Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ

ΡΟΜΠΙΝ ΓΟΥΟΤΕΡΦΙΛΝΤΚατηγορία : Γενικών γνώσεων
Θεματική κατηγορία : Ιστορία
Σειρά : Ιστορία-Πολιτική
Ημ. Έκδοσης : 11/10/2018
Σελίδες : 376
Ηλικία : 18+
Ανατύπωση : 1η
ISBN:978-618-01-2699-0
ISBN Ebook: 978-618-01-2700-3
Σχήμα: 16 x 24 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB
Μεταφραστής : ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Λίγα λόγια

Οι Ρωμαίοι εισέβαλαν για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος το 229 π.Χ. Περίπου εξήντα χρόνια αργότερα όλα είχαν τελειώσει και η Ελλάδα έγινε μια από τις πρώτες Επαρχίες της αναδυόμενης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ήταν μια απίστευτη διαδρομή – μια σκληρή και καταστροφική κατάκτηση της χώρας στης οποίας την τέχνη, τη φιλοσοφία και γενικότερα τον πολιτισμό χρωστούσαν τόσο πολλά οι Ρωμαίοι. 


Η Ρώμη βρήκε την ανατολική Μεσόγειο χωρισμένη σε μια ανισορροπία δυνάμεων μεταξύ τριών μεγάλων βασιλείων: των τριών ελληνιστικών βασιλείων που επιβίωσαν και άνθισαν μετά τους πολέμους του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των διαδόχων του: της Μακεδονίας, της Αιγύπτου και της Συρίας. Εσωτερικές διαμάχες έβγαλαν την Αίγυπτο από την εικόνα, αλλά τα άλλα δύο συρρικνώθηκαν. Έχοντας εξελιχθεί, μετά την κατάκτηση της Καρχηδόνας, στη μοναδική υπερδύναμη της δυτικής Μεσογείου, η Ρώμη επεκτάθηκε και στα ανατολικά, ώσπου ολόκληρη η Μεσόγειος τέθηκε υπό τον έλεγχό της.  


Εκτός από τη συναρπαστική στρατιωτική δράση, η ιστορία της κατάκτησης της Ελλάδας από τους Ρωμαίους παίζει σημαίνοντα ρόλο για την ίδια τη Ρώμη και την αυτοκρατορία που δημιούργησε. Όπως καταδεικνύει ο Ρόμπιν Γουότερφιλντ, οι Ρωμαίοι ανέπτυξαν μια ιδιαίτερα εξελιγμένη μέθοδο κυριαρχίας εξ αποστάσεως επί των Ελλήνων, χρησιμοποιώντας περισσότερο την εξουσία τους και τη διπλωματία παρά τα στρατεύματά τους. Η παρούσα μελέτη θέτει προκλητικά ερωτήματα για τη Ρώμη και τον πολιτισμό της. Για παράδειγμα, μέχρι ποιου σημείο η ρωμαϊκή κυριαρχία αποτελούσε μια σχεδιασμένη και ηθελημένη πολιτική; Ποιο ήταν αυτό το στοιχείο στην κουλτούρα των Ρωμαίων που τους ωθούσε σε ολοένα και περισσότερες κατακτήσεις; Και πώς επηρεάστηκαν οι Ρωμαίοι διανοούμενοι και καλλιτέχνες από τον αρχαιότερο ελληνικό πολιτισμό τον οποίο οι ίδιο αναγνώριζαν ως ανώτερο;

περισσότερα

Δημοσιεύματα & συνεντεύξεις

2 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo Σταμάτης Γιαννιώτης


                      16/12/2018

  Καθόλου ή ελάχιστα είναι αυτά που διδάσκονται οι μαθητές στη Μέση Εκπαίδευση για το πώς η Ελλάδα έφθασε στο σημείο να υποδουλωθεί στη Ρώμη. Το βιβλίο φωτίζει τους λόγους που συνέτρεξαν ώστε η Ρώμη, για μια περίοδο 50 περίπου χρόνων πριν την κατάκτηση της Ελλάδας, να έχει και να παίζει ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο στα εσωτερικά των ελληνικών πόλεων. Ο ρόλος αυτός κατέληξε βαθμηδόν στην πλήρη υποταγή του ελληνικού χώρου καθώς και στην καταλήστευση του υπάρχοντος πλούτου.

  Μου αρέσει!  2 Likes

 • photo ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


                      03/07/2019

  Θα συμφωνήσω με τα γραφόμενα του Σταμάτη. Ένα πάρα πολύ διδακτικό βιβλίο που συστήνεται ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε διαβάζει ιστορικά βιβλία. Άριστα καλογραμμένο με ευκολία διαβάσματος καθώς αναφέρεται σε περιστατικά και γεγονότα αλλά όχι σε πλήρη ανάλυση καθώς δε θα ήταν ευκολοδιάβαστο και θα έβγαινε σε τόμους. Αναφέρει όμως όλες τις πηγές του ακόμα και τις σελίδες συγκεκριμένα από κάθε πηγή. Οπότε για τον αναγνώστη που θέλει να μάθε ή να το ψάξει περισσότερο, είναι ό,τι πρέπει.

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα