Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ

ΜΕΝΙΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ



Κατηγορία : Λογοτεχνία
Θεματική κατηγορία : Κοινωνικό
Σειρά : Ελληνική λογοτεχνία
Ημ. Έκδοσης : 19/10/2017
Σελίδες : 480
Ηλικία : 18+
Χιλιάδα Κυκλ.: 8η
Ανατύπωση : 1η
ISBN:978-618-01-2289-3
ISBN Ebook: 978-618-01-2290-9
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB

Λίγα λόγια

Το χάρισμα του Νικήτα Σαββάκη στα μαθηματικά προοιωνίζεται ένα λαμπρό μέλλον. Ωστόσο η μοίρα διαλύει την ανεμελιά και τον φέρνει αντιμέτωπο με μια σκληρή πραγματικότητα. Οι γονείς του μένουν άνεργοι κι αμέσως μετά έχουν ένα σοβαρό ατύχημα. Έτσι αναγκάζεται να διακόψει τις σπουδές του και να εγκαταλείψει τα όνειρά του. Συντετριμμένος ψυχολογικά, ξεκινάει να δουλεύει ως σερβιτόρος και, στη συνέχεια, ως μεταφορέας. Σκέφτεται πληγωμένος τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα. Παρ’ όλα αυτά, η λατρεία του στην επιστήμη του θα τον οδηγήσει να αποδεχτεί μια μεγάλη πρόκληση, που ξεπερνάει ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα. Περνώντας από συμπληγάδες κι έχοντας τη βοήθεια της αγαπημένης του Έλενας, θα ακολουθήσει μια πορεία που θα τον οδηγήσει ψηλά. 


Ένα μαγικό ταξίδι ψυχής από τον Ψηλορείτη και τα Χανιά ως το Κέιμπριτζ και το Όσλο, ένας χορός των δυσνόητων αριθμών, μια ωδή στη δύναμη και τη θέληση, κόντρα στη μοίρα και στους καιρούς.

περισσότερα

Δείτε video για το βιβλίο

35 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo Αθηνά Ρ.


                      25/09/2018

  Ένα υπέροχο βιβλίο, που υμνεί τη δύναμη της θέλησης, μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να εξελίσσεται η γνώση μας, η εμπειρία μας κι ο χαρακτήρας μας και μας τονίζει πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι δικοί μας άνθρωποι στη ζωή μας. Οφείλω, επίσης να ομολογήσω ότι είναι η πρώτη φορά που διάβασα...μαθηματικά χωρίς να δυσανασχετώ! Ο Νικήτας, ο κεντρικός ήρωας, θα ήταν ένα καλό πρότυπο για τους σημερινούς νέους. Πολλά συγχαρητήρια στον κ. Σακελλαρόπουλο!!!

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΠΑΡΑ


                      27/11/2017

  Ένα ακόμη εξαιρετικό κοινωνικό μυθιστόρημα με ένα θέμα που αφορά σχεδόν όλες τις ελληνικές οικογένειες στην εποχή της κρίσης. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τον αγώνα του Νικήτα που αναγκάζεται να εγκαταλείψει προσωρινά τις σπουδές του και τα όνειρα του για να εργαστεί και να βοηθήσει την οικογένεια του και. Ένας ήρωας που ξαφνικά νιώθει εγκλωβισμένος χωρίς ελπίδα για αυτά που ονειρευόταν, όπως τόσοι άλλοι νέοι του σήμερα και ένα θέμα που άγγιξε προσωπικά τον συγγραφέα αλλά και όλους εμάς κάποια στιγμή της ζωής μας γιατί όλοι κρύβουμε ένα κομμάτι του Νικήτα μέσα μας. Ένα βιβλίο που υμνεί τα σύμβολα του πατέρα και της μάνας, την αυτοθυσία των γονέων και τους δεσμούς της ελληνικής οικογένειας και παράλληλα αναδεικνύει την αγάπη, την αλληλεγγύη αλλά και τη δύναμη του έρωτα και της συντροφικότητας. Ο Νικήτας και η οικογένεια του παλεύουν, απογοητεύονται από τις δυσκολίες αλλά πάντα εμφανίζονται λύσεις και παράθυρα αισιοδοξίας που τους δίνουν δύναμη να συνεχίσουν. Ο αγώνας τους είναι δοσμένος με τον γνωστό ρεαλιστικό και ανθρώπινο τρόπο γραφής του συγγραφέα που κάνει την ιστορία να ρέει, να σε συνεπαίρνει και να αισθάνεσαι ότι όσα διαβάζεις μπορεί να συμβαίνουν σ’ εσένα τον ίδιο. Χωρίς δράμα, υπερβολή και απαισιοδοξία αλλά απολύτως ρεαλιστικά και πάντα μ’ έναν τόνο αισιοδοξίας. Ο Χορός των Συμβόλων είναι μια ιστορία που εμπνέει, με ήρωες που εμπνέουν. Ο Νικήτας είναι ένας ήρωας πρότυπο, όπως και ο Αλέξανδρος στα «Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι», παράδειγμα για όλους και ιδίως για τους νέους. Χρειαζόμαστε τέτοιες ιστορίες και τέτοιους ήρωες. Χρειαζόμαστε θετικά πρότυπα που να μας κάνουν να δούμε τη ζωή μας με άλλο μάτι και να μας πάνε ένα βήμα παραπέρα. Να μας μάθουν να μη σταματάμε ποτέ να κυνηγάμε τα όνειρα μας και να αγωνιζόμαστε γι’ αυτά πάντα με συνοδοιπόρους ανθρώπους που πιστεύουν σ’ εμάς και μας στηρίζουν και με σύμμαχο την επιμονή, την αγάπη, την πίστη και την ελπίδα. Ένα βιβλίο που αξίζει να φτάσει στα χέρια όσο το δυνατόν περισσότερων νέων ανθρώπων για να τους δείξει να μη σταματούν να παλεύουν για τα όνειρα τους. Εξάλλου, όπως τονίζει συνεχώς ο Μένιος, χανόμαστε μόνο όταν χάνουμε τα όνειρα μας.

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo ΕΛΣΑ ΜΕΝΤΕΚΙΔΟΥ


                      10/11/2017

  Πολύ καλό, ξενύχτησα με τρεις καφέδες παρέα, Όμως άξιζε. Οι αρχαίοι μας έλεγαν [αγαθά κόποις κτώνται] κάτι που περίτρανα έπραξε ο Νικήτας. Όντως πολλά παιδιά κατάγονται από φτωχές οικογένειες, οι οποίες κάνουν την υπέρβαση για να τα σπουδάσουν. Έρχονται όμως οι αστάθμητοι παράγοντες (απώλεια εργασίας, αιφνίδιοι θάνατοι, το γήρας.....) Που ανατρέπουν την πορεία που ήταν προγραμματισμένη. Αλώστε ο λαός λέει: όταν κάνουμε σχέδια οι άνθρωποι, ο θεός γελά. Τα έζησα με τα παιδιά μου, μαθαίνοντας πόσοι εγκατέλειπαν γιατί οι γονείς στην πορεία δεν είχαν δυνατότητα να βοηθούν πλέον οικονομικά. Το βιώνω έντονα τώρα στο 3ο παιδί, έχοντας μεγάλη ηλικία, μικρή σύνταξη, μια ανασφάλεια Που μου τρώει την ψυχή, αδυνατώντας να συντηρώ ένα νοικοκυριό, όχι κι έναν φοιτητή… Το μεγαλείο της μάνας, η κατάθλιψη του πατέρα (παρέα με την κατάπτωσή του), οι θυσίες όλων. Οι νέοι με τις δικές τους αγωνίες, που δεν είναι μόνο το μπες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και το διάβασμα μέχρι τελικής πτώσης για την απόκτηση του πτυχίου… που σε οδηγεί γραμμή στην ανεργία. Τις θυσίες που απαιτεί ο έρωτας, τις αδελφικές σχέσεις, τους ακέραιους χαρακτήρες από όπου κι αν προέρχονται. Μπράβο λοιπόν στον κ. Σακελλαρόπουλο... έχει δυνατή πένα.

  Μου αρέσει!  1 Likes

 • photo ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΜΠΑΖΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ


                      13/10/2019

  Ακόμη ένα εξαιρετικό βιβλίο από το συγγραφέα! Μια ιστορία, με την οποία θα ταυτιστούν (κυρίως ) οι γονείς που μέσα στην κρίση αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις σπουδές των παιδιών τους. Μια ιστορία, που δείχνει ότι το σύμπαν θα συνωμοτήσει για να μπορέσει κάποιος να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα και να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει. Τέλος, μια ιστορία, που πρέπει να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για κάθε άνθρωπο, δείχνοντας πώς μόνο με επιμονή ,επιμονή, αγώνα και πίστη στις δυνατότητές του μπορεί να βάζει στόχους και να τους πετυχαίνει. Σαφώς και συνίσταται για ανάγνωση !

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Γκλεη


                      20/08/2019

  Η σκληροτητα της ζωης ζωσμένη με την αγαπη και το νοιαξιμο της Ελληνικης οικογενειας και της κουλτουρας μας. Ο πολεμος της καθημερινοτητας εναντιων των ονειρων μας...

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Γεωργια


                      10/08/2019

  Πολυ ομορφο μυθιστορημα που περναει 'δυνατα' κοινωνικα μηνυματα!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo katerina koutri


                      07/08/2019

  ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΛΟΚΗ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΑΚΕΛΑΡΟΠΟΥΛΟ!!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Ελλη


                      22/07/2019

  Κάθε βιβλίο του είναι κ ένα ταξίδι σε κάτι αναπάντεχο.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo DAISY


                      27/06/2019

  ΑΡΧΙΚΑ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΗΡΕ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ. ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Μαρία Βραχνέλη


                      20/06/2019

  ΠΟΛΥ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΑΚΡΩΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ !!!!!!!!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Costasoriginal (51)


                      15/01/2019

  Καταπληκτικό μυθιστόρημα που μιλάει στην καρδιά όσων περνάνε ανάλογες καταστάσεις. Σε κάθε σελίδα έβλεπα περιστατικά της ζωής να περιγράφονται με απλό, αλλά και γραφυρό τρόπο και να ζωντανεύουν ελπίδες και όνειρα προηγούμενων ετών. Συγχαρητήρια και πάλι!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΣ


                      02/12/2018

  Τον συγγραφέα, τον είχα πρωτογνωρήσει στα νιάτα μου ως αθλητικό συντάκτη. Στη συνέχεια, τον γνώρισα καλύτερα μέσω των τηλεοτικών προγραμμάτων, αθλητικού περιεχομένου. Ως συγγραφέα, για πρώτη φορά , τον γνώρισα μέσα από το βιβλίο του " 20 χρόνια ταξίδια με τον Παναθηναικό". Πάντα ξεχώριζε για την λυρικότητα και ποιητικότητα του λόγου του. Δείχνει ότι πραγματικά ζει αυτό που κάνει. Το συγκεκριμένο έργο του, "Ο χορός των συμβόλων", είναι από τα καλύτερα βιλία που έχω διαβάσει. Άριστος χειρισμός του λόγου, που δημιουργεί έντονα συναισθήματα διαρκώς. Αισθάνεσαι συμμέτοχος των γεγονότων, παρακολουθώντας τους ήρωες από μια γωνία. Επειδή αναφέρεται κατά μεγάλο μέρος, σε περιοχές των Χανίων και του Ρεθύμνου, που τις έχω ζήσει, ήταν ένας πρόσθετος λόγος για να το χαίρομαι ακόμα περισσότερο. Αποτυπώνει το κλίμα και το χρώμα των ανθρώπων του τόπου αυτού, με αντικειμενικότητα και ακρίβεια, αν και ο ίδιος δεν είναι Κρητικός.Ειλικρινά συγχαρητήρια και αναπομονώ να διαβάζω το επόμενο δημιούργημα του.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΑΝΤΩΝΙΑ ΖΑΛΩΝΗ


                      27/11/2018

  Είμαι από τους τακτικούς αναγνώστες του κ. Σακελλαρόπουλου εδώ και πολλά χρόνια. Εκτιμώ το γεγονός πως κατορθώνει να γράφει κάθε φορά για διαφορετικό θέμα. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα με άγγιξε γιατί ο συγγραφέας δείχνει να γνωρίζει καλά τη δυσκολία της οικογένειας για να σπουδάσει το παιδί της, τη δυσκολία απορρόφησης στον τομέα των σπουδών, τις σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια, τις λανθασμένες επιλογές στις σχέσεις, τη στήριξη των καλών φίλων, ενώ παράλληλα συμβαίνουν τόσο πολλά στη ζωή του κεντρικού ήρωα, Νικήτα, που από ένα σημείο και μετά νιώθει κανείς να τρέχει για να μη χάσει τις εξελίξεις. Πολλά μπράβο στο συγγραφέα!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Γεωργια Βραχνελη


                      25/10/2018

  μπραβο για τη γραφή του και για τον τρόπο που σκέφτεται !

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Ιουλίτα Τσαγγάτου


                      18/09/2018

  Βγαλμένο από τη ζωή πραγματικά....Ανυπομωνω να το διαβασω

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΣΟΦΙΑ ΚΟΤΤΗ


                      10/09/2018

  5/5 * γιατι αξιζει αυτο βιβλιο. Ειναι υπεροχο και καλογραμενο βιβλιο και ταξιδεψα μεσα απο αυτο..

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΧΡΥΣΑΦΕΝΙΑ ΡΑΠΤΗ


                      06/09/2018

  Υπέροχο βιβλίο και περνἀει πολλά μηνύματα!!!Το συστήνω ανεπιφύλακτα!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Maria Vasileiadou


                      23/08/2018

  Ωραία ιστορία, συγκινητική ειπομένη με απλή και στρωτή γλώσσα που δεν σε κουράζει.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo ΣΤΕΦΑΝΙΑ


                      02/05/2018

  Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΩΝ- ΜΕΝΙΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Για ακόμα μία φορά ο Μένιος Σακελλαρόπουλος με εκπλήσσει ευχάριστα με το συγγραφικό του ταλέντο! Έχει γίνει ένας από τους αγαπημένους μου συγγραφείς και τα ββλία του κοσμούν την βιβλιοθήκη μου! Το βιβλίο αυτό ταξιδεύει τον αναγνώστη στα όμορφα μέρη μας στην Κρήτη, στο Κέιμπριτζ και στο ομιχλώδες και μελαγχολικά όμορφο Όσλο. Μας μυεί στον κόσμο των μαθηματικών. Στην σημερινή εποχή της σκληρής οικονομικής πραγματικότητας, των μειωμένων εσόδων, της οικονομικής κρίσης, της υπογεννητικότητας και της ανεργίας. Της εποχής που πολλοί γονείς προτιμούν να στερηθούν προκειμένου να σπουδάσουν τα παιδιά τους και που στο τέλος πολλοί εξ αυτών αναγκάζονται να εγκαταλείψουν λόγω σοβαρών οικονομικών δυσκολιών, στερώντας έτσι το πολυπόθητο πτυχίο από τα παιδιά τους. Σκληρό βιβλίο αλλά πραγματικό. Περιγράφει την ωμή πραγματικότητα και σε φέρνει σε σημείο να κλαίς. Ανατρεπτικό βιβλίο με όλα εκείνα τα στοιχεία που σε κάνουν να το αγαπήσεις από την πρώτη παράγραφο. Ένα βιβλίο καλογραμμένο και απόλυτα τεκμηριωμένο. Ένα βιβλίο που το ξαναδιαβάζεις άνετα και νοιώθεις τους ήρωες σαν δικούς σου ανθρώπους. Οι χαρακτήρες των ηρώων ακέραιοι και ορθολογικά δομημένοι. Εκπληκτικό βιβλίο! Η ωμή πραγματικότητα της σημερινής εποχής. Καλοτάξιδο!!!

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Μαρια Κοντογιαννη


                      31/03/2018

  Για ακόμαια μία φορά ο κ. Σακελλαροπουλος με έκανε να μην αφήσω το βιβλίο απο τα χέρια. καταπληκτική ιστορία που την συναντάμε πλέον στην εποχή μας και καλό είναι να το διαβάσουν ή νέοι.

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα