ΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ. 1915-1922

ΣΩΤΗΡΗΣ ΡΙΖΑΣΚατηγορία : Γενικών γνώσεων
Θεματική κατηγορία : Ιστορία
Σειρά : Ιστορία-Πολιτική
Ημ. Έκδοσης : 24/10/2019
Σελίδες : 168
Ηλικία : 18+
ISBN:978-618-01-2903-8
ISBN Ebook: 978-618-01-2904-5
Σχήμα: 16 x 24 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB

Λίγα λόγια

Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να επιστρέψει στις απαρχές του Εθνικού Διχασμού και να αναδείξει το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα των δύο παρατάξεων. Το βάθος και η ένταση του εθνικού σχίσματος οφείλονταν σε εσωτερικές εκκρεμοτήτες που αποτελούσαν κληρονομιά του στρατιωτικού κινήματος του 1909, αλλά κυρίως σε γεωπολιτικές πιέσεις τις οποίες δεν κατόρθωσε να διαχειριστεί η ελληνική πολιτική τάξη. Οι κοινωνικές και περιφερειακές διαστάσεις του Εθνικού Διχασμού δεν ήταν προδιαγεγραμμένες. Το σχίσμα δεν οφειλόταν σε δομικούς περιορισμούς ταξικής, ή άλλης, φύσης αλλά στην πορεία και τη δυναμική των γεγονότων από το 1915 έως το 1918. Η παγίωση του σχίσματος από το 1922 και μετά, και η συνύφανσή του με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και περιφέρειες, όπως η Παλαιά Ελλάδα και οι Νέες Χώρες, οι γηγενείς και οι πρόσφυγες, οφειλόταν στην εσφαλμένη διαχείριση της Μικρασιατικής καταστροφής, δηλαδή την εκτέλεση των Έξι, και στις συνεχείς στρατιωτικές επεμβάσεις. Αυτές ήταν συνδεδεμένες με το Διχασμό και τον διαιώνιζαν. Υποδήλωναν την έλλειψη συμφωνίας για τους κανόνες του παιχνιδιού και την ύπαρξη κατεστημένων συμφερόντων για τη συνέχιση του σχίσματος και του φαύλου κύκλου εκδίκησης και αντεκδίκησης. Κατ’ αυτό τον τρόπο η φυσιολογική διαφοροποίηση μεταξύ μιας συντηρητικής και μιας φιλελεύθερης μεταρρυθμιστικής μερίδας, που συναντάται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, εξελίχθηκε σε μια εικοσαετή διαμάχη χωρίς συνταγματικά και πολιτικά όρια. 


Με τρόπο ευσύνοπτο και περιεκτικό, o Σωτήρης Ριζάς περιγράφει μια εποχή που στιγμάτισε την ιστορία της Ελλάδας και είχε συνέπειες που έγιναν αισθητές για δεκαετίες.

περισσότερα

Δείτε video για το βιβλίο

1 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

  • photo Άγγελος Πετρουλάκης


                        12/11/2019

    Με οπλοστάσιο μια τεράστια βιβλιογραφία συγγραφέων με ιδιαίτερη πολιτική και ιστορική κρίση, όπως ο Θανάσης Διαμαντόπουλος, ο Θάνος Βερέμης, ο Γιώργος Μαυρογορδάτος, ο Γιάννης Μάζης, ο Γρηγόρης Δαφνής, ο Γιώργος Δερτιλής, ο Κώστας Κωστής (και δεκάδες ακόμα), στέκεται με ιδιαίτερο σκεπτικισμό απέναντι στα αίτια εκείνης της εθνικής τραγωδίας, που πληρώθηκε με πολύ αίμα από τον ελληνισμό και θεμελίωσε με τον τρόπο της μια σειρά από μαύρες σελίδες στην πορεία τής χώρας μας. Ο Σωτήρης Ριζάς επιμερίζει τις ευθύνες, περιγράφοντας με λεπτομέρεια τη διεθνή πολιτική σκηνή και τα συμφέροντα, που αναπτύχθηκαν από τα εμπλεκόμενα κράτη (Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία, Ιταλία). Η κριτική σκέψη τού συγγραφέα βαθαίνει στα όσα προηγήθηκαν, έτσι ώστε ο αναγνώστης να εισπράττει καθαρές εικόνες για την εποχή και τις διεργασίες που οδήγησαν στον Διχασμό.

    Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα