ΝΑ ΣΗΚΩΘΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ - Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΠΟΛΙΤΗΣΚατηγορία : Γενικών γνώσεων
Θεματική κατηγορία : Οικονομία,Πολιτική
Σειρά : Ιστορία-Πολιτική
Ημ. Έκδοσης : 20/03/2014
Σελίδες : 248
Ηλικία : 18+
ISBN:978-618-01-0580-3
ISBN Ebook: 978-618-01-0581-0
Σχήμα: 14 x 21 cm
Βιβλιοδεσία : ΧΑΡΤΟΔΕΤΟ
Μορφή ebook : ePUB

Λίγα λόγια

Ζούμε μια παρατεταμένη πρωταπριλιάτικη φάρσα. Οι ειδήσεις, οι ομιλίες στη Βουλή και οι τηλεοπτικές ασυναρτησίες επιβαρύνουν την κατάσταση. Γνωρίζαμε ότι η χώρα μετατρεπόταν σε φρενοκομείο. Τώρα φαίνεται ότι οι τρόφιμοι κατέλαβαν το γραφείο της Διεύθυνσης.


Η παράνοια τσακίζει τη λογική, επιτρέποντας στο καταφανώς εσφαλμένο να καθιερώνεται σαν απολύτως ορθό. Αντί να παλεύουμε για το επιπλέον, παλεύουμε για το αυτονόητο. Δεν είναι όμως η οικονομική κατάρρευση που τα γέννησε όλα αυτά. Ο εθισμός στον παραλογισμό είναι που προκάλεσε την κατάρρευση. Κι αντί να κτυπάμε τη ρίζα του κακού, παλεύουμε να φυλαχτούμε από τους καρπούς τους. 


Οι αλλεπάλληλες κάλπες του 2015 έφεραν δεινά, ωστόσο διέλυσαν τις ψευδαισθήσεις. Η λύση δεν θα έρθει από μια μαγική «αριστερή» ή «δεξιά» οικονομική συνταγή. Είναι όλα μάταια; Όχι, τα πράγματα μπορούν να γίνουν πιο φωτεινά. Χρειάζεται μία μοναδική αλλαγή. Η απελευθέρωση από τα δεσμά της παράνοιας. Χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο χαραγμένο στους δρόμους της λογικής.

περισσότερα

…και δυο λόγια από το συγγραφέα

 

H επιμονή στην οικονομική ανάγνωση του «ελληνικού προβλήματος» είναι ανούσια. Θα χειριστούμε την οικονομία με δεξιό τρόπο λέει ο ένας, θα τη χειριστούμε με αριστερό τρόπο λέει ο άλλος. Και ως διά μαγείας, όλα τ’ άλλα θα λυθούν από μόνα τους. Μα, τίποτα δεν θα πετύχουμε στην οικονομία ή οπουδήποτε άλλου, εάν πρώτα δεν αντιμετωπίσουμε τα δύο μεγάλα μας προβλήματα: την αναξιοκρατία και την ατιμωρησία. Αυτά είναι οι ρίζες του κακού. Αυτά τάισαν τα ελλείμματα και τα χρέη. Αυτά γέννησαν τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση και έσπρωξαν τη χώρα στα δεσμά των μνημονίων.

 

Η οικονομική κρίση δεν είναι αιτία, αλλά συνέπεια του προβλήματος. Κι εμείς αντί να χτυπάμε τη ρίζα του κακού, παλεύουμε να φυλαχτούμε από τους καρπούς του. Το δίλημμα «αριστερά ή δεξιά» έχει νόημα μόνο στις ανεπτυγμένες κοινωνίες.

 

Η δική μας βρίσκεται σε προηγούμενο στάδιο. Είναι βυθισμένη στον Μεσαίωνα του παραλογισμού. Πρώτα πρέπει να ξεφύγει από αυτόν και μετά να αναζητήσει αριστερότερους ή δεξιότερους δρόμους. Μόνο αν, ως κοινωνία, επαναφέρουμε τη λογική στη ζωή μας, θα μπορέσουμε να σηκωθούμε όρθιοι. Αυτό είναι το πολιτικό πρόταγμα της εποχής.

Δείτε video για το βιβλίο

3 γνώμες αναγνωστών και κριτικών

 • photo truebloodsooric


                      01/01/2019

  Παρουσιάζει βασικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας που δεν είναι τόσο θέμα Αριστεράς-Δεξιάς, αλλά κατά πόσο η κοινωνία μας είναι δίκαιη και επιθυμεί την τήρηση των νόμων.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Dr. Sakis


                     

  Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, οι πωλήσεις των περισσοτέρων βιβλίων στην Ελλάδα μειώθηκαν αναπόφευκτα. Κάποια βιβλία όμως αύξησαν εντυπωσιακά τις πωλήσεις τους. Πρόκειται για βιβλία που επεξηγούν τα οικονομικά και προσεγγίζουν το φαινόμενο της οικονομικής κρίσης. Το βιβλίο του Γιώργου Ν. Πολίτη είναι ένα από αυτά. Προσεγγίζει το φαινόμενο της κρίσης με πρωτότυπο τρόπο, όχι από τη σκοπιά του οικονομολόγου, αλλά με τη γερή εργαλειοθήκη ενός φιλοσόφου. Το βιβλίο, γραμμένο με απλό τρόπο, μοιάζει σαν να απαρτίζεται από επιφυλλίδες εφημερίδων, η κάθε μία των οποίων ασχολείται με μία σημαντική κακοδαιμονία του Ελληνικού δημόσιου χώρου. Η δομή κάθε κεφαλαίου έχει τρία μέρη. Στην έναρξη, μια μικρή ιστορία-παραβολή, σαν ανέκδοτο δίνει μία συχνά χιουμοριστική περιγραφή του προβλήματος. Στο δεύτερο μέρος αναπτύσσεται το πρόβλημα και τέλος, στο τρίτο μέρος, προτείνεται η λύση του προβλήματος.

  Μου αρέσει!  0 Likes

 • photo Τίνα Μανδηλαρά, εφημ. ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


                     

  Δεν υπάρχει αντίστοιχο βιβλίο στην ελληνική βιβλιογραφία που να συνδυάζει το βιωματικό κομμάτι με την πολιτική θεωρία και την Ιστορία. Με καταληπτό και απτό τρόπο και αντλώντας παραδείγματα από τον ακραίο παραλογισμό της ελληνικής καθημερινότητας προσπαθεί να εξηγήσει τι πήγε λάθος στη χώρα μας. Συνιστά πολύτιμο εργαλείο εννοιολογικής ανάλυσης, αλλά και βασικό οδηγό αισιοδοξίας.

  Μου αρέσει!  0 Likes

Επόμενες γνώμες >>

Πείτε μας τη γνώμη σας

Ευχαριστούμε για την κριτική σας! Η γνώμη σας είναι πολύ σημαντική για εμάς, τους συγγραφείς και τους αναγνώστες μας.
Όροι χρήσης

Βαθμολογήστε το

Ψευδώνυμο

 Αφήστε το κενό για να εμφανιστεί το αληθινό σας όνομα.

Γράψτε τη γνώμη σας

Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν εκδηλώσεις προγραμματισμένες για το μέλλον.

Παλαιότερες εκδηλώσεις
ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο psichogios.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης. Θέλω να μάθω περισσότερα