ΣΤΗΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΟΧΘΗ

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΩΤΣΙΑΣΚατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Ανθρώπινες σχέσεις,Κοινωνικό
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 08/06/2009
Σελίδες : 432
Ηλικία : 18+
Χιλιάδα Κυκλ.: 5η
Ανατύπωση : 5η
ISBN:978-960-453-540-8
ISBN Ebook: 978-960-496-218-1
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB
,
,

Αγοράστε το

17,70

Το έντυπο βιβλίο δεν είναι διαθέσιμο

Προσθήκη στη βιβλιοθήκη μου

Λίγα λόγια

Ο Πέτρος Χαρίσης θα θυμάται για πάντα εκείνο το πρωινό του 1924, όταν επέστρεφε από την Αμερική. Tα ξερά φύλλα που είχαν σκεπάσει το μονοπάτι του δάσους έτριζαν κάτω από τα πόδια του, και το κυπρί του μουλαριού χτυπούσε ρυθμικά σε κάθε του βήμα. Αναρωτιόταν αν η επιστροφή αυτή θα ήταν η στερνή έπειτα από τόσες περιπέτειες ή, αντίθετα, θα αποτελούσε μια νέα σελίδα στη ζωή του.

Κάπως έτσι, κοντά στα βουνά της Μουργκάνας, στα σύνορα Αλβανίας και Ελλάδας, ο Πέτρος Χαρίσης κάνει το καινούργιο του ξεκίνημα. Εκεί, στην όχθη του Ξεριά, αποφασίζει να χτίσει μια παράγκα γύρω από την οποία στη συνέχεια θα αναπτυχθεί το κέντρο του νέου χωριού. Η φαμίλια του αβγαταίνει, το ίδιο και η περιουσία του, ώσπου τα σύνορα που είχαν χωρίσει το χωριό στα δύο έκλεισαν. Ο Πέτρος Χαρίσης θα θεωρείται πλέον Αλβανός πολίτης. Και η ζωή του, όπως την ονειρευόταν, δε θα είναι ποτέ πια η ίδια.

Πολιτικές συγκρούσεις, εθνικοί κατατρεγμοί, διαψεύσεις προσδοκιών, υποθέσεις κατασκοπείας που διαπλέκονται με προσωπικές ιστορίες, ζωές και όνειρα κομμένα στη μέση, οικογενειακά δράματα, όλα ρίχνουν φως σε μια σκοτεινή ιστορική περίοδο τριάντα πέντε χρόνων.

 

περισσότερα

Δείτε video για το βιβλίο

Δείτε επίσης!

16 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo Μαργαρίτα


                     

  Δεν μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα ιδιαίτερα, εν τούτοις όμως κατάλαβα γιατί οι Αλβανοί διακατέχονται από το αίσθημα της κακίας και της πονηριάς... γιατί το κομμουνιστικό καθεστώς τους ανάγκασε να συμπεριφέρονται έτσι ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν, επομένως πέρασε και στις επόμενες γενιές... και γι αυτό και εμείς είμαστε αρνητικοί απέναντί τους...

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΛΕΥΡΙΤΑΚΗ


                     

  Πραγματικά ένα εξαιρετικό βιβλίο! Μαθαίνεις ιστορία και τις τραγικές συνθήκες ζωής των Ελλήνων της Αλβανίας. Συγχαρητήρια!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΓΩΓΩ


                     

  Στο βιβλίο αυτό στην αρχή με τράβηξε ο τίτλος και έτσι ξεκίνησα δειλά δειλά να το διαβάζω. Από τις πρώτες σελίδες μου άρεσε ο τρόπος γραφής και γρήγορα διαπίστωσα ότι πρόκειται για ένα συγκλονιστικό βιβλίο που γίνεσαι κομμάτι του και ταξιδεύεις μαζί του. Συγχαρητήρια.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΣΟΦΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ


                     

  Ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο από περιέργεια, γιατί αναφερόταν στην Β. Ήπειρο. Δεν περίμενα αυτήν την έξέλιξη στην ιστορία, ίσως γιατί φαινόντουσαν όλα να πηγαίνουν καλά. Η πραγματικότητα όμως τα ανατρέπει όλα. Η σκληρή πραγματικότητα. Πόνεσα κι έκλαψα μαζί με τους ήρωες. Έμαθα για την Αλβανία και την Β.Ήπειρο. Τι σου κάνει "μια γραμμή" ένα " όριο" ...!!! Δεν περίμενα αυτή την συμπεριφορά από τους " φίλους" του Π. Χαρίση. Φαίνεται όμως ότι η πείνα, ο φόβος ,η τρομοκρατία ίσως και η κολακεία αλλάζει τους ανθρώπους.Περίμενα άλλο τέλος. Ηθελα την λύτρωση στην ψυχή μου. Γιατί τελείωνοντας το, ήθελα να ξέρω ότι το δίκαιο και η άλήθεια θα έχει υπερισχύσει. Μπράβο στον κ. Κώτσια, το βιβλίο του με άγγιξε πολύ!!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Δημήτρης Σακκούλης


                     

  Όταν ο Πέτρος Χαρίσης, επιστρέφοντας από την Αμερική, έχτιζε στην ελληνοαλβανική μεθόριο την παράγκα του, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η Παράγκα θα μετατρεπόταν -συν το χρόνο- σε σκηνικό όπου πάνω του οι μοίρες των ανθρώπων θα γίνονταν βορά στου χρόνου τα γυρίσματα. Η ελληνική μειονότητα της Βόρειας Ηπείρου, το βορειοηπειρωτικό, οι πόλεμοι, η εξάπλωση των κομμουνιστών ιδεών στα βαλκάνια, η άνοδος του Εμβερ Χότζα, η ήττα της αριστεράς στην Ελλάδα και η επικράτηση της δεξιάς συνθέτουν το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι ήρωες θα δράσουν. Ο Τηλ. Κώτσιας γνωρίζοντας το βορειοηπειρωτικό από μέσα, εκθέτει τα γεγονότα που σημάδεψαν τις ζωής ενός τμήματος του ελληνισμού. Οι ήρωές του στρατεύονται σε ιδέες - κομμουνισμός, πατρίδα, οικογένεια - τις υπηρετούν πιστά και στο τέλος συντρίβονται. Ένα παντοδύναμο υπερσύστημα τους χρησιμοποιεί και τους συνθλίβει, σ' όποια μεριά και αν στρατεύτηκαν. Άνθρωποι οραματιστές γίνονται αναλώσιμα εργαλεία στα χέρια του συστήματος που υπηρετούν. Εν τέλει τι καθορίζει τη μοίρα του ανθρώπου; Είναι το δρών άτομο που πιστεύει στο δίκαιο του αγώνα του; Ο συγγραφέας θεωρεί ότι η ατομικότητα υστερεί μπροστά σε παντοδύναμους κοινωνικούς μηχανισμούς. Η θετική προαίρεση του ατόμου, όπου υπάρχει, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και στο τέλος το άτομο θυσιάζεται... Οι ήρωες του Κωτσιά "πέφτουν" στο τέλος ηττημένοι. Τουλάχιστο κάποιοι κατέφεραν πέφτοντας να μην αισθάνονται την ανάγκη να απολογηθούν για τις πράξεις τους. Κατάφεραν πέφτοντας να μην έχουν μετανιώσει για τις επιλογές τους...

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Νάσια


                     

  Πολιτικοιστορικό το βιβλίο αυτό! Με συγκίνησε! Μέσα από την ιστορία της οικογένειας του Πέτρου Χαρίση έμαθα πράγματα που αγνοούσα για την βόρεια ήπειρο. Ενδιαφέρον από πολλές απόψεις, αλλά και θλιβερό μιας και τα μέλη της οικογένειας Χαρίση πέρασαν πολλά τραγικά πράγματα. Διαβάστε το!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Μαριαλένα Καραχοντζίτη


                     

  Τελειώνοντας πριν από λίγο το υπέροχο βιβλίο σας αισθάνθηκα πίκρα,οργή και θλίψη για τα όσα πέρασε η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Βιασμοί,δολοφονίες, ρουφιανιές, προδοσίες, χαμένα όνειρα.......... Σας ευχαριστώ κύριε Κώτσια που μέσα από αυτό το έργο σας έμαθα πράγματα που δεν γνώριζα και τόσο καλά. Τα όσα γράφετε μου φαίνονται απίστευτα, παράλογα,άδικα και όμως είναι όλα αληθινά!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΖΩΗ ΜΟΥΛΑΝΤΖΙΚΟΥ


                     

  Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, γεύτηκα την πικρή αλήθεια της Ελληνικής μειονότητας στη γειτονική μας χώρα. Βίωσα το δράμα των ανθρώπων αυτών και ταράχτηκα από τη σκληρότητα που αντιμετώπισαν. Δάνεισα το βιβλίο αυτό σε δύο ανθρώπους που έζησαν από κοντά τα γεγονότα, η συγκίνησή τους ήταν τρομερή όταν τα ξαναέζησαν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Διαβάστε το, θα δώσετε κι εσείς συγχαρητήρια στον κ. Κώτσια για τη ρεαλιστική γραφή του!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Άλφρεντ Μάστορας


                     

  Είμαι και εγώ ένα πολύ μικρό κομμάτι αυτής της ιστορίας και είμαι περήφανος γι'αυτό, για τους ήρωες, για τον συγγραφέα. Συγχαρητήρια!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Περ. INDEX


                     

  Ένα ρεαλιστικό μυθιστόρημα, με αδρή αφήγηση, ποτισμένο με το άρωμα βαλκανικού πριμιτιβισμού.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Δημοσθένης Κούρτοβικ, ΤΑ ΝΕΑ


                     

  Ο συγγραφέας αυτός δεν περιγράφει συναισθήματα. Υποβάλλει αισθήματα. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη. Είναι η απόσταση που χωρίζει το πρωτογενές εξωτερικό ερέθισμα από την επεξεργασμένη μορφή που του δίνει η συνείδηση. Και αυτό κάνει τα όσα εκτίθενται στο Στην απέναντι όχθη άμεσα και συγκλονιστικά αισθητά. Ο Κώτσιας κατόρθωσε να εξιστορήσει το δράμα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία χωρίς ίχνος εθνικιστικής μισαλλοδοξίας ή εθνικής μεροληψίας. Το παρουσίασε ως ένα βαθιά ανθρώπινο δράμα που μπορεί ν’ αγγίξει τον καθένα, πέρα από σύνορα, κουλτούρες και ιδεολογίες, γιατί η συγκίνηση που προκαλεί δεν εξαρτάται από αυτό που ο ένας ή ο άλλος λαός, η μία ή άλλη παράταξη θεωρεί δίκαιο και σωστό. Ποιος έπαινος θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος γι’ αυτό το βιβλίο;

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Κελέκου Σώσω


                     

  Το αγόρασα για να το διαβάσω, πιο πολύ από περιέργεια για κάποιο κομμάτι της Ελλάδας και για κάποιο κομμάτι της Ιστόριας που σε πολλούς διαφεύγει. Πολύ δυνατό, πολύ αληθινό και καθηλωτικό!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Φλωρα Κωστα


                     

  Πρόσθεσα στο ραφάκι της ψυχής μου και αυτό το βιβλίο. Η ιδιαίτερη γραφή, η απλότητα οι αγαπημένες εκφράσεις μου θυμίζουν την γιαγιά μου τον παππού μου...Σας ευχαριστώ! Με συγκινήσατε!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Φεβρωνία Τσερκέζογλου


                     

  Υπέροχο βιβλίο που περιγράφει μια πραγματικότητα στην γειτονική Αλβανία το χρονικό διάστημα 1945-1961. Εάν η ιστορία είναι αληθινή είναι πράγματι πολύ συγκινητική. Η πλοκή είναι πολύ καλή και δεν σταματάς να διαβάζεις το βιβλίο μέχρι να τελειώσει.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΒΙΟΛΕΤΑ ΜΠΑΡΚΑ


                     

  Ένα πάρα πολύ καλό βιβλίο! Με έχει συγκινήσει η πραγματική ιστορία, η οποία συνέβη στα χωριά μας.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Νίκος Μπακουνάκης, ΤΟ ΒΗΜΑ


                     

  Ο Τηλέμαχος Κώτσιας αποτελεί μια μοναδική περίπτωση στο σώμα της ελληνικής λογοτεχνίας. Τα κείμενά του δεν είναι ηθογραφικά, είναι ρεαλιστικά, ποτισμένα όμως με το άρωμα ενός βαλκανικού πριμιτιβισμού που δε βρίσκεται στα κείμενα κανενός άλλου Έλληνα συγγραφέα.

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις προγραμματισμένες για το μέλλον.

Παλαιότερες εκδηλώσεις
ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα