Η ΑΓΑΠΗΤΙΚΙΑ

ΣΟΦΗ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥΚατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Ιστορικό Μυθιστόρημα
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 17/05/2018
Σελίδες : 544
Ηλικία : 18+
Ανατύπωση : 5η
ISBN:978-618-01-2547-4
ISBN Ebook: 978-618-01-2548-1
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB

Λίγα λόγια

Κόρη καλής αθηναϊκής οικογένειας, η Ρόσα γεννήθηκε ανυπότακτη, όπως μαρτυρούσε και το φλογερό κόκκινο των μαλλιών της, αν και πολλοί απέδιδαν τoν απείθαρχο χαρακτήρα της στο γεγονός πως είχε ανατραφεί με ελευθερία ανάρμοστη, έχοντας μητέρα μια γυναίκα κλεισμένη στον κόσμο της και για πατέρα έναν επιπόλαιο μπον βιβέρ.  


Η νεαρή αριστοκράτισσα θα σοκάρει την οικογένειά της, όταν το καλοκαίρι του 1914 ερωτευτεί τον Χάρη, έναν φτωχό φοιτητή της ιατρικής που κατάγεται απ’ τις τουρκοκρατούμενες ως πρόσφατα περιοχές της Μακεδονίας. Κι ενώ ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται, κι η Αθήνα, η πόλη της, κι η Ελλάδα ολόκληρη σπαράσσονται από τον διχασμό που δημιουργεί η ρήξη Κωνσταντίνου και Βενιζέλου, εκείνη θα ασπαστεί τον βενιζελισμό αψηφώντας τις φιλοβασιλικές της καταβολές και θα βαδίσει σε δρόμους ριψοκίνδυνους, κερδίζοντας για τις επιλογές της από τους συμπολίτες της το ειρωνικό παρανόμι «η αγαπητικιά του Τουρκομερίτη». 


Η ζωή μιας τολμηρής και ξεχωριστής γυναίκας στην ταραγμένη εποχή του Εθνικού Διχασμού και των μετέπειτα χρόνων, η οποία δε θα διστάσει να απαρνηθεί τα προνόμια της κοινωνικής της θέσης και να πάει κόντρα στα επικρατούντα ήθη, ακολουθώντας τα προστάγματα της καρδιάς της.

περισσότερα

Δείτε video για το βιβλίο

62 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo DIMITRA VITSA


                      30/11/2018

  Η κ. Θεοδωρίδου μας κάνει πάλι μάθημα ιστορίας! .Εχει καταβάλει μεγάλη ιστορική έρευνα που την ξετιλύγει μέσα στην ιστορία. Αφεθείτε στην μαγική πένα της και απολαύστε άλλο ένα αριστούργημά της!

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo Ελένη Πούλου


                      20/11/2018

  'Ενα από τα καλύτερα ιστορικά μυθιστορήματα! Εξαιρετικό!!!

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo Βασιλική Ζηλιασκοπούλου


                      18/10/2018

  Καταπιάνεται με μια εποχή που η ελληνική λογοτεχνία μέχρι τώρα δεν έχει τολμήσει να ακουμπήσει ιδιαίτερα: την εποχή των βαλκανικών και του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, και μέσα από την ιστορία της αγάπης της Ρόσας και του Χάρη παρουσιάζονται οι κατάμαυρες σελίδες της ιστορίας της χώρας μας. Εντύπωση μου έκανε το ότι κατάφερε να αποδώσει πολύ παραστατικά την πολιτική πόλωση και το μίσος ανάμεσα στις δυο πλευρές (βενιζελικούς και βασιλικούς). Πολύ παραστατικά επίσης περιγράφεται ο πόλεμος. Η αναμονή στην αποπνικτική ατμόσφαιρα των χαρακωμάτων, η ώρα της μάχης, ο χαμός αγαπημένων συμπολεμιστών αλλά και οι σύντομες αποδράσεις που θυμίζουν στιγμές αληθινής ζωής περνάνε μέσα από την ιστορία του Χάρη. Η φρίκη του πολέμου μετά την μάχη για όσους καλούνται να αγωνιστούν για να σώσουν τη ζωή των τραυματισμένων που φτάνουν μαζικά από το πολεμικό μέτωπο μετά τις μάχες, ο αγώνας που δίνουν οι γιατροί και οι νοσοκόμες περιγράφεται μέσα από την ιστορία της Ρόσας. Ο τρόπος που γράφει η κ. Θεοδωρίδου είναι εξαιρετικός. Έχει καταφέρει να εντάξει απόλυτα τους ήρωες του βιβλίου στο ιστορικό πλαίσιο, και οι καθαρές καταγραφές των ιστορικών γεγονότων είναι απόλυτα εναρμονισμένες με την πορεία του μυθιστορήματος.

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo Πάνος Τουρλής (blogger)


                      11/09/2018

  «Η αγαπητικιά» είναι ένα μεστό, πολυεπίπεδο, τεκμηριωμένο μυθιστόρημα, γεμάτο ανατροπές, καλολογικά στοιχεία και εκπλήξεις. Το σύνθετο ιστορικό υπόβαθρο, με το οποίο η κυρία Θεοδωρίδου καταφέρνει να εξοικειώσει τον αναγνώστη, η κλιμάκωση της ιστορίας, οι ρεαλιστικοί και άκρως ανθρώπινοι χαρακτήρες, τα ολοκληρωμένα και σωστά σχεδιασμένα κεφάλαια, η δύναμη του έρωτα που ξεχειλίζει από κάθε σελίδα και παράγραφο, η ωριμότητα του ύφους και της γραφής, είναι ελάχιστα μόνο από τα θετικά χαρακτηριστικά του μυθιστορήματος που με κράτησε σε αγωνία ως το τέλος, με έμαθε πράγματα, μου γέννησε πρωτόφαντης έντασης συναισθήματα και με κέρδισε ολοκληρωτικά, έχοντάς το στο μυαλό μου αρκετές μέρες μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης.

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo Γεωργία Κωστοπούλου


                      24/08/2018

  Η κυρία Θεοδωρίδου έχει ένα τρόπο να σε συνεπαίρνει με τη γραφή της και να σε ταξιδεύει μακριά στο χώρο και στο χρόνο, για να βρεθείς εκεί που εξελίσσεται η ιστορία της παρέα με τους ήρωές της. Μέσα από την ιστορία της Ρόσας και του Χάρη, θυμόμαστε τη δεινή θέση της γυναίκας την εποχή εκείνη και θαυμάζουμε το πόσο πάλεψε η Ρόσα για να κερδίσει όσα κέρδισε και να χτίσει όσα έχτισε. Πήρε κάποια στιγμή τη ζωή της στα χέρια της και πάλεψε για αυτά που πιστεύει. Πάλεψε για την πατρίδα και έδωσα όσα περισσότερα μπορούσε να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη. Έδωσε χρήμα, κόπο, δάκρυα, ιδρώτα και ψυχή. Στερήθηκε τον ύπνο της και την άνεση στην οποία είχε μεγαλώσει για τα ιδανικά της και για να συνδράμει στον μεγάλο αγώνα για την πατρίδα. Μια ηρωίδα με όλη τη σημασία της λέξης. Ένα έντονα παραστατικό μυθιστόρημα που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου.

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo Aggeliki Mouflouzeli


                      04/08/2018

  Και έρχεται αυτή η " μία φορά τον χρόνο " που παίρνω το βιβλίο της κυρίας Θεοδωρίδου στα χέρια μου και γνωρίζω εκ προοιμίου ότι δε θα διασκεδάσω.. Είναι αυτή η " μια φορά τον χρόνο " που θα σφιχτεί η ψυχή μου, θα ανατραπούν τα δεδομένα του μικρόκοσμου μου, θα προβληματιστώ και θα μπω στη διαδικασία να μακαρίσω τη τύχη μου για όλα όσα εύκολα έχω στη καθημερινότητα μου. Ένα ακόμη βιβλίο φέτος από την κυρία Θεοδωρίδου που ενώ μου δείχνει ότι η ιστορία του είναι βατή, έρχεται η ανατροπή και γίνεται το επίκεντρο της μέρας μου, σταματάει ο κόσμος να γυρίζει έως ότου φτάσω στη τελευταία του σελίδα. Ένα ακόμη βιβλίο που ενώ έχει επίκεντρο μια ιστορία αγάπης, το φόντο του είναι γεμάτο από την ιστορία της Ελλάδας, από τα μίση και τα πολιτικά πάθη που ποτέ δεν έλειψαν από αυτόν τον τόπο αυτό και που διαμόρφωσαν τη πορεία του μέσα στα χρόνια. Κυρία Θεοδωρίδου, υποκλίνομαι!!❤❤❤

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo Διαμάντη Βασιλική


                      08/07/2018

  Η συγγραφέας για ακόμα μία φορά μας προσφέρει μία ιστορία ιστορικού ενδιαφέροντος. Είναι μία συνταγή που γνωρίζει πολύ καλά. Ξέρει πως να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να τον καθηλώνει με τις ανατροπές και τη πυγμή των γυναικών. Μπροστά στον έρωτα και στην αγάπη εξανεμίζει κάθε εμπόδιο και ο ήρωας ακολουθεί το πρόσταγμα της ψυχής του όσο περισσότερο μπορεί. Κάθε αναγνώστης καταφέρνει να μπει στην ψυχοσύνθεση των ηρώων αλλά και στα γεγονότα μιας άλλης εποχής, μακρινής από τη δική μας αλλά με αρκετές ομοιότητες. Η διχόνοια καρποφορεί πάντα σε κάθε γενιά και αποτελεί ένα εκ των χαρακτηριστικότερων γνωρισμάτων των Ελλήνων. Η γυναικεία επιμονή ξετυλίγεται και οι χαρακτήρες της ιστορίας είναι πολύπλευροι και πολυδιάστατοι. Οι ίντριγκες, τα ήθη και τα έθιμα αποκτούν μία χροιά τόσο συμβατική όπου οι ισχυρές προσωπικότητες σπάνε αυτά τα δεσμά και ωθούν τους άλλους σε μία αποξένωση από αυτούς και μία στάση ακόμα και ειρωνική και εριστική. Η τόλμη της συγγραφέως να καταπιαστεί με ένα ακόμη δύσκολο χρονικό πλαίσιο την δικαιώνει και κατατάσσει και αυτό της το μυθιστόρημα σε ένα κομψοτέχνημα γραφής και ιστορίας. Τα διδάγματα και πάλι πολλά και οι γνώσεις αμέτρητες για κάθε αναγνώστη! Αναμφισβήτητα αξίζει να διαβαστεί για να γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία του τόπου μας!

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΛΑΥΤΗ


                      15/06/2018

  Μόλις τελείωσα την ανάγνωση του καταπληκτικού βιβλίου της αγαπημένης μου συγγραφέως κ. Θεοδωρίδου. Καθηλωτικό, χειμαρρώδες, ανακαλεί μνήμες από την σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας και ταυτόχρονα μας θυμίζει τα λάθη του παρελθόντος, προκαλώντας την ευαισθησία και το θυμικό του αναγνώστη. Για ακόμα μία φορά συγχαρητήρια στη συγγραφέα και θερμή παράκληση να συνεχίσει να εμπλουτίζει τη βιβλιοθήκη μας με τέτοιου είδους αριστουργήματα....

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo Μαρία Νίστα


                      01/10/2019

  Η κ. Θεοδωρίδου ξέρει να μας συναρπάζει με τη γραφή της. Ένα βιβλίο πολύ ιδιαίτερο καθώς μας περιγράφει μια ιδιαίτερα δύσκολη για τη χώρά μας περίοδο. Το συνιστώ σε όλους ανεπιφύλακτα.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΓΙΑΝΝΑ


                      09/04/2019

  ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Η ΚΥΡΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ!!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Ειρήνη Γαβαλά


                      28/03/2019

  Εξαιρετικό! Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που σε ταξιδεύει σε μια δύσκολη περίοδο της Ελλάδας. Πολύ όμορφη γραφή και περιγραφές. Δύσκολα το αφήνεις από το χέρι σου το βιβλίο!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Ρένα


                      10/03/2019

  Η αγαπητικιά είναι το βιβλίο που μου κράτησε παρέα μέχρι χτες το βράδυ! Πρώτη φορά διαβάζω βιβλίο της κας Θεοδωρίδου και ειλικρινά μου αρέσει πολύ η γραφή της καθώς και η έρευνα που έχει κάνει για να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο της! Διαβάζοντας το ζωντάνεψαν μπροστά μου τα δραματικά γεγονότα που αφορούσαν το Διχασμό, τον Α παγκόσμιο πόλεμο και την καταστροφή της Σμύρνης! Η πρωταγωνίστρια είναι η Ρόσα, μια εύπορη Αθηναία! Αντισυμβατική και πηγαίνοντας κόντρα στα ήθη της εποχής ζει στο έπακρο τον έρωτα με έναν άντρα κατώτερης κοινωνικής τάξης! Κάνει το παν για να βρεθεί κοντά του, όταν τα γεγονότα τους παρασύρουν στη δίνη τους! Κι όταν η ζωή της αλλάζει προς το χειρότερο δεν παύει να ζει με την ανάμνηση της μεγάλης της αγάπης! Θα τον ξανασυναντησει άραγε; Δεν θα απαντήσω, αλλά θα σας προτείνω να το διαβάσετε! Μέσα από την ανάγνωση του βγήκα κερδισμένη τόσο από τον μεστό αφηγηματικό λόγο όσο και από το ότι ξαναζωντάνεψε μπροστά μου μια εποχή για την οποία δεν έχουν γραφτεί πολλά έργα! Τα θερμά μου συγχαρητήρια στην κα Θεοδωρίδου! Καλή συνέχεια στο έργο της!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Rena Plessa


                      13/02/2019

  Ακόμα ένας θησαυρός ιστορίας κ λογοτεχνίας από την πένα της κας Θεοδωριδου. Ο λόγος της ρέει, δεν κουράζει ,επιμορφώνει για την εποχή του διχασμου μέσα από την ερωτική ιστορία της Ροσας και του Χάρη και μας ξαφνιάζει με τις ανατροπές της πλοκής. Ανυπομονώ για το επόμενο βιβλίο ...

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo RENA


                      13/02/2019

  Ακόμα ένας θησαυρός ιστορίας κ λογοτεχνίας από την πένα της κας Θεοδωριδου. Ο λόγος της ρέει, δεν κουράζει ,επιμορφώνει για την εποχή του διχασμου μέσα από την ερωτική ιστορία της Ροσας και του Χάρη και μας ξαφνιάζει με τις ανατροπές της πλοκής. Ανυπομονώ για το επόμενο βιβλίο ...

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ


                      05/02/2019

  Απλά εξαιρετικό!!!!!!!!!!!!! Μιλάει στην καρδιά, στην ψυχή.......

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Linda Anastasiou


                      16/01/2019

  Καταπληκτική η κυρία Θεοδωριδου. Ένα εξαιρετικό ιστορικό ανάγνωσμα , πλούσιο σε πληροφορίες άλλης εποχής , με Ωραια πλοκή που δεν κουράζει καθόλου τον αναγνώστη. Ένα βιβλίο που δημιουργεί ποικίλλα συναισθήματα και προβληματισμούς. Πολύ αξιόλογο βιβλίο, με καταπληκτική γραφή, το προτείνω ανεπιφύλακτα.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo dimi


                      06/01/2019

  Ακόμη ενα συγγραφικό διαμαντάκι...Μας μετέφερε σε μια εποχή που λίγοι συγγραφείς επιλέγουν να τοποθετήσουν χρονικά΄τα δημιουργήματά τους...Μπράβο...

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ


                      06/12/2018

  Δυστυχως δεν μπορεσα να το τελειωσω. Με κουρασαν πολυ τα ιστορικα στοιχεια που αναφερονται με τροπο "στεγνο" λες και διαβαζεις απλα ιστορια απο το ιντερνετ.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Dimitra Chr.


                      12/11/2018

  Ένα πάρα πολύ καλό βιβλίο και μια υπέροχη ιστορία. Με κούρασε λίγο η τόση μεγάλη σε έκταση ιστορία της χώρας μας αλλά αυτο έιναι καθαρά προσωπική υποθεση, αλλά και πάλι δε θα γινόταν να μην υπήρχε. Ευχαριστούμε κα Θεοδωρίδου

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Χριστόδουλος


                      30/10/2018

  Μια περίοδος δύσκολη για τη χώρα μας, μια περίοδος που πολλοί δεν γνωρίζουμε καλά κι αυτοί που την έζησαν σημαδεύτηκαν για πάντα. Η κα Θεοδωρίδου κυριολεκτικά μας μπάζει στην εποχή αυτή και συνβιώνουμε τα πάθη, τους φόβους και όλα τα συναισθήματα της εποχής!

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα