ΧΟΡΟΣ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΩΝ

ΜΑΡΩ ΒΑΜΒΟΥΝΑΚΗΚατηγορία : Γενικών γνώσεων
Θεματική κατηγορία : Ανθρώπινες σχέσεις,Ψυχολογία
Σειρά : Ψυχολογία-Αυτοβελτίωση-Ευ Ζην
Ημ. Έκδοσης : 11/05/2009
Σελίδες : 296
Ηλικία : 18+
Χιλιάδα Κυκλ.: 31η
Ανατύπωση : 1η
ISBN:978-960-453-566-8
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
,
,
Εικονογράφος : ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ

Λίγα λόγια

Πριν από πολλά χρόνια, οι χοροί μεταμφιεσμένων ασκούσαν πάνω μου ποιητική γοητεία. Όταν με πήγαιναν στα bal d’ enfants του παγωμένου Φεβρουαρίου, όπως τα έλεγαν παλιά στα Χανιά, όταν χανόμουν σε ταινίες, μουσικές ή νουβέλες για τις παράδοξες τούτες γιορτές, κατακυριευόμουν απ’ τη σαγήνη μιας ιλιγγιώδους δυνατότητας: η δυνατότητα να γίνεις για λίγο άλλος είναι μια ελευθερία απόλυτη! Οι χοροί μεταμφιεσμένων, ρωγμή άλλου τόπου, ονειρικού, αμφίβολου όσο και πιθανού, πρόσφεραν την ευχέρεια να βιώσεις δίχως ενοχές, δίχως ντροπή ό,τι ψεύδεσαι, εκείνο που ονειρευόσουν να είσαι. Να φορέσεις το προσωπείο που σου εξιδανικεύει το πρόσωπο. Σήμερα έχασαν την αίγλη τους και όταν σπανίως μασκαρεύονται οι άνθρωποι, αυτό δεν έχει καθόλου απ’ την παλιά έξαψη. Ντύνονται, μηχανικά σχεδόν, γιατί είναι έθιμο, για να διασκεδάσουν κάπως αλλιώς, γιατί το απαιτεί μια κοσμική πρόσκληση. Ο ποιητικός βυθός της μεταμφίεσης έχει στερέψει. Λέω πως τούτη η αλλαγή δεν είναι ασύνδετη από τον τρόπο που πια λειτουργούμε. Η σύγχυση ταυτότητας και η επισημοποιημένη υποκρισία των ρόλων, η μειωμένη προσωπικότητα, η απουσία κέντρου ζωής, και η θεμιτή, η σχεδόν επιβεβλημένη διπλοπροσωπία για να επιβιώνεις κοινωνικά, για να αντέχεις τον εαυτό σου, έχουν κάνει τη μεταμφίεση μια καθημερινή κοπιαστική και αγχώδη ρουτίνα. Προς τι λοιπόν να ονειρεύεσαι μια πρόσκληση σε τέτοιους χορούς; Το να σε ελκύει να μεταμφιεστείς και να το σχεδιάζεις με λαχτάρα προϋποθέτει ότι γνωρίζεις ποιος είσαι. Για να γίνεις συνειδητά άλλος, πρέπει να γνωρίζεις πρώτα, συνειδητά, ποιος όντως είσαι. Πώς αλλιώς θα ξεχωρίσεις το "άλλος";

περισσότερα

Δείτε video για το βιβλίο

20 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo irmoni


                     

  Κάτω του μετρίου. Θέλει κοινό μόνο με ποιότητα και δεν απευθύνεται στον απλό κοσμάκη. Απογοήτευση.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΕΛΣΑ


                     

  Θα προσπαθήσω άλλη χρονική στιγμή να το ξαναπιάσω, τώρα στην εκατοστή σελίδα το αφήνω.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Τέα Βασιλειάδη


                     

  Η Μάρω Βαμβουνάκη διαβάζει την εποχή πέρα από την εποχή, μέσα από το μερικό διαβάζει το όλο και μέσα από την Αποκριά διαβάζει την ανάγκη της παρουσίας του άλλου. Διαβάζει την καθημερινότητα καθώς τη μεταμφιέζει μέσα στα στοχαστικά της λεκτικά παιχνίδια και συνεχίζει, όπως πάντα, να εμμένει στον αινιγματικό έρωτα - ίσως το πιο "αποκριάτικο" αίσθημα, καθώς αρέσκεται να μεταμφιέζεται , να κρύβεται, να αλλάζει για να μπορεί να προκαλεί, να ερεθίζει, να γοητεύει.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΚΩΣΤΑΣ


                     

  Ότι και να πω θα είναι λίγο. Ποιότητα και μόνο ποιότητα. Συγχαρητήρια έτσι απλά!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo lina xxx


                     

  Ένα βιβλίο με μαθήματα ζωής για να αγαπήσουμε την κάθε στιγμή και να την κάνουμε μοναδική! Αν μπορούσα να βρω αυτόν τον πίνακα θα τον είχα είδη κρεμασμένο στο δωμάτιο μου! Τόσο όμορφος, σε βοηθάει να ονειρεύεσαι. Έρωτας: το γελοίο και το δέος από την ίδια συγγραφέα, το ίδιο καταπληκτικό βιβλίο. Σε κάνει να ερωτεύεσαι! Ο τίτλος τα λέει όλα!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo eva


                     

  Ο λόγος που διάβασα αυτό το βιβλίο ήταν ότι έχω κεντήσει εγώ η ίδια τον πίνακα του εξωφύλλου και τον έχω στον κεντρικό τοίχο του σαλονιού μου εδώ και 22 χρόνια(είμαι 37 χρονών).Η αλήθεια είναι ότι άρχισα να το διαβάζω χωρίς να κοιτάξω την περιληψή του.Περίμενα μια περίεργη ιστορία αγάπης ή πάθους αλλά από τις πρώτες σελίδες κατάλαβα ότι δεν είχε να κάνει με μυθιστόρημα αλλά με την καθημερινότητα μας και τις –χαζές-συνηθειές μας σαν άνθρωποι.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΕΥΘΥΜΙΑ


                     

  Αν και ο χρόνος μου αρκετά περιορισμένος, κατάφερα να διαβάσω το βιβλίο. Ίσως ο τίτλος σε ξεγελά και σε παραπέμπει με την φαντασία σου σε κάτι τελείως διαφορετικό, απ΄ ότι αναφέρει η Κα Βαμβουνάκη. Εξαιρετικό βιβλίο θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω!!Διαβάζοντας, ανακαλύπτεις αρκετά και σημαντικά πράγματα, που αφορούν την ανθρώπινη αξία της ζωής και την ψυχή συγχρόνως. Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα γι΄ αυτυό το βιβλίο, αλλά είναι προτιμότερο να το διαβάσει κανείς. Καλή συνέχεια στη συγγραφέα!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΒΟΛΟΝΑΚΗ ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ


                     

  Το πρώτο σου μυθιστόρημα έπεσε στα χέρια μου όταν ήμουν 14 ετών. Αισίως σε λίγο πατώ τα σαράντα. Παιδάκι λοιπόν δεν καταλάβαινα και πολλά. Η Ντούλια όμως για μένα ήταν σταθμός. Σταθμός για να αγαπήσω το φύλο μου κι εσένα. Η κραταιά αγάπη, ύμνος στο διαφορετικό. Ευχαριστώ για την αγάπη που μας έχεις.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Κασσιανή Τροβά


                     

  Κυρία Βαμβουνάκη είστε για μένα πηγή ζωής! Χαράσσετε δικό σας δρόμο και παρασύρετε κι εμάς να ακολουθήσουμε! Σας παρακαλώ μην σταματάτε να μας εμπνέετε και να μας κάνετε καλύτερους ανθρώπους!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Δέσποινα Δημητριάδου


                     

  Δεν το αποχωρίζομαι και πάντα όταν διαβάζω ξανά μια σελίδα του, αποκομίζω και κάτι καινούριο.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo xristina


                     

  Τέλειο!!!!!!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo LELH


                     

  Τέλειο!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Dimitris


                     

  Αφορά μια γενική σας θέση σε αρκετά βιβλία: ο άνθρωπος διαφέρει από τα άλλα ζώα όχι (τόσο;) επειδή έχει λογική, αλλά επειδή έχει την ελευθερία επιλογής. Δε θα ήμουν τόσο κατηγορηματικός. Όταν η ψυχή είναι σκλαβωμένη πώς μπορεί να επιλέξει ελεύθερα; Το θεωρώ μάλλον δύσκολο έως ακατόρθωτο. Όταν οι αντικειμενικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες, τι κάνεις; Ας μην το παρακάνω με τέτοιες ερωτήσεις, νομίζω με κατανοήσατε. Εάν όμως επεξεργαστώ λογικά την κατάσταση και καταλήξω ότι π.χ. αυτή η ιστορία τελείωσε, με φθείρει, με εκμεταλλεύονται, κτλ. τότε ίσως αντιδράσω αλλά αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της λογικής; Τελικά τι ισχύει;

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΒΕΛΛΗ


                     

  Δόξα τω Θεώ που υπάρχουν συγγραφείς σαν τη Μάρω Βαμβουνάκη! Ευχαριστώ για το βιβλίο που διάβασα!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΒΛΑΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ


                     

  Κάθε σου βιβλίο και μια έκπληξη. Κάθε σου βιβλίο κι ένας καινούργιος προβληματισμός. Ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση, την πληρότητα. Βαθειά φιλοσοφημένα μηνύματα. Ένας όμορφος κόσμος, ένας αέρας ελευθερίας, ένα κόσμημα για κάθε βιβλιοθήκη, μια παρακαταθήκη αξιών. Επιθυμώ να βρεθώ κοντά σου, σε κάποια παρουσίαση βιβλίου σου. Είσαι από τους ανθρώπους που αξίζει να συναντήσουμε στο διάβα μας. Σ' ευχαριστώ για ό,τι μας δίνεις. Σε παρακαλώ, συνέχισε...

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Άντρια


                     

  Αγαπημένη μου Μάρω, εσύ είσαι μια πραγματική "συγγενής της καρδιάς μου". Τα βιβλία σου είναι για μένα θείο δώρο. Δροσερή πηγή να ξαποστάσω και να ανασυγκροτηθώ. Σ` ευχαριστώ που και με αυτό το εξίσου αριστουργηματικό βιβλίο διδάχτηκα. Πάντα αισθάνομαι πως έχω δίπλα μου μια σοφή φίλη που ως εκ θαύματος… μαντεύει τις έννοιες μου… Ελπίζω σύντομα, σε κάποια παρουσίασή του βιβλίου, να έχω τη χαρά να σε συναντήσω. (Ο Ενικός οφείλεται στον ουσιαστικό σεβασμό που αισθάνομαι!). Να είσαι πάντα καλά!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Ελευθερία


                     

  Χάρη σε μία φίλη μου γνώρισα τα βιβλία της κυρίας Βαμβουνάκη. Πρώτα λοιπόν ευχαριστώ εκείνη που εξαιτίας της γνώρισα έναν πραγματικό θησαυρό! Έπειτα πρέπει να πω συγχαρητήρια στη συγγραφέα και να την ευχαριστήσω που μοιράζεται μαζί μας τις τόσο πολύτιμες απόψεις της για θέματα ζωτικής σημασίας για τον εσωτερικό μας κόσμο. Για μένα και τα τρία αυτά βιβλία της είναι... εγχειρίδιο. Τα έχω πάντα κοντά μου, με τις απαραίτητες σημειώσεις και υπογραμμίσεις στο περιθώριο, για να ανατρέχω όποτε χρειάζομαι στήριξη, αξιόλογη στήριξη. Συγχαρητήρια λοιπόν και γι’ αυτό σας το έργο. Ανυπομονώ να διαβάσω το επόμενο. Μην σταματάτε να μοιράζεστε τις γνώσεις σας μαζί μας!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Δημήτρης Νίκου


                     

  Ό,τι και να πω για την Κυρία Βαμβουνάκη πια, είναι λίγο. Τι σχόλια να κάνεις για τα βιβλία της, αφού ούτως ή άλλως δεν είναι από τα βιβλία που απλά τα διαβάζεις και τα ξεχνάς στην βιβλιοθήκη. Γίνονται "εγχειρίδια" ζωής και ελιξίρια για όλες τις πληγές και τους βαθύτερους πόνους μας. Και ο "Παλιάτσος" και η "Αξόδευτη Αγάπη"... και τώρα αυτό. Συγχαρητήρια Κυρία Βαμβουνάκη... έτσι απλά!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Maria Psanis


                     

  Πάλι ξενύχτησα… Πάλι η ψυχή μου έκανε φτερά… Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που διαβάζω κάποιο καινούριο βιβλίο της κυρίας Βαμβουνάκη. Πόσα και πόσα μας διδάσκει, μας ερεθίζει θα έλεγα τη σκέψη. Αναμιγνύει ψυχολογία, φιλοσοφία, ποίηση, ανθρωπιά, ευαισθησία, σοφία, ενθουσιασμό, όνειρα, και με τρυφερότητα και αγάπη μας ανοίγει τα μάτια, μας ωθεί να έχουμε σχέση με το εαυτό μας, το «Εγώ» μας. Επιμένει πως είναι επιλογή μας να αποδράσουμε από τη φυλακή μας, να αρνηθούμε το κακό, να κρατήσουμε στα χέρια μας τα μαργαριτάρια ή τα κάρβουνα. Ο εγωισμός αποβλακώνει, τυφλώνει, τρελαίνει την βαθιά αναπνοή της καρδιάς μας. Μόνο αναζητώντας αλήθειες καθαρίζουμε την ομίχλη του «Εγώ» μας, και με αγάπη δίχως συμφέρον μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι και να μην εξαρτόμαστε από τους άλλους. Η υποκρισία μειώνει την προσωπικότητά μας και η χειραγώγηση μας μαθαίνει να φοράμε μάσκες. Η κυρία Βαμβουνάκη έχει ποιητικό κι ευαίσθητο τρόπο να μας ταξιδεύει στα παιδικά μας χρόνια, στα χρόνια της εφηβείας, σε χρόνια ώριμα, και μας ανοίγει τα μάτια για να δούμε. Όχι μόνο αυτό το βιβλίο, αλλά ό,τι γράφει η κυρία Βαμβουνάκη έχει τη δύναμη να ανάβει κεράκια στα σκοτάδια μας. Έχει βάθος και δύναμη, μα πάνω από όλα έχει τη σοφία να διδάξει τον άνθρωπο πώς να ωριμάσει και να αγκαλιάσει το «Εγώ» του εάν θέλει να ευτυχήσει. Συγχαρητήρια ξανά γι’ αυτό το αριστούργημα κυρία Βαμβουνάκη! Ανυπομονώ για το επόμενο που θα γράψετε. Περιμένω…

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Κλημεντίνη Σταματέλου


                     

  Την Κυρία Βαμβουνάκη τη θαυμάζω... Της εύχομαι κάθε επιτυχία στο καινούριο της πόνημα. Υπέροχο εξώφυλλο που πιστεύω αντικατοπτρίζει αυτό που θα μας συντροφεύσει διαβάζοντας το περιεχόμενο…

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα