Αρχική Σελίδα > ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ(66 γνώμες)

Κατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Ανθρώπινες σχέσεις,Ιστορικό Μυθιστόρημα
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 20/10/2011
Σελίδες : 640
Ηλικία : 18+
Χιλιάδα Κυκλ.: 21η
Ανατύπωση : 9η
ISBN:978-960-496-277-8
ISBN Ebook: 978-960-496-471-0
Σχήμα: 14 x 21 cm
Συσκευασία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB

Προτείνετέ το σε ένα φίλο σας

Λίγα λόγια

Αγγέλα, Μέλπω, Αριάδνη. Η μια απέναντι από την άλλη μέχρι χτες. Η μια δίπλα στην άλλη τώρα. Γυναίκες και μάνες του Εμφυλίου, τραγικές μορφές, σύμβολα και σημεία των πικρών καιρών, Ιστορία ζωντανή, αργασμένη στα πρόσωπα, στα βλέμματα, στις καρδιές τους.
Μετά τον εμφύλιο σπαραγμό στα πεδία των μαχών, ένας εμφύλιος σπαραγμός στις ζωές των ανθρώπων˙ στις σχέσεις, στις φιλίες, στις οικογένειες. Μαύρες μαντίλες και χιλιάδες απουσίες απ’ τη μια μεριά. Κόκκινες σημαίες κι εκατοντάδες εκτελέσεις απ’ την άλλη. Σκύλλα και Χάρυβδη. Μετεμφυλιακή δεξιά εξουσία και αυταρχικά κομμουνιστικά καθεστώτα, παρακράτος, προσφυγιά, κόμμα, παιδομάζωμα, διώξεις, φυλακές κι εξορίες.
Ένας λαός χωρισμένος στα δυο, ματωμένος, γονατισμένος. Ένας λαός θυσία, μια παράλογη θυσία χωρίς νικητές και ηττημένους, χωρίς θύτες και θύματα. Μα κι ένας λαός που πορεύεται στους καιρούς της μνήμης παλεύοντας να σταθεί όρθιος, ν’ αντικρίσει ήλιο κι ελπίδα. Ο λαός μας.

περισσότερα

Δείτε το video

 • ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ (Ρ/Φ ΣΠΟΤ 23'')

Δείτε επίσης!

Βιβλία της σειράς "Στα Χρόνια του Εμφυλίου"

66 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo Despina Voyatzaki


                     

  Ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας που για πολλούς είναι άγνωστη (δυστυχώς) αυτή η τετραλογία, σε ταξιδεύει σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Οι αποφάσεις των ¨ισχυρών¨ και οι επιπτώσεις αυτών στον λαό, στην οικογένεια, στους άντρες, στις γυναίκες... στο μέλλον του κόσμου - στα παιδιά! η ωραιότερη ιστορική - μυθοπλαστική τετραλογία που έχω ποτέ διαβάσει!

 • photo EJ


                     

  Απίστευτο δημιούργημα! Εύχομαι να διαβάσουν αυτή τη σειρά βιβλίων όλοι οι νέοι!

 • photo EJ


                     

  Απίστευτο δημιούργημα! Εύχομαι να διαβάσουν αυτή τη σειρά βιβλίων όλοι οι νέοι!

 • photo ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ


                     

  Εξαιρετικό βιβλίο, όπως άλλωστε και τα τέσσερα της σειράς. Μέσα από τις σελίδες του ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται το κακό που προκάλεσαν στην Ελλάδα και στο λαό οι κομμουνιστές. Δυστυχώς στα σχολεία δε διδάσκεται αυτή η μαύρη σελίδα της ελληνικής ιστορίας και επίσης η πλατιά μάζα του κόσμου δεν γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη εκείνα τα ταραγμένα χρόνια. Ο Κος Παπαθεοδώρου μέσα από τα τέσσερα βιβλία εξιστορεί με αριστουργηματικό τρόπο τα δεινά που υπέστη ο λαός και αποδεικνύει το πόσο αρτηριοσκληρωτικοί και δογματικοί ήταν (και είναι ακόμα) οι κομμουνιστές.

 • photo ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΛΕΥΡΙΤΑΚΗ


                     

  Συγκλονιστική όλη η τετραλογία και εξαιρετικό το τέλος!

 • photo Διαμάντη Βασιλική


                     

  Το παιδομάζωμα, οι αιχμαλωσίες των φαντάρων, οι άσχημες συνθήκες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αλβανία, στη Ρουμανία και στις ανατολικές χώρες από την πλευρά της γραμμής του Κόμματος είναι ανατριχιαστικές και προκαλούν θλίψη και οδύνη. Οι εκτελέσεις, οι διωγμοί, οι φυλακίσεις, οι συμπεριφορές προς τους φυλακιζόμενους και οι παράνομες υιοθετήσεις του κράτους. Η τρελή στάση τόσων των κυβερνώντων όσο και του Κόμματος. Και όλα περιστρέφονται γύρω από τα αθώα μάτια των παιδιών και των μανάδων που ψάχνουν ένα σημάδι για να κρατηθούν στη ζωή, ένα “ξεροκόματο” ελπίδας για την προσμονή της επανασύνδεσης της οικογένειάς τους. Το τέλος ανατρεπτικό και συγκινησιακό. Δεν περίμενα κάτι τέτοιο και λίγο με χάλασε... όμως ήταν τόσο εξαιρετικά και τέσσερα που του “συγχώρεσα” το τόσο κλάμα που έριξα. Άλλωστε είναι τόσο σπάνιο ένας άντρας να καταφέρνει να συγκινήσει σε τέτοιο βαθμό τον αναγνώστη του που είναι χάρισμα και ευλογία! Διαβάστε λοιπόν την τετραλογία του εμφυλίου πολέμου και θα βυθιστείτε σε έναν κυκεώνα απείρων συναισθημάτων, εμπειριών και γνώσεων! Το συστήνω ανεπιφύλακτα και του αξίζει ένα ολοστρόγυλο ΔΕΚΑ ΜΕ ΤΟΝΟ!

 • photo ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΡΑΒΑΚΟΥ


                     

  Μια τετραλογία καταπληκτική! Συγχαρητήρια... μαθαίνουμε ιστορία μέσα από μια εξαιρετική γραφή κ αφήγηση!

 • photo Georges Koukos


                     

  Υπέροχα και τα τέσσερα βιβλία. Συγχαρητήρια στο συγγραφέα.

 • photo jama


                     

  Το διαβάζεις γιατί είναι το τέταρτο μέρος της σειράς. Δυστυχώς τα πράγματα εδώ κυλούν αργά και ίσως κουραστικά. Αισθάνομαι ότι έχει τόσες σελίδες γιατί έπρεπε να υπάρχει αναλογία με τα προηγούμενα.

 • photo αστερω


                     

  Μόλις τελείωσα και το τέταρτο βιβλίο! Δεν έχω λόγια κύριε Παπαθεοδώρου ήταν όλα συγκλονιστικά. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

 • photo Βασιλική Ζηλιασκοπούλου


                     

  Το αρνητικό αυτού του βιβλίου (του τέταρτου τόμου, όχι όλης της τετραλογίας) είναι ότι έχει πολύ ιστορία- σχολικό μάθημα μέσα, αν υποθέσουμε ότι αυτά θα διδαχτούν κάποια στιγμή στα σχολεία. Και επειδή δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου, έμαθα και πράγματα που δεν ήξερα και δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσαν να συμβαίνουν σε καιρό εκτός πολέμου στη δική μας χώρα. Επίσης, προφανώς και τελειώνουν οι ιστορίες των τριών οικογενειών που ακολουθούμε για πάνω από δέκα χρόνια, οι οποίες στο μεταξύ έχουν έρθει κοντά με κάποιο τρόπο. Νομίζω πως τα λόγια είναι λίγα μπροστά σε ένα τόσο σπουδαίο έργο (αναφέρομαι στην τετραλογία), αν δεν το διαβάσεις δεν μπορείς να καταλάβεις το πόσο όμορφα μπορεί να είναι γραμμένο ένα ιστορικό βιβλίο που αφορά μια τόσο δύσκολη και σύγχρονη ιστορική περίοδο. Τα συγχαρητήριά μου στον συγγραφέα (παρεπιπτόντως: το τέλος θα το προτιμούσα διαφορετικό).

 • photo ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ


                     

  Συναισθήματα ανάμεικτα με κυρίευσαν σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης και των τεσσάρων βιβλίων.. Αγωνία, πόνος, φόβος, πίκρα, εγκατάλειψη, αδικία, απογοήτευση, θυμός αλλά και ελπίδα, αφοσίωση, ανθρωπιά, παραδοχή, αλληλεγγύη, περηφάνια, θάρρος και τέλος, αγάπη… Συγχαρητήρια κύριε Παπαθεοδώρου για την εξαιρετική δουλειά που μας προσφέρατε. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας που αγνοούν πολλοί άνθρωποι και πρέπει να διαβάσουν για να μάθουν και να αποκτήσουν γνώσεις, γνώμη και άποψη. Φαίνεται περίτρανα και από τα τέσσερα βιβλία ο διχασμός του έθνους μας που μας ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Αυτός ο διχασμός πάντα κακό προσέφερε στην πατρίδα μας και στα παιδιά της. Αυτή η γλυκόπικρη γεύση στο τέλος του τέταρτου βιβλίου ήταν απρόσμενη. Θα μπορούσατε κατά τη γνώμη μου να προχωρούσατε στη συγγραφή και πέμπτου βιβλίου. Σίγουρα έχετε υλικό για να το κάνετε και να αναφερθείτε στις ζωές των ηρώων μετά το 1956. Έχω την ελπίδα ότι μπορεί και να το πράξετε. Και πάλι συγχαρητήρια.

 • photo ΝΙΚΟΛΟΥΛΙΑ ΝΤΙΝΑ


                     

  Πρόσφατα τελείωσα το τελευταίο βιβλίο της τετραλογίας σας. Απήλαυσα και τα τέσσερα βιβλία , έμαθα πολλά για τον αγώνα των αριστερών και τις κακουχίες τόσων οικογενειών και παιδιών. Δυστυχώς σε κανένα σχολικό βιβλίο ιστορίας δεν αναφέρεται τι επακολούθησε μετά τον εμφύλιο και πόσοι άνθρωποι ξενιτεύτηκαν για χρονιά. Το τελευταίο βιβλίο μου άφησε μια πικρή γεύση γιατί περίμενα την δικαίωση όλων των ηρώων , βεβαία στην αληθινή ζωή δεν υπάρχει πάντα happy end. Συγχαρητήρια για την δεμένη πλοκή των βιβλίων και τις συνεχείς ανατροπές , στο τέλος κάθε βιβλίου περίμενα με αγωνία την εξέλιξη της ιστορίας στο επόμενο και φυσικά την τελική λύτρωση. Ευχαριστώ πολύ για τις ωραίες στιγμές που πέρασα με τα έργα σας.

 • photo Ορσαλiα


                     

  Ειλικρινά τα λόγια ωχριούν μπροστά στην περιγραφή των συγκλονιστικών γεγονότων του εμφυλίου που αποτυπώθηκαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο από την πένα σας κύριε Παπαθεοδώρου. Ο εμφύλιος αποτέλεσε το πιο ζοφερό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας μας και σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή. Τα συναισθήματα που μου γεννήθηκαν, καθώς περιπλανιόμουν στις σελίδες των βιβλίων, ήταν πολλαπλά. Έκλαψα, πόνεσα, οργίστηκα, συγκινήθηκα. Βίωσα τις καταστάσεις των ηρωίδων-μανάδων στο μέγιστο βαθμό. Μάνες πονεμένες, χαροκαμένες, που έψαχναν να βρουν μια σανίδα σωτηρίας, ένα αποκούμπι για να μη χάσουν τα λογικά τους, για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους για χάρη των παιδιών Δε θα χρησιμοποιήσω κοινότοπες λέξεις. Αλλά θα πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί με διδάξατε ιστορία και με βοηθήσατε να σχηματίσω μια ολοκληρωμένη, αντικειμενική και εμπεριστατωμένη άποψη για τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Δε σας γνωρίζω προσωπικά, αλλά νιώθω ότι σας ξέρω καταρχάς μέσα από τα βιβλία σας και δεύτερον από την περιπλάνησή μου στον τόπο καταγωγής σας τα ακριτικά Δίκαια στα οποία έζησα δύο χρόνια. Σας ευχαριστώ και πάλι.

 • photo Άννα


                     

  Μπράβο κύριε Παπαθεοδώρου! Εξαιρετική γραφή,επιστημονικά τεκμηριωμένη δουλειά! Εύχομαι να σας μιμηθούν και άλλοι συγγραφείς! Έχουμε κουραστεί να διαβάζουμε συνεχώς τις ίδιες ιστορίες,τα ίδια και τα ίδια! Διάβασα όλη την τετραλογία με πολύ ενδιαφέρον και διασταύρωσα τα ιστορικά γεγονότα με τις μνήμες του παππού μου! Απλά σας ευχαριστώ από καρδιάς!

 • photo maria.


                     

  Καταπληκτικά και τα τέσσερα βιβλία. Συγχαρητήρια κύριε Παπαθεοδώρου.

 • photo ΕΥΗ


                     

  Και τα τέσσερα βιβλία είναι καταπληκτικά, συγχαρητήρια στον κύριο Παπαθεοδώρου. Από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει.

 • photo ΔΗΜΉΤΡΗΣ ΜΠΙΝΟΠΟΥΛΟΣ


                     

  Είμαι 87 ετών και έχω ζήσει την περίοδο που αναφέρονται τα βιβλία σας σε μια πολύ ευαίσθητη ηλικία. Τα έχω διαβάσει όλα και μου έκανε εντύπωση η αντικειμενικότητα που υπάρχει σε αυτά. Μακάρι να τα διαβάσουν όλοι οι σημερινοί νέοι.

 • photo ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ


                     

  Καταπληκτικά και τα τέσσερα βιβλία. Κύριε Παπαθεοδώρου ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ γιατί με την συγκλονιστική αυτή τετραλογία μας δώσατε την ευκαιρία για μια άλλη μια φορά να ξεφυλλίσουμε το αιματοβαμμένο βιβλίο της ιστορίας αυτού του τόπου και να αναλογιστούμε. Τον πόνο, τα δάκρυα, τον σπαραγμό που έσπειρε στο διάβα του ο εμφύλιος πόλεμος. Τα συντρίμμια της ψυχής όλων αυτών που ηθελημένα ή άθελά τους πήραν μέρος σε αυτό εθνικό μακελειό κουβαλώντας ως το τέλος της ζωής τους μνήμες πικρές ποτισμένες στο αίμα των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων αυτού του εθνικού σπαραγμού. Να είστε πάντα καλά!

 • photo Χριστίνα Ψαρρά


                     

  Διάβασα το πρώτο βιβλίο και με συγκίνησε πάρα πολύ. Περίμενα και τα επόμενα βιβλία με μεγάλη αγωνία. Μ' άρεσαν πάρα πολύ όλα του τα βιβλία. Συγχαρητήρια στον συγγραφέα. Πολύ καλά γραμμένα.

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα