετο ιστορικό υπόβαθρο, με το οποίο η κυρία Θεοδωρίδου καταφέρνει να εξοικειώσει τον αναγνώστη, η κλιμάκωση της ιστορίας, οι ρεαλιστικοί και άκρως ανθρώπινοι χαρακτήρες, τα ολοκληρωμένα και σωστά σχεδιασμένα κεφάλαια, η δύναμη του έρωτα που ξεχειλίζει από κάθε σελίδα και παράγραφο, η ωριμότητα του ύφους και της γραφής, είναι ελάχιστα μόνο από τα θετικά χαρακτηριστικά του μυθιστορήματος που με κράτησε σε αγωνία ως το τέλος, με έμαθε πράγματα, μου γέννησε πρωτόφαντης έντασης συναισθήματα και με κέρδισε ολοκληρωτικά, έχοντάς το στο μυαλό μου αρκετές μέρες μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Στεφανία


                      04/09/2018

  Βιβλίο ατμοσφαιρικό, που σε ταξιδεύει στην Αθήνα και την Μακεδονία του 1900 και των χρόνων και των γεγονότων που ακολουθούν. Περιγραφή μιας κοπέλας που τόλμησε να διεκδικήσει αυτά που τότε ήταν παράτολμα και απαγορευμένα, ενώ σήμερα για τις περισσότερες γυναίκες είναι αυτονόητα. Υπέροχες ζωντανές περιγραφές τοποθεσιών, τρόπου ζωής και συνηθειών της τότε εποχής. Ένα βιβλίο που άγγιξε την καρδιά μου και τόνωσε το ηθικό μου και πιστεύω όλων των γυναικών που το διάβασαν. Εξαιρετικοί χαρακτήρες, συνεχόμενη ροή γεγονότων. Ανατρεπτικό βιβλίο που δεν γίνεται να μην λατρέψεις! Η πάντα εξαιρετική Σόφη Θεοδωρίδου με καθήλωσε για ακόμα μία φορά! Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για ακόμα ένα αριστούργημα όπως αυτό! Καλοτάξιδο!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΕΛΣΑ ΜΕΝΤΕΚΙΔΟΥ


                      30/08/2018

  ΕΝΑ ΑΡΤΙΑ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΓΡΑΠΤΟ,ΜΕ ΠΛΟΚΗ,ΕΝΤΟΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ(ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗ, ΤΗΝ ΑΒΟΥΛΗ ΜΑΝΑ, ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΡΟΣΑΣ)ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ, ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΟΣΩΝ ΕΙΧΕ ΕΜΠΙΣΤΟΥΣ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΣΑΝ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ. ΠΟΣΟΣ ΠΟΝΟΣ,ΠΟΣΗ ΠΙΚΡΑ,ΠΟΣΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΣΑ ΠΟΘΩ,ΓΙΑ ΟΣΑ ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΟΣΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΑΠΟ ΕΠΙΛΟΓΗ.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Γεωργια


                      27/08/2018

  Εξαιρετικο κ απολυτα συγκινητικο!!!μου αρεσε παρα πολυ η γραφη της κας Θεοδωριδου!απολαυσα ακομα μια φορα οτι εμαθα σημαντικα ιστορικα γεγονοτα απο βιβλιο της συγγραφεως..μου αρεσαν πολυ οι ανατροπες του βιβλιου!αξιζει να διαβαστει!!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Χασιδου Παρασκευη


                      16/08/2018

  Υπεροχο βιβλιο οσο ιστορικο οσο και συναισθηματικο ...δεν με κουρασε καθολου....το τελειωσα με την μια...μονο που ηθελα και αλλο..... τελειωσε λιγο αποτομα για μενα....ευχαριστω πολυ....

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Μαιρη Σταμουλη


                      15/08/2018

  Η κυρία Θεοδωριδου μας μετεφερε στην εποχη του Εθνικού Διχασμού με τις αξεπέραστες περιγραφές χαρακτήρων, τοπίων, συναισθημάτων, ιστορικών γεγονότων...η ηρωίδα του βιβλίου, η Ροσα, μια γυναίκα ανυποτακτη, ατιθαση αλλα και τοσο ευαίσθητη και δικαιη μας παραδιδει μαθήματα ιστοριας, μεσα απο την πενα της συγγραφέως. Ενα συναρπαστικό αλλα και διδακτικο βιβλιο.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Μαρία Διβανή


                      13/08/2018

  Μόλις ολοκλήρωσα την ανάγνωσή του!Ισορροπία μεταξύ αισθήματος και ιστορίας που δεν κουράζει τον αναγνώστη!Όμορφη σκιαγράφηση των χαρακτήρων και ωραία πλοκή!Ακόμη ένα αξιόλογο ανάγνωσμα από την κυρία Θεοδωρίδου!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Ντινα κ.


                      04/08/2018

  Εκπληκτικό βιβλίο!!! πλουσια ιστορικα γεγονοτα με τον μοναδικο τροπο της κας Θεοδωριδου

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΚΟΥΜΠΡΙΔΟΥ


                      02/08/2018

  Αρκετα καλο βιβλιο! Η ηρωιδα πολυ μπροστα για την εποχη της! Λιγο με το τελος δεν συμφωνω αλλα το προτεινω ανεπιφυλακτα!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo MICHAIL ADAMIDIS


                      01/08/2018

  ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΗΣ ΤΟ ΠΟΡΦΥΡΟ ΠΟΤΑΜΙ..ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΟΜΣΕΝΗ ΜΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ..ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΑ ΜΟΛΙΣ ΕΓΙΝΕ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΩΡΑ .ΤΟ ΣΥΝΗΣΤΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΑΣΠΑΣΙΑ ΤΣΟΥΚΑΝΗ


                      30/07/2018

  Πολύ ωραίο βιβλίο και ωραία πλοκή! Μέσα από την ιστορία της Ροσας και του Χάρη θα μάθετε όλα τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Ελλάδας τον 20ο αιώνα. Μπράβο κυρία Θεοδωρίδου!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΕΛΣΑ ΜΕΝΤΕΚΙΔΟΥ


                      27/07/2018

  TO ΔΑΝΕΙΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΕΠΕΛΕΞΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΤΟΙΒΑ ΛΕΓΟΝΤΑΣ *ΑΥΤΗ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΛΑ*........ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΙΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΔΙΧΤΥΑ ΤΟΥΣ 15ΧΡΟΝΟΥΣ,30ΧΡΟΝΟΥΣ ΚΑΙ 55ΧΡΟΝΟΥΣ...................

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Βάσω


                      26/07/2018

  Ένα βιβλίο συναρπαστικό, με υπόθεση εξαιρετική, με γλώσσα ρέουσα και καταπληκτικές περιγραφές. Διαβάζοντάς το σε γεμίζει έντονα συναισθήματα και το τέλος είναι τόσο απρόσμενο. Συγχαρητήρια στην συγγραφέα για άλλο ένα υπέροχο βιβλίο που μας χάρισε.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Έλενα


                      04/07/2018

  Ένα υπέροχο οδοιπορικό στα χρόνια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και του Εθνικού Διχασμού! Λάτρεψα τον χαρακτήρα της Ροσας, μιας γυναίκας-σύμβολο για την εποχή της! Θα ήθελα οπωσδήποτε να δω την ιστορία αυτή σε ταινία.... Συγχαρητήρια κυρία Θεοδωρίδου!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Χριστίνα Αποστολίδου


                      26/06/2018

  Ως φανατική αναγνώστρια της κυρίας Θεοδωρίδου, εννοείται πως αγόρασα κι αυτό το βιβλίο με μεγάλη λαχτάρα! Δεν μ απογοήτευσε στο ελάχιστο! Ένα εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα! Η έρευνα της συγγραφέως είναι άρτια, η γραφή της μοναδική. Λάτρεψα την πρωταγωνίστρια, με ενέπνευσε η δυναμική του χαρακτήρα της, το κουράγιο της να πάει κόντρα στην εποχή της! Τα συγχαρητήριά μου!

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα