ΣΩΚΡΑΤΗΣ. Η ΖΩΗ ΤΟΥ. Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ

ΡΟΜΠΙΝ ΓΟΥΟΤΕΡΦΙΛΝΤΚατηγορία : Γενικών γνώσεων
Θεματική κατηγορία : Βιογραφίες,Ιστορία
Σειρά : Βιογραφίες
Ημ. Έκδοσης : 19/04/2010
Σελίδες : 392
Ηλικία : 18+
Ανατύπωση : 2η
ISBN:978-960-453-701-3
ISBN Ebook: 978-960-496-061-3
Σχήμα: 16 x 24 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB
Μεταφραστής : ΘΕΟΔΩΡΑ ΔΑΡΒΙΡΗ
,
,

Λίγα λόγια

Η δίκη και ο θάνατος του Σωκράτη αποτελούν συμβολικές στιγμές στην ιστορία του Δυτικού πολιτισμού. Η αντίληψή μας αναφορικά με τα γεγονότα εκείνα -η οποία διαμορφώθηκε από τους οπαδούς του και αποτυπώθηκε σε αναρίθμητα έργα λόγου και τέχνης- είναι πως πάνω σε μια έξαρση αφροσύνης η αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία καταδίκασε σε θάνατο έναν αριστοκράτη. Μόνο που η κρατούσα αντίληψη δεν είναι απαραίτητα και η αληθινή. Η κατηγορία που διατυπώθηκε εναντίον του για ασέβεια προς τους θεούς και διαφθορά των νέων ήταν από μόνη της δυνητικά ολέθρια, ωστόσο, οι διώκτες του ισχυρίστηκαν ή υπονόησαν επιπροσθέτως πως ο Σωκράτης ήταν ένας ελιτιστής, ο οποίος περιβαλλόταν από πολιτικά ανεπιθύμητους ανθρώπους. Επιπλέον, δε, όπως καταδεικνύει ο Ρόμπιν Γουότερφιλντ, οι εν λόγω μομφές εμπεριείχαν μεγάλο ποσοστό αλήθειας. Εν μέρει, η δίκη ήταν η απάντηση σε μια ταραγμένη εποχή, την οποία είχαν σημαδέψει ένας καταστροφικός πόλεμος και σαρωτικές κοινωνικές αλλαγές, οπότε προσφέρεται ως φακός μέσα από τον οποίο μπορεί να επιχειρηθεί μια διερεύνηση της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου. Τα ιστορικά γεγονότα, με τη σειρά τους, μας επιτρέπουν να δούμε πέρα από το μύθο και να προσεγγίσουμε τον αληθινό Σωκράτη. Το βιβλίο ΣΩΚΡΑΤΗΣ - Η ΖΩΗ ΤΟΥ, Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ αποτελεί μια έγκυρη περιγραφή μιας από τις πιο καθοριστικές περιόδους του Δυτικού πολιτισμού.

περισσότερα

Δημοσιεύματα & συνεντεύξεις

8 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo Μαρία Οικονομίδου


                      28/12/2017

  Το προορίζω για δώρο σε μια φίλη και έχω ακούσει πολύ καλές κριτικές. Λέω να το πάρω και για μένα!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΖΩΗ ΧΡΑ


                     

  Να μπορούσα να έβαζα και παραπάνω αστεράκια! Εγώ το λάτρεψα! Δεν ξέρω γιατί κάποιοι άλλοι διαφώνησαν με την παρουσίαση του Σωκράτη!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΑΛΙΚΗ


                     

  Ευανάγνωστο, κατανοητό, δεν κουράζει.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΣΟΦΙΑ ΡΕΡΑ


                     

  Καλό βιβλίο. Μόνο που ο Σωκράτης παρουσιάζεται ως κίναιδος. Ίσα ίσα που οι κίναιδοι δεν ήταν αποδεκτοί στην Αρχαία Ελλάδα.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Πολυδεύκης


                     

  Εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο! Μόνο μειονέκτημα η μη γνώση της Ελληνικής γλώσσης από τη μεριά του συγγραφέα, με αποτέλεσμα ο Σωκράτης να συκοφαντείται ως κίναιδος, ενώ ο ίδιος είχει καταφερθεί πολλάκις εναντίον του εκφυλιστικού αυτού φαινομένου...

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo THE TIMES


                     

  Ο ίδιος ο Σωκράτης –ο οποίος ενθάρρυνε πάντα τους άλλους να αναζητούν εξηγήσεις και να αναρωτιούνται, να «αποσυναρμολογούν»– θα το είχε εγκρίνει!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo THE GUARDIAN


                     

  Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί το θάνατο του Σωκράτη ως μέσο για να μας παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της Αθήνας του 5ου αιώνα. Ισχυρίζεται ότι ο μόνος τρόπος για να κατανοήσουμε την κατάληξη του Σωκράτη είναι να κατανοήσουμε και την ίδια την πόλη – το νομικό της σύστημα, την πολιτική της, τους πολέμους της, τη γενιά των πλούσιων και έξυπνων νέων αντρών της, αλλά και την αριστοκρατική κουλτούρα της με τις ολονύχτιες γιορτές και τα όργια.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo 25210


                     

  Τέλειο βιβλίο!

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα