Αρχική Σελίδα > 4η συνέχεια - Λογοτεχνικός Διαγωνισμός ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

4η συνέχεια - Λογοτεχνικός Διαγωνισμός ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

 

Αγαπητοί φίλοι,

 

Βρισκόμαστε ήδη στην 4η συνέχεια της ιστορίας μας χάρη στη δική σας συμμετοχή, φαντασία και όρεξη!

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το 4ο επιλεγμένο κείμενο που θα αποτελέσει τη βάση για τη συνέχεια της ιστορία μας, ενώ η Πασχαλία Τραυλού μας επισημαίνει κάποιους βασικούς άξονες της δημιουργικής γραφής και παραθέτει μία συνολική αξιολόγηση των κειμένων.

 

Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας που ομορφαίνει το λογοτεχνικό μας παιχνίδι!

 

Εισαγωγική ιστορία

 

1η συνέχεια

 

2η συνέχεια

 

3η συνέχεια

 

4η συνέχεια

 

Λίγα λόγια από τη συγγραφέα Πασχαλία Τραυλού:

 

Καταρχήν, ευχαριστούμε η Χριστίνα Οικονομίδου και εγώ τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ για την άκρως κατατοπιστική, αξιοπρεπή και ψύχραιμη απάντηση που έδωσαν εκ μέρους μας στο ατυχές γεγονός των κατηγοριών συμμετέχουσας στο διαγωνισμό μας.

Οφείλω να επισημάνω τα εξής προς αποφυγήν και στο μέλλον παρανοήσεων και παρεξηγήσεων:

1.    Ένα από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να έχει καθένας κατά νου όταν καταπιάνεται με τη λογοτεχνία είναι ο υποκειμενικός της χαρακτήρας. Όπως όλοι οι άνθρωποι δεν έχουμε την ίδια αισθητική ομοίως δεν αντιλαμβανόμαστε και με τον ίδιο τρόπο τη λογοτεχνία. Υπάρχει σ’ αυτό το θέμα αφιερωμένο ολόκληρο κεφάλαιο μέσα στο δοκίμιό μου ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ, που αιτιολογεί πώς καθορίζεται το κριτήριο του καθενός και πώς διαμορφώνεται η λογοτεχνική αισθητική και συνείδηση γράφοντος και αποδέκτη. Η επιλογή ενός και μόνο κειμένου κάθε φορά, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιπες προσπάθειες είναι κατώτερες μα η επιλεγόμενη συνδυάζει κατά τη γνώμη μας τα εκφραστικά μέσα και τη δυναμική που κάθε φορά θα προάγει την πλοκή της νουβέλας μας καλύτερα.

 2.    Την τελική επιλογή των αναρτήσεων δεν την κάνω μόνη μου. Με την Χριστίνα Οικονομίδου εργαζόμαστε με πνεύμα συνεργασίας, αναπτύσσουμε γόνιμο διάλογο με επιχειρήματα κάθε φορά και καταλήγουμε στο όποιο κείμενο αναρτούμε. Μπορεί να κάνουμε ακόμη και λάθος. Ποιος δεν κάνει; Αυτό αναιρεί τη συγγραφική μας ιδιότητα; Ποιος είπε πως ο δάσκαλος ή ο συγγραφέας διεκδικούν το αλάθητο;

 3.    Αγαπητέ Σεραφείμ  Δέλλιε, ομολογώ ότι τα κείμενά σου είναι από εκείνα που σχεδόν και στις τρεις συνέχειες που έχουν αναρτηθεί, έχουν τραβήξει την προσοχή μας. Ο λόγος της μη ανάρτησης του τελευταίου εν προκειμένω, ήταν ότι «στένευες» πολύ την εξέλιξη παρουσιάζοντας τον καθηγητή ως δολοφόνο, και αυτό θελήσαμε να το αποφύγουμε. Γλωσσικά ήσουν άρτιος. Επιλέχτηκε το αναρτηθέν κείμενο επειδή θεωρήθηκε από μας ως πιο βατή γέφυρα για τη συνέχεια με περισσότερα ανοιχτά ενδεχόμενα για μυθοπλασία. Επίσης, κατά την ταπεινή μας γνώμη το κείμενο διέθετε δουλεμένη γλώσσα με κάποια εσωτερική αρμονία. Ως προς την αναφορά σου στη δική μου γραφή, εδώ θα υψώσω ένα τεράστιο  «ΠΡΟΣΟΧΗ». Δεν επιδιώκουμε να βγάλουμε ένα κείμενο γραμμένο με το προσωπικό μου ύφος. Δεν ψάχνουμε παπαγαλίζοντες  στυλ άλλων δημιουργών. Καθένας μας είναι μοναδικός όπως μοναδικοί είστε κι εσείς. Γι’ αυτό και από την αρχή, ο τρόπος που έγραψα «το κουμπί» προσπάθησα  να μην απηχεί έντονα το δικό μου ύφος ώστε να είναι εφικτό να ακολουθήσουμε μια ενιαία υφολογική γραμμή, δεδομένου ότι αυτή η νουβέλα είναι «συλλογική δουλειά» και αυτό δεν πρέπει κανείς να το ξεχνάει.

Ως προς την τέταρτη συνέχεια τώρα:

 

1.    Η βασική  παρατήρηση αυτή τη φορά είναι  το σφάλμα της παλινδρόμησης που εντοπίστηκε στα 18 από τα 23 γραπτά. Εννοώ, ότι πολλοί συμμετέχοντες πέσατε στην παγίδα να αναλύσετε εκ νέου τη σχέση του καθηγητή με τη σύζυγό του, πράγμα που αποτελεί σαφέστατα πλεονασμό εφόσον αυτό το στοιχείο δόθηκε ήδη σε προηγούμενη συνέχεια. Βρισκόμαστε πια στο τέταρτο μέρος της νουβέλας μας και έπρεπε να μπούμε στην πλοκή δυναμικά.

2.    Θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι δεν ξεχνάμε τις μυθιστορηματικές συμβάσεις. Σε πολύ ενδιαφέρον κατά τα λοιπά κείμενο συμμετέχουσας εντοπίστηκε μια συμβατική ασυμβατότητα την οποία ενδεικτικά αναφέρω. Τοποθετεί τη δράση φθινόπωρο και μάλιστα αναφέρεται  στην πτώση των πρώτων φθινοπωρινών φύλλων, όταν η βασική σύμβαση της νουβέλας είναι ότι ο καθηγητής φοράει παλτό. Αυτά είναι στοιχεία που προσέχουμε πάρα πολύ στο είδος του μυθιστορήματος που πρέπει να διαθέτει πιστότητα, ελεγμένα πραγματολογικά στοιχεία και αληθοφάνεια. Αναφέρω το παράδειγμα αυτό ως  έναν εκ των λόγων για τους οποίους μπορεί να απορριφθεί ένα κείμενο. Οι λόγοι της απόρριψης μπορεί να είναι πολλοί: ασύμβατα με το θέμα εκφραστικά μέσα, πραγματολογικά σφάλματα, υπερβολές, βεβιασμένη εξέλιξη, παλινδρόμηση ή υπερβολική αργοπορία εισαγωγής στην πλοκή.

3.    Για να βοηθήσουμε στην προώθηση της πλοκής, αναφέρω ενδεικτικά ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αναφερθεί ο λόγος για τον οποίο ο καθηγητής αποφασίζει να ανοιχτεί τόσο στην εν λόγω φοιτήτρια και ΠΡΟΣΟΧΗ, όχι επειδή μοιάζει στη νεκρή σύζυγό του.

 

Για 4η συνέχεια επιλέχτηκε το κείμενο της Μαρίας Μαθιοπούλου. Μαρία, συγχαρητήρια!

 

Καλή επιτυχία και πάλι,

 

Πασχαλία Τραυλού

 

Δείτε τη διαδικασία συμμετοχής

 

Ημερολόγιο διεξαγωγής διαγωνισμού:

27/06/2011: Ανάρτηση εισαγωγικής ιστορίας (Δείτε την ιστορία εδώ)

10/07/2011: Λήξη υποβολής κειμένων για 1η συνέχεια

18/07/2011: Ανάρτηση επιλεγμένης 1ης συνέχειας (Δείτε την ιστορία εδώ & την αξιολόγηση των συμμετοχών εδώ)

24/07/2011:  Λήξη υποβολής κειμένων για 2η συνέχεια  

01/08/2011: Ανάρτηση επιλεγμένης 2ης συνέχειας (Δείτε την ιστορία εδώ & την αξιολόγηση των συμμετοχών εδώ)

21/08/2011: Λήξη υποβολής κειμένων για 3η συνέχεια

29/08/2011: Ανάρτηση επιλεγμένης 3ης συνέχειας (Δείτε την ιστορία εδώ & την αξιολόγηση των συμμετοχών εδώ)

04/09/2011: Λήξη υποβολής κειμένων για 4η συνέχεια

12/09/2011: Ανάρτηση επιλεγμένης 4ης συνέχειας (Δείτε την ιστορία εδώ & την αξιολόγηση των συμμετοχών εδώ)

18/09/2011: Λήξη υποβολής κειμένων για 5η συνέχεια

26/09/2011: Ανάρτηση επιλεγμένης 5ης συνέχειας (Δείτε την ιστορία εδώ & την αξιολόγηση των συμμετοχών εδώ)

02/10/2011: Λήξη υποβολής κειμένων για 6η συνέχεια

10/10/2011: Ανάρτηση επιλεγμένης 6ης συνέχειας (Δείτε την ιστορία εδώ & την αξιολόγηση των συμμετοχών εδώ)

16/10/2011: Λήξη υποβολής κειμένων για 7η συνέχεια

24/10/2011: Ανάρτηση επιλεγμένης 7ης συνέχειας (Δείτε την ιστορία εδώ & την αξιολόγηση των συμμετοχών εδώ)

30/10/2011: Λήξη υποβολής κειμένων για 8η συνέχεια

07/11/2011: Ανάρτηση επιλεγμένης 8ης συνέχειας (Δείτε την ιστορία εδώ & την αξιολόγηση των συμμετοχών εδώ)

13/11/2011: Λήξη υποβολής κειμένων για 9η συνέχεια

21/10/2011: Ανάρτηση επιλεγμένης 9ης συνέχειας (Δείτε την ιστορία εδώ & την αξιολόγηση των συμμετοχών εδώ)

27/11/2011: Λήξη υποβολής κειμένων για 10η συνέχεια

05/12/2011: Ανάρτηση επιλεγμένης 10ης συνέχειας – λήξη διαγωνισμού (Δείτε την ιστορία εδώ )

19/12/2011: Λήξη υποβολής ομογενοποιημένης νουβέλας


 

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα