ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ

ΑΒΕΡΙΛ ΚΑΜΕΡΟΝΚατηγορία : Γενικών γνώσεων
Θεματική κατηγορία : Ιστορία
Σειρά : Ιστορία-Πολιτική
Ημ. Έκδοσης : 06/04/2009
Σελίδες : 416
Ηλικία : 18+
Ανατύπωση : 8η
ISBN:978-960-453-529-3
ISBN Ebook: 978-618-01-0004-4
Σχήμα: 16 x 24 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB
Μεταφραστής : ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΗΜΑΣ
,
,

Λίγα λόγια

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατέχει αβέβαιη θέση στην ευρωπαϊκή Ιστορία. Αν και συχνά παρερμηνεύεται ως ο εκλιπών διάδοχος του κλασικού κόσμου, ανήκει στο κυρίως ρεύμα της ευρωπαϊκής και μεσογειακής Ιστορίας. Ο αντίκτυπός της είναι αισθητός ως τις μέρες μας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το παρόν βιβλίο εισάγει τον αναγνώστη στα περίπλοκα ζητήματα της ιστορίας, των εθνοτήτων και της ταυτότητας του Βυζαντινού Κράτους. Ο βυζαντινός κόσμος υπήρξε συνάμα το σημείο συνάντησης του Ισλάμ με τη Χριστιανοσύνη. Οι Βυζαντινοί βρέθηκαν να αλληλεπιδρούν και να συνυπάρχουν με τους μουσουλμάνους, είτε επρόκειτο για τους Άραβες του 7ου αιώνα είτε για τους Οθωμανούς του 15ου αιώνα. Η έκταση και η μορφή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της, υπέστησαν πολλές μεταβολές, ενώ ο πολύμορφος κόσμος των υστεροβυζαντινών χρόνων διέφερε κατά πολύ από την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του 4ου αιώνα, εποχή κατά την οποία είχε ιδρυθεί η πρωτεύουσα, Κωνσταντινούπολη. Ο κόσμος που περιέβαλλε το Βυζαντινό Κράτος γνώρισε και αυτός δραματικές αλλαγές κατά την ίδια περίοδο, αλλά η βυζαντινή ταυτότητα υπήρξε ανθεκτική και διακριτή. Η ένταση την οποία προκάλεσε στη βυζαντινή κοινωνία η αντιπαράθεση ανάμεσα στη μεταβολή και τη συνέχεια αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα που διερευνώνται στο παρόν βιβλίο.

περισσότερα

Δείτε επίσης!

4 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo ΛΕΛΑ


                     

  Εξαιρετικό βιβλίο. Το έχω και στα αγγλικά.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Θεοδώρα Δαρβίρη


                     

  Το Βυζάντιο αντιπροσωπεύει μία από τις σημαντικότερες και πιο συναρπαστικές συνάμα περιόδους, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας... Και ίσως οι ξένοι ιστορικοί και μελετητές να έχουν αντιληφθεί τον καίριο και αυτόνομο ιστορικό του ρόλο πολύ περισσότερο -και δυστυχώς- από ότι οι Έλληνες... Ένας από αυτούς, και αναμφίβολα λάτρης του βυζαντινού μεγαλείου, είναι και η συγγραφέας Άβεριλ Κάμερον. Οφείλω να την ευχαριστήσω γι’ αυτό το εξαίρετο δώρο, γι' αυτό το πόνημα που θα έπρεπε να διαβάσουν όχι μόνο όσοι έχουν ειδικό ενδιαφέρον για το Βυζάντιο, μα και όλοι οι Έλληνες...

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Βαγγέλης Κατσάνης, μεταφραστής-συγγραφέας


                     

  Ένα βιβλίο εξαίσιο, αντιπροσωπευτικό της παγκοσμίως αναγνωρισμένης συγγραφέως, η οποία καταφέρνει με μια σοφή διάταξη της ύλης να αποδώσει την πολιτικοστρατιωτική ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για περίπου έντεκα αιώνες.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Timothy Gregory, καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο


                     

  Το βιβλίο ΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ σηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση, σε σχέση με παλαιότερα συναφή έργα, τόσο ως προς την απεικόνιση όσο και ως προς την περιγραφή του βυζαντινού πολιτισμού. Το βιβλίο επικεντρώνεται στους πολίτες του Βυζαντινού Κράτους, στην οπτική τους για τη θέση τους στον κόσμο και για τον πολιτισμό τους, καθώς και στις μεταβολές που γνώρισαν στο διάβα των αιώνων. Ως αποτέλεσμα, η ζωή και οι συνήθειες των Βυζαντινών περιγράφονται με γλαφυρότητα, ενώ παράλληλα η Βυζαντινή Αυτοκρατορία βρίσκει τη θέση της στην Ιστορία, στο επίκεντρο της εξέλιξης του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα