Αρχική Σελίδα > ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ(42 γνώμες)

Κατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Ανθρώπινες σχέσεις,Ιστορικό Μυθιστόρημα
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 08/04/2011
Σελίδες : 416
Ηλικία : 18+
Χιλιάδα Κυκλ.: 22η
Ανατύπωση : 9η
ISBN:978-960-453-896-6
ISBN Ebook: 978-960-496-145-0
Σχήμα: 14 x 21 cm
Συσκευασία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB

Προτείνετέ το σε ένα φίλο σας

Λίγα λόγια

Η πρώτη φωτιά άναψε ύστερα από την ολοκληρωτική νίκη του Στρατού στον Εμφύλιο, το βράδυ της 30ής Αυγούστου του 1949, στο ύψωμα Κάμενικ, έπειτα στην Κιάφα, στο Τσάρνο, στην Αλεβίτσα. Όλη η πατρίδα μια φωτιά, ίδια ρομφαία των αγγέλων και των δακρύων. Όλη η πατρίδα μια παράλογη θυσία χωρίς θύτες και θύματα. Φαντάροι κι αντάρτες ρημαγμένες ψυχές, γονατισμένες, λιανισμένες από τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα.

Αγγέλα, Μέλπω, Αριάδνη. Έτσι απόμειναν να κοιτάνε τις φωτιές ανήμπορες και ν’ αποχαιρετούν βουβά˙ μορφές και μοίρες του λαού μας αδικοχαμένες. Έτσι απόμειναν να σκέφτονται αυτούς που έφυγαν κι έσβησαν˙ τη Γιάννα από την Καστοριά, τη Φανή από τη Σαλονίκη, την Κατερίνα από την Αθήνα, τον Νίκο από την Ήπειρο, τον Θάνο από τη Θράκη. Έτσι απόμειναν οι δόλιες μάνες να συλλογιούνται και να πεθυμούν απελπισμένα, να στραγγίζουν το μέσα τους για το λειψό που τους απόμεινε˙ μια εικόνα, ένα χαμόγελο, μια λέξη έστω. Έτσι απόμειναν να καρτεράνε μια επιστροφή...

Μετά τις Κόρες της λησμονιάς και τις Μάνες της άδειας αγκαλιάς, η τρίτη πράξη στην τραγωδία του λαού μας. Μια τραγωδία δίχως «από μηχανής θεό». Δίχως κανένα Θεό. Χωρίς κανένα Έλεος.

περισσότερα

Δείτε το video

 • ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ (Ρ/Φ SPOT 22'')

Δείτε επίσης!

Βιβλία της σειράς "Στα Χρόνια του Εμφυλίου"

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

42 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo Despina Voyatzaki


                     

  Ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας που για πολλούς είναι άγνωστη (δυστυχώς) αυτή η τετραλογία, σε ταξιδεύει σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Οι αποφάσεις των ¨ισχυρών¨ και οι επιπτώσεις αυτών στον λαό, στην οικογένεια, στους άντρες, στις γυναίκες... στο μέλλον του κόσμου - στα παιδιά! Η ωραιότερη ιστορική - μυθοπλαστική τετραλογία που έχω ποτέ διαβάσει!

 • photo ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΛΕΥΡΙΤΑΚΗ


                     

  Α Ρ Ι Σ Τ Ο Υ Ρ Γ Η Μ Α!!! Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στο συγγραφέα που έχει το -σπανιότατο- θάρρος να γράφει την αλήθεια για τη σκοτεινή περίοδο του Εμφυλίου.

 • photo Διαμάντη Βασιλική


                     

  Τρία παιδιά έκανε η Αγγέλα και τα τρια εξαφανίστηκαν, έχασε τα ίχνη τους και μαζί με αυτά και τη ζωή της, τη χαρά της. Η Μέλπω προσπαθεί να ανταμώσει με τη Φανούλα της και η Αριάδνη να ξαναβρεί την Κατερινούλα της. Συγκλονιστική συνέχεια, τα γεγονότα τραγικά και αδυσώπητα, οικογένειες ξεκληρίζονται, παιδιά εξαφανίζονται, άλλα τα πήραν οι αντάρτες και άλλα η βασίλισσα Φρειδερίκη και τα τοποθέτησε σε ορφανοτροφεία.Αλλά δεν είναι το μόνο.Ακόμα και σε ένα πράγμα αν παρεκλύνει κάποιο μέλος του ΚΚΕ διαπομπεύεται, διαγράφεται και πολλές φορές εκτελείται για παραδειγματισμό. Οι μάχες συνεχίζονται ανελέητες και σκληρές και από τις δύο πλευρές. Οικογένειες χωρίζονται, χωριά λεηλατούνται, γυναίκες βιάζονται, αντιδραστικοί εκτελούνται και όλα αυτά έχουν ως κοινό παρονομαστή το κόμμα και την ιδεολογία. Είναι το πιο συγκινησιακά φορτισμένο βιβλίο από τα δυο προηγούμενα.Οι παραπομπές δεν λείπουν και από εδώ.Ο αγώνας όσο πλησιάζει προς το τέλος του είναι πιο φρικιαστικός και ανελέητος.Τραγικές φιγούρες εδώ είναι τα παιδιά που σκληραγωγούνται πάνω στο άνθος της ηλικίας τους, στην ανεμελιά και ενώ θα έπρεπε να παίζουν σε κάποια αυλή ή σε κάποια παιδική χαρά αυτά βιώνουν το απάνθρωπο πρόσωπο του πολέμου.

 • photo ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΡΑΒΑΚΟΥ


                     

  Καταπληκτικό όπως όλα τα βιβλία του..μαθαίνουμε την ιστορία μας και συγκινούμαστε παράλληλα… προσωπικά λατρεύω τα βιβλία που περιγράφουν την ιστορία μας!

 • photo Georges Koukos


                     

  Υπέροχο βιβλίο όπως και τα προηγούμενα του Θ. Παπαθεοδώρου

 • photo jama


                     

  Τρίτο μέρος…και φαρμακερό. Αισθάνομαι ότι ο ενθουσιασμός κάπου έχει χαθεί, ο ρυθμός έχει πέσει. Παρ’ όλα αυτά μπορεί άνετα να συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα (οι κόρες τις λησμονιάς και οι μάνες της άδειας αγκαλιάς).

 • photo Βασιλική Ζηλιασκοπούλου


                     

  Το τρίτο βιβλίο της τετραλογίας, ίσως ακόμη καλύτερο από τα δύο πρώτα. Η ιστορία της Ελλάδας του εμφυλίου προχωράει, μαζί και οι ζωές των πρωταγωνιστών που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε. Και είναι ζωές που προχωράνε μέσα σε πόλεμο, πίκρα, στερήσεις και συνεχείς αποχωρισμούς, μόνιμους και προσωρινούς. Το ωραίο είναι ότι οι ήρωες μετακινούνται και στο χώρο, αναμνήσεις και μαρτυρίες αυθεντικές κατοίκων υπάρχουν ολοφάνερα και σε αυτό το βιβλίο και φέρνουν κόμπο στο λαιμό και δάκρυα στα μάτια. Θα μπορούσα να γράψω πολλά και πραγματικά θα το ήθελα, αλλά θα σταματήσω εδώ ώστε να έχουν όλοι την ευκαιρία να ζήσουν τις εκπλήξεις που επιφυλάσσει το βιβλίο και να συγκινηθούν ελεύθερα και χωρίς να το περιμένουν.

 • photo ΕΦΗ


                     

  Συγχαρητήρια, δεν είναι κακό να έχουμε μνήμες αναμένουμε και τα επόμενα.

 • photo Ρουμπίνη Κόσσυβα


                     

  Ο ενθουσιασμός ενός συναρπαστικού ταξιδιού συνεχίζεται. Τα θερμά μου συγχαρητήρια!

 • photo Ματίνα Μπλάτζιου


                     

  Συγχαρητήρια!

 • photo ευθαλια τσουκη


                     

  Ένα καταπληκτικό βιβλίο από το οποίο διδασκόμαστε με βιωματικό τρόπο τραγικές στιγμές της ιστορίας μας. Σας ευχαριστώ για τις γνώσεις και τα συναισθήματα που ένιωσα με την ανάγνωσή τους.

 • photo ΟΛΓΑ ΝΑΤΣΗ


                     

  Επιτέλους έμαθα ένα άγνωστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας που ποτέ κανένας δεν μας έμαθε!

 • photo Σωτηρία Κίσσα


                     

  Συγκλονιστικό βιβλίο, όπως και τα δύο πρώτα της τετραλογίας. Έμαθα πολλά πράγματα που αγνοούσα σχετικά με τον εμφύλιο πόλεμο, γραμμένα με τη μαγική πένα του Θοδωρή Παπαθεοδώρου. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο κατάλαβα γιατί ο κ. Παπαθεοδώρου πλησιάζει με τόση ευαισθησία αυτή την ιστορική περίοδο - ο ίδιος ο πατέρας του ήταν θύμα αυτού του ανελέητου πολέμου μεταξύ των Ελλήνων. Πόσο σκληρό είναι να πολεμούν και να χάνουν τη ζωή τους οι άνθρωποι για ξένα συμφέροντα. Δεν ξέρεις ποιον να λυπηθείς και με ποιον να θυμώσεις! Ο καθένας από την πλευρά του πολεμάει γι' αυτό που πιστεύει σωστό. Περιμένω με ανυπομονησία να διαβάσω και το τέταρτο βιβλίο να δω τι θα γίνει τελικά. Ποιά μάνα θα βρει επιτέλους την κόρη της;

 • photo ΚΥΡΙΤΣΑΚΑ ΕΛΕΝΗ


                     

  Πριν από λίγες μέρες τελείωσα την ανάγνωση και του τέταρτου βιβλίου. Ό,τι και να πω δεν μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα που ένιωσα κατά τη διάρκεια που διάβαζα την τελευταία πράξη αυτού του απίστευτου δράματος. Προσπάθησα να φανταστώ ότι υπήρχε μια περίπτωση να ζήσω εκείνη την εποχή υπό αυτές τις απίστευτες, εξωπραγματικές και απερίγραπτες συνθήκες. Πώς μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος τόσο πόνο, τρόμο, απελπισία; Θέλω να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον κ. Παπαθεοδώρου που μέσα από τις σελίδες των τεσσάρων αυτών υπέροχων βιβλίων με βοήθησε να μάθω για αυτό το κομμάτι της Ιστορίας μας για το οποίο είχα άγνοια. Ας γίνει επιτέλους μάθημα για εμάς τους νεώτερους. Θερμά συγχαρητήρια!

 • photo Eleni Geo


                     

  Ο Θ. Παπαθεοδώρου είναι η καλύτερη αντρική πένα που έχει βγει στην ελληνική λογοτεχνία τα τελευταία 30χρόνια και τα 3 βιβλία του έχουν εκτός από το δυνατό θέμα του εμφυλίου, ολοκληρωμένους χαρακτήρες , σωστή έρευνα , και ισορροπούν άριστα ανάμεσα στην ιστορία και τη μυθιστορία. Μπράβο μόλις πήρα και το τέταρτο βιβλίο ευχαριστώ!

 • photo Κατερίνα .Σ


                     

  Ήταν ίσως η πρώτη φορά που έκλαψα σε βιβλίο. Συναρπαστική όλη η τριλογία και πολύ διαφωτιστική ιστορικά για όλους εμάς που δε διδαχτήκαμε ιστορία στο σχολείο. Συγχαρητήρια στο συγγραφέα.

 • photo Στέλλα


                     

  Υπέροχο όπως και τα προηγούμενα! κ. Παπαθεοδώρου συγχαρητήρια και σας ευχαριστώ πολύ!!!

 • photo ΕΛΕΝΗ Χ


                     

  Τέλειο όπως και τα προηγούμενα!!! Περιμένουμε το επόμενο!!!

 • photo ΕΛΕΝΗ Χ


                     

  Όπως και τα προηγούμενα είναι και αυτό συγκλονιστικό!!!

 • photo Ανδρέας Στυλιανού


                     

  Απλά θα πώ ακόμη μια φορά όπως και για τα προηγούμενα βιβλία, Συγχαρητήρια!!!! Έχω καθηλωθεί και περιμένω τον Οκτώβριο για το τέταρτο βιβλίο της σειράς και την ολοκλήρωση των ομολογουμένως άγνωστων πτυχών του καταστροφικού εμφυλίου, που οι συνέπειες και τα αποτελέσματα του έχουν σφραγίσει την Ελληνική ιστορία. Η πληγή της Ελληνικής ψυχής, αγαπητέ Θοδωρή, δεν θα κλείσει από αυτές τες συνέπειες και προσωπικά σ' ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να μάθω όσα δεν έμαθα από τα σχολικά βιβλία.

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις προγραμματισμένες για το μέλλον.

Παλαιότερες εκδηλώσεις
ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα